Bebekler İçin Uyku Modelleri

Bebekler İçin Uyku Modelleri
Bebekler İçin Uyku Modelleri

İçindekiler

3-6 Aylık bebekler için Uyku:

Her bebek farklı bir büyüme hızına sahip olduğu için her bir bebeğin uyku gereksinimi de farklıdır. Bazı bebekler ışıklı ve sesli ortamları tercih ederlerken, bazıları ise daha çok karanlık ve sessiz ortamlarda uykuya dalabilirler. Bazı bebekler gece uykusundan çok gündüz uykusunu tercih ederler. İlk birkaç hafta pek çok bebek zamanlarının çoğunu uyuyarak geçirir, her gece iki veya üç kez o da sadece beslenme için uyanırlar. 3 aylık olduklarında pek çok bebek geceleri daha uzun sürelerde uyurken, gündüzleri daha fazla uyanık kalma eğilimindedirler. Yine de bebeklerin çoğu geceleri bir veya iki kere beslenme için uyanırlar.

Uyku saati alışkanlığı

Bebeğinizin bireysel ihtiyaçlarına uyum sağlamalı ve her ikiniz için de en iyisi olacak bir uyku düzeni sağlamalısınız. Bazı bebekler kolaylıkla sakinleşirken bazıları da uykuya dalmak için yardıma ihtiyaç duyarlar. Mümkün olan ilk fırsatta bir uyku düzeni sağlamaya çalışın.

• Beslenmeden sonra bazı bebekler genellikle rahatlar ve uykulu bir hal alırlar. Fakat bazı bebekler, aksine sık sık uyanır ve ancak bir kez daha  beslendikten sonra uykuya dalarlar.

• Bazı ebeveynler ise beslenme veya oyundan  sonra uykuyu kullanırlar. Bu düzeni uygulamaya gün boyunca devam ederseniz bebeğiniz geceleri daha az uyanabilir. Bu sayede bebeğiniz yavaş yavaş gece ile gündüz arasındaki farkı kavrayacaktır.

• Ninni söylemek, masal okumak ya da nazik bir masaj da faydalı olacaktır.

Bebeğinizi uyutmak

Bebeğinizin rahatlaması ve uykuya dalmasını sağlamak  bazen çok zahmetli ve yorucu olabilir. Bu durumda soğukkanlılığınızı korumanız bebeğinize güven verecek ve rahatlamasını sağlayacaktır. Bebeğinizin uyuma alışkanlıkları sizin için çok yorucu ve rahatsız edici bir hal alıyorsa, çocuk doktorunuzun ve/veya pedagların tavsiyelerine başvurun. Çünkü  ebeveynlerin de uyku ihtiyacı  önemlidir.

Pek çok yeni anne (ve/veya baba!) çocuk sahibi olmanın en zor yanının kendi uyku düzenlerinin değişmesi olduğundan şikayet ederler. Yorgun düşmemek için bebeğiniz uyurken sizde uyumaya gayret edin. Telefonun fişini çekin ve fırsat bulduğunuzda dinlenin. Bu konuda arkadaşlarınız, akrabalarınız ve komşularınızın da yardımı büyük olabilir.

Aşağıda bebeğinizi sakinleştirebilmek için gerekli olabilecek bazı öneriler yer almaktadır.

• Bebek bezinin hala temiz ve kuru olup olmadığını kontrol edin.

• Bebeğinizi nazikçe ileri ve geri sallarken onu kucaklayın ve sakinleştikçe de hareketlerinizi yavaşlatın.

• Bebek arabanızı ileri – geri hareket ettirin. Arabayı zemindeki bir tümsek üzerinde ileri geri sallamayı deneyin.

• Ritmik olarak bebeğinizin poposuna-sırtına dokunun. Başlangıçta çabuk hareketlerle ve daha sonra bebeğiniz sakinleştikçe hareketlerinizi yavaşlatarak devam edin.Yorulmaya başladığınızda veya sıkıldığınızda bırakın ve başka bir şey deneyin.

• Müzik çalın.

• Bebeğinizin pozisyonunu değiştirin.Karın üstü yatırmaktan kaçının.

• Bebeğinizin ateşini kontrol edin çok yüksek ya da alçak olmamalı veya elbisesi çok sıkı olmamalı.

• Bebeğinize rahatlatıcı bir banyo veya yumuşak bir masaj faydalı olacaktır.

• Onu arabayla geziye çıkarın, tabii bebek koltuğunda seyahat etmesi şartıyla. Kendinizi de pek yormamaya gayret edin.

• Son çare olarak ve çocuk hekiminizin tavsiyesiyle bebeğiniz bir emzikle sakinleşebilir. Dişlerinin henüz daha çıkmadan çürümesine yol açmamak için emziğini tatlı şeylerle tatlandırmayın.

6-12 Aylık Bebekler için uyku:

Pek çok bebek bir kez sakinleştiğinde güzelce uyuma eğilimindedir. Fakat bazen onu sakinleştirmek zor olabilir bebekler sürekli olarak bir şeylere ihtiyaç duyan varlıklardır. Dış dünyayı gözlemlemek, araştırmak ihtiyacındadır, ya da sizden ayrı kalma endişesi duyar. Belki de sevdiği bir oyuncağını bebeğinizin yatağında, yanı  başında bulundurmak faydalı olacaktır. Bu sayede yatak odasının kapısını açık bırakıp odadan ayrılabilir ve bu sayede bebeğinizin sizin sesinizi rahatça duymasını sağlayabilirsiniz. Önemli olan bebeğinizin kendisini güvende hissetmesi ve böylece onun için bir uyku düzeni geliştirebilmenizdir.

Bebeğinizi uyutmak

Pek çok bebek ve çocuk için geceleri uykudan uyanmak normaldir, fakat tekrar uykuya dalabilmeleri zor olduğu zaman bu bir problem haline gelir. Eğer uyku alışkanlıkları değiştikçe çocuğunuzu uyutmakta zorluk çekiyorsanız veya bebeğiniz gece uyanıp daha sonra tekrar uykuya dalamıyorsa, aşağıdaki yöntemlerden bazılarını  deneyebilirsiniz.

Yalnız,  bu yöntemleri birlikte uygulamanın önemini ve birkaç hafta boyunca uygulanmaları gerektiğini aklınızdan  çıkarmamalısınız.

Bebeğinizin temiz, kuru ve rahat olduğunu ve hiçbir zaman gereğinden daha fazla ya da daha az giyinik olmadığından emin olun. İyi kalite ve çift katlı bir çocuk bezi geceler için iyi bir fikir olabilir.

Rahatlatıcı Uyutma

Bu yöntem pek çok anne baba için uygulaması zor bir yöntemdir çünkü uyanık kalmaları için fiziksel bir nedenleri yoktur. Örnek: Kulak rahatsızlığı. Ve sizin,  uyuyana  kadar  onun  ağlama  ve  bağrışlarına  dayanmanız  gerekmektedir.

Bazen bebeğinizi uyutmak yoğun çaba isteyebilir ve yorucu olabilir. Sizin soğukkanlılığınızın güven verici ve rahatlatıcı olacağını aklınızdan çıkarmayın.
Aşağıda bebeğinizi uyutmak için hoşunuza gidebilecek birkaç öneri yer almaktadır.

1. Bebeğinizi beşiğinin içine bırakın ve sonra da odayı 2-5 dakika için terk edin. Bu durumda  bebeğiniz dikkatinizi çekebilmek için çığlık atmaya ve ağlamaya başlayacaktır.Bu durum bebeğiniz için olduğu kadar ebeveynler için de rahatsız edici bir hale gelebilir. Bebeğinizin oyuncağı olmak istemiyorsanız uyku saatinin geldiğini düşündüğünüzde

• Altı değişmiş ve ıslak değil
• Karnı tok
• Gazı çıkartılmış ise ne kadar ağlarsa ağlasın, yanına gitmeyin ve uzaktan katılmamasına dikkat edin ayrıca 20 saniyeyi  geçmeyen  katılmaların  bebeğinize  bir  zarar  vermeyeceğini de  aklınızın  bir  köşesinde  bulundurun. Unutmayın bir dönem sonra yorgun düşecek ve uyuyacaktır. Eğer her ağlamasında yanına gidip kucağınıza alırsanız bunu hep deneyecek ve sallanmayı kucağa alınmayı isteyecektir.

2. Odaya geri dönün fakat ışıkları açmayın. Mümkün olduğu kadar göz temasını az kullanarak sessiz ve güven verici şekilde onunla konuşun. Bu şekilde bebeğinizi nazikçe yatıp uyumaya teşvik edin. Bebeğinizi kucağınızda yumuşak pış-pışlarla bir süre sakinleştirmeye çalışın. Ağlama ve hıçkırıklar yerlerini yavaş iç çekişler ve mırıldanmalara bıraktığında odayı tekrar bir 5-10 dakika için terk edin.

Eğer bebeğiniz hala uyumuyorsa, bu işlemleri odanın dışında kalma sürenizi aşama aşama uzatarak devam ettirin. En sonunda bebeğiniz size ihtiyaç duyduğu anlarda yanında olacağınızı fakat ağlamanın gürültü çıkarmaktan başka bir şey olmadığını anlayacaktır. Yukarıda belirtilen süreler sadece örnektir ve başlangıçta çocuğunuzu daha kısa süreler için yalnız bırakmanız gerekebilir.

İpuçları:

• Bazı bebekler ebeveynler odaya geri girdiklerinde daha çok strese bile girebilirler, bu yüzden odaya girmeden önce kapıdan, bebeğinizin uyuyup uyumadığını kontrol edin.

• Eğer bebeğiniz kusma ya da altını kirletecek derecede stresli bir haldeyse bebeğinize konuşmadan ve ışıkları açmadan yaklaşın. Eğer mümkünse, onu bir kez daha uyutmayı denemeden önce  beşiğin rahat ortamında  altını temizleyip bezini değiştirin.

• Aynı kurallar bebeğinizi gündüz uykusunda uyutmada da geçerlidir fakat bir saat ya da civarında başarılı olamadıysanız çocuğunuzu kaldırın ve uyku düzenini uygulamaya  bir sonraki uyku zamanında devam edin.

• Eğer bebeğinizin uyku probleminin, sizin başa çıkabileceğinizden büyük olduğunu hissederseniz, yardım ve destek almanın her zaman mümkün olduğunu hatırlayın. Çocuk sağlığı hemşirenize veya doktorunuza tavsiye için başvurabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here