Bebeği dış etkenlerden koruyan, ısı kaybını önleyen bebek kıyafetleri hava alabilecek nitelikte olmalı. Kokusuz, aromasız, parfümsüz boya içermeyen hipoalerjenik deterjan veya en iyisi doğal sabunlarla yıkanmalıdır. Çünkü bebek cildi erişkinlere göre daha çok hassastır.
Bunun nedeni cilt henüz dış etkenlere maruz kalmamıştır. Cildindeki yağ tabakası daha azdır. (ergenliğe kadar nadiren yağ içerir ) Derinin üst tabakası (dermis) daha incedir. Cildin dış etkenlere karşı koruyucu tabakası tam olarak oluşmamıştır. PH 5,5 değerine sahip asit mantosu gelişmemiştir. Bu nedenlerden dolayı cildi tahrişe, alerjiye, kuruluğa ve hastalığa neden olan maddelere karşı koruyamaz. Onun için bebek giysileri bunlar göz önünde bulundurarak farklı olmalıdır.
Bebek Kıyafetleri Nasıl Olmalı?
Çok pahalı kıyafetler yerine leke tutmayan, yıkanması kolay, terletmeyen, alerji yapmayan kumaşlardan yapılmış rahat, giydirmesi ve çıkarması kolay olabilen kıyafetler tercih edilmelidir. Yaka bölgesinin kafadan geçmesi, alt kısımlarında bez değiştirmek için çıt çıtlı olması gerekir. Çıt çıtlar batacak şekilde sırtta ve göğüste olmamalıdır. Şapka, çorap ve eldiven lastikleri sıkmayacak şekilde gevşek olmalı. Yutma tehlikesi olan düğme ve küçük parçalar olmamalı. Yakalarda ipli, tüylü, tüllü dekoratif kumaşlar ilk 12 aya kadar olmamalıdır. Çünkü cildi tahriş edebilir ve boğaza kaçabilir.
Amerikan tüketici güvenlik komisyonu (CPSC ) 9-12 ay bebeklerde ateşe dayanıklı kumaştan yapılmış giysiler ( uyku tulumları vb.) kullanılmasını zorunlu kılıyor.
Derimiz vücudun ısı kontrolünde önemli rol oynar. Bu nedenle özellikle organik pamuk, bambu gibi emici özelliği olan, hava aldıran malzemelerden yapılmış giysiler tercih edilmeli.Yün veya sentetik kıyafetler alerji yapabilme ve terletme ihtimalinden dolayı giydirilmemelidir. Marka etiketleri çıkartılarak cildin tahriş olması engellenmelidir.
Bebek Kıyafetleri Nasıl Yıkanmalı?
Deterjanlar bebeğin cildine zarar vereceği için erişkinlerinkinden ayrı yıkanmalıdır. Çamaşır suyu da alerji, kontakt dermatit ve kızarıklık yapacağı için kullanılmamalıdır. Mümkünse kokusuz, aromasız, parfümsüz, boya içermeyen, bebekler için üretilen hipoalerjenik deterjan veya bunlardan daha çok organik sabun tozları kullanılmalıdır. Kolay durulanması bakımından sıvı deterjanlar tercih edilmeli, bebek kıyafetleri çok iyi durulanmalı ve ütülenmelidir. Güneş gören yerde kurutulmalıdır. Çünkü güneş ışınları bazı bakterilerin yok olmasına yardım eder. Bebeğin yeni kıyafetleri giydirmeden önce yıkanmalı, sonra ütülenmelidir. Bu hem alerji hem de enfeksiyon açısından önemlidir.
Ne Kadar Giydirilmeli?
Bebeklerde en çok parmak uçları, burun ve yanak soğuğa karşı duyarlıdır. Buralar soğuksa, çocuk huzursuz ve ağlıyorsa, hareketleri az, yorgun görünüyorsa, her şeyden önemlisi vücut ısısı 36,6 derecenin altındaysa bir kat fazla giydirilir veya odanın ısısı arttırılır. Normal oda sıcaklığı 22 veya 23 derece olmalıdır. Vücut ısısı 37 derecenin üstündeyse ya çok giydirilmiştir ya ortam sıcaktır, ya da hastalığa bağlı ateşi çıkıyordur. Bu durumda bir kat soyulur, oda ısısı düşürülür ve ateşine bakılır.Bebekler ve çocukların metabolizması hızlı olduğu için örtünmekten hoşlanmazlar. Geceleri üstünü açtıkları için pamuklu uyku tulumu giydirilmelidir.
Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu, “Yenidoğan Bebek Bakımı” hakkında bilgiler veriyor.