Bebek Gelişim Tablosu

Çocuğun  sağlık  değerlendirmesinde  en  önemli  kriterlerden  birisi  de büyüme ve  gelişmenin  takibidir. Bu  nedenle  bebek  gelişim tablosu  bizim  işimizi  çok  kolaylaştırır. Büyüme  gelişmede  önem  verdiğimiz  3  ölçüt  vardır. Kilo, boy ve baş çevresi. Çocuğun  gelişimindeki  bir  duraklama  veya  hızlanma  herhangi  bir  hastalığın  habercisi  olabileceğinden,  bu veriler  doktorunuz tarafından dikkatle takip  edilir.

Anıl Yeşildal – DoktorTakvimi.com

Her  toplumun genetik  özelliklerine  göre  farklı  bir  büyüme  potansiyeli  vardır. O  yüzden  her  ülke  kendi  toplumuna  ait  verilerden  elde  edilen  tabloları  kullanmalıdır.  Zaman içinde  büyüme  standartlarında değişiklikler ve ilerlemeler olacağı  için bu  verilerin 20-30 yıl  gibi  belli  aralarla  güncellenmesi  gerekir.  Birçok  kaynakta ne  yazık  ki hala  eski  verilere  göre  tablolar  görebilirsiniz.

Sağlıklı çocukların boy uzunlukları ilk 6 – 12 aydan başlayarak genetik yapılarına özgü persentil değerlerine yaklaşır ve 2 – 3 yaşlarında çocuğun kendi genetik özelliğini yansıtan persentil değere ulaşır. Her  çocuğun  farklı  bir  büyüme  potansiyeli  vardır, o yüzden  herhangi  bir  yaş  için  tek  bir  normal  ölçüm  değeri  olamaz. Tüm  ölçümler için 3. persantil normalin  alt  sınırı,  97. persantil normalin üst  sınırı, 50. persentil  ise  Türk standartlarına göre ortalama değerleri ifade  etmektedir. 3. persentil  herhangi bir yaştaki ölçülen  100 çocuktan 3.  sıradaki  en  kısa veya  en zayıf normal çocuğu  ifade  ederken, 97.persantil ise herhangi bir yaştaki ölçülen  100 çocuktan 97.  sıradaki  en  uzun veya  en kilolu normal çocuğu  ifade  eder  Bir  çocuğun  tüm  ölçüleri 3. persantilde ve birbiriyle  uyumlu  ise, bu  çocuk  normal  sağlıklı,  ama  minyon  bir çocuk  demektir.

Aşağıdaki  tablolarda  çocuğunuzun  yaşına  göre  gelişim oranları görülmektedir. Tüm  bu  sayılar  2008’de  değerli  hocamız  Olcay Neyzi  ve  ark.ın binlerce  çocuğun takibi sonucu  yaptığı  araştırmanın  sonuçlarına  göre  yeni  güncellenmiştir. Aşağıdaki tablolarda 3-6 aylık  periyotlara  göre  genel bir  değerlendirme  sunulmuştur. Çocuğunuzun  yaşı  36  aydan  büyükse aşağıdaki  linklerden  çocuk  gelişim  tablosu  adlı  sayfamıza  geçiş  yapabilirsiniz.

Erkek Bebek Gelişim Tablosu:
Erkek bebek gelişimi

Aşağıdaki videolarda Uzm.Dr. Anıl Yeşildal, “Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi” ve “Sık Görülen Bebek Hastalıkları” hakkında bilgiler veriyor.

Kız Bebek Gelişim Tablosu:
Kız bebek gelişimi
3 yaş sonrası Çocuk Gelişim Tablosu için
 Erkek çocuk gelişimiKız çocuk gelişimi 

 

 

        

9 YORUMLAR

    • Merhaba, yorumunuz için teşekkür ederiz, nasıl bir detay beklediğinizi yazabilirseniz, yazıyı biraz daha genişletmeye çalışırız. Belki de aradığınız detay site içinde başka bir yazımızda olabilir, gerekirse oraya bağlantı ekleyebiliriz. Ancak genel olarak çok uzun yazıların okunmadığı da bilinen bir gerçek. Lütfen bize bu konuda iletişimden yazarsanız çok seviniriz.

        • Bizim bebekte yapmıyorum normal dediler ama bebelac gold maması iyi geldi probiyotik özelliği var yada aptamil comformil çok iyi aptamille bebelac içeriği aynı rahatlıkla verebilirsiniz sağlıklı günler…

  1. Merhaba benim kızım 4 aylık kilosu 4.500 doğduğunda ise 2.280 küçük dogdu şimdiki kilosu normalmi kilo alması için ne yapmalıyım lütfen
    yardımcı olun?

    • Uzmanlarımıza profil sayfalarındaki soru sor butonuna basarak ulaşabilirsiniz. Eğer bazı uzmanlarımızın böyle bir butonu yoksa, o uzmanımız soru cevaplamıyor demektir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here