Bebeklerde Ağlama Nedenleri

Bebeklerde Ağlama Nedenleri
Bebeklerde Ağlama Nedenleri

Yeni doğmuş sağlıklı bebekler dahi günde 1 ila 3 saat arası ağlayabilir. Yeni anne ve baba olmuş ebeveynler bebeklerinin neden ağladığını ve ne istediğini anlamakta güçlük çekerler. Acaba karnı mı aç, susadı mı, üşüyor mu, sıkılıyor mu veya kucağa mı alınmak istiyor?

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Doğal ağlama sebeplerini konuştuk…

Altı kirlenir ağlayabilir, kaka yapamayabilir ağlayabilir, uykusu gelirse de ağlar… Soğuk olur, sıcak olur ağlar, gazı olur ağlar bunları konuştuk.

Bunların dışında ağlama sebepleri de var

İdrar yolu enfeksiyonu

Mesela; idrar yolu enfeksiyonları, “Anne çişimi yaparken önüm acıyor” diyemez çocuk ve ağlar. Peki bunu nasıl ayırt edeceğiz? ağlama ses tonu da farklı olur, süresi de uzar… gaz sancısı için tipik olan ağlama akşam saatlerinde yoğunlaşırken, idrar yolu enfeksiyonunda gün boyunca ağlar. Gaz ağlamasından daha farklı bir hale gelir. Anne bundan şüphelendiği zaman doktor idrar tahlili yapmak zorundadır. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonları sırasında çocuğun emmesi bozulabilir, kilo alım hızı yavaşlar. Kilo takibi önemlidir. Çok ağlamakta olan bir bebeği doktora götürdüğünüzde kilo alıp almadığına baktırmalısınız. Kilo alım hızı yavaşladıysa idrar yolu enfeksiyonu olabilir.

Reflü

Reflü çocuklarda ağlamaya sebep olabilir. Örneğin Mide Reflüsü; çocuk mutlaka kusmak zorunda değil. Nefes borusunun ucuna kadar gelip nefessiz bırakıp, çocuğu huzursuz ederek karın ağrısı, gaz sancısına benzer bir tablo yapabilir. Bu da ağlama sebepleri, şiddetli ağlama sebepleri arasındadır.

Gıda alerjileri

İlginçtir ki; İnek Sütü Proteini Alerjisi, Yumurta Akı Alerjisi ya da Buğday Alerjisi gibi Gıda Alerjisi olan çocuklarda da çok şiddetli ağlamalar, Karın Ağrıları, mide ve bağırsaklarda kramplar görülmekte ve gaz sancısıyla karışmakta… Bunların ağlamaları 2. aydan sonra gaz sancısı ağlamaları kesilirken bu gıda alerjilerinin ağrıları devam etmekte. Tabi burada sırf anne sütüyle besleniyor olduğu için de inek sütü ya da diğer gıda alerjileri olması olasılığı insanın aklına gelmiyor, annesinin yediklerinden bile etkilenebiliyor çocuk.

Makat darlığı

Makat darlığı ağrısı çok şiddetlidir gaz sancısına çok benzer. Ikınır, zorlanır, ıkınmanın sonunda bir miktar gaz çıkarır, kaka yapar, sanki biraz rahatladı gibidir ama sürekli bir ıkınma halindedir. Bu çocuğu çok rahatsız eder. Çok basit bir muayene yöntemi var… tecrübeli bir çocuk doktoru (maalesef benim kızımın küçüklüğünde böyle bir şey olduğu için böyle bir şeyi tecrübe edindik) eldiven geçirip küçük parmak ile popo muayenesi yapmalı ve olup olmadığını anlamalıyız. Emin olunamıyorsa, çocuk doktoru bu konuda tecrübeli değil ise bu konuda yardım almak için bir çocuk cerrahına göstermekte fayda vardır.

Kıl turnike sendromu

Kitaplarda yazar, çocuk ağlamaları ile ilgili internet taraması yapacak olursanız orada da rastlarsınız. Nadir rastlanan ama gerçekten çok can acısına sebep olan bir durumdur. Bebeklerin parmağına, eline, ayağına bir saç teli takılır. Saç teli normalde nemli olduğu için parmağı sardığı zaman sorun olmaz başlangıçta ama nemini kaybedip havada kurudukça boyu kısalır, parmağı sıkar ve orası boğulur. Hatta oranın morarması bile söz konusu… Çok can yakar, çocuk çığlık çığlığa ağlar.

Erkek bebeklerde ereksiyon

Erkek bebeklerde pipi kendiliğinden sertleşir. Bu erişkindeki ereksiyonun tıpa tıp aynısıdır. Pipi sertleşir, o da ağrı yapabilir. Çoğu kez kendi kendine geçer ama çocuğunuz çok ağladığı zaman açıklayamıyorsanız ve bebeğiniz erkekse altını açıp bir bakın. Sert bir pipiye sahipse; onu söndürmek, indirmek için bir tasa sıcak su yapın içine mutfak havlularını koyun, sıkın ve  pipinin üzerine hafifçe bir kompres yapın. Buna kesinlikle dayanamayacaktır, inece, ağrısı kesilecek ve çocuk rahat edecektir.  Yine ağlamaya devam ediyorsa idrar yolu enfeksiyonu mu yoksa başka bir sebep var mı diye doktorunuza danışın.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here