Sevgili anne-babalar bebeğinizin dünyaya gelişini kutlarız. Onun doğumu ile birlikte sizin için yepyeni bir hayat başlıyor. Yenidoğan bir bebeğin birçok dokusu çok hassas olduğu için, bakımı da ona göre ayrı bir özen ister. Bir bebek hemşiresi olarak onun yaşama uyum süreci ve bebeğinizin bakımında size yardımcı olacağını düşündüğüm bir rehber hazırlamak istedim.
İçindekiler
Bebeğin ilk kakası
İlk kaka siyahımsı, çok koyu yeşil ve yapışkandır, buna mekonyum denir.2-3 gün sonra bebeğiniz anne sütü ile beslendikçe kaka sulu hardal sarısı rengine dönüşür. Bazen bu değişimin tamamlanması 1 haftayı bulabilir. Anne sütü alan bebekler her emzirme sonrasında kaka yapabilirler. Bebeklerin günde 6-7 defa idrar ve 7-8 kez kaka yapabilirler. Kilo almaları da iyiyse bu durum anne sütünün yeterli olduğunun bir göstergesidir.
Bebeklerde alt değişimi
Özellikle bebeklik döneminde alt değişimi ve sıklığı çok önemlidir. Bebekler günde 6-7 kez çiş, az da olsa 7-8 kez kaka yapabilirler o yüzden sık sık kontrol etmek ve gerektikçe değştirmek çok önemlidir. Alt değişiminde su bazlı ıslak mendil veya ılık suya batırılmış pamuk yardımı ile alt temizliğini tercih etmelisiniz. Göbek düştükten sonraki süreçte alt değişimi-temizliği duş şeklinde de yapılabilir. Her bez değişiminde hekiminizin size tavsiye edeceği pişik önleyici bir kremi kullanmakta çok büyük fayda vardır. Yeni doğan döneminde kız ve erkek bebeklerin genital bölgesi ödemli ve pişik varmış gibi görünebilir böyle bir durumda alt bölgesini havalandırmak onu çok rahatlatacaktır.
Bebeklerde cilt bakımı
Bebeklerin cildi yetişkinlere göre daha ince, pembe ve hassastır. En ufak bir temas ve dokunuşta kolayca kızarabilir. Ancak merak etmeyin bebeğiniz gelişimini tamlarken bu hassasiyet zamanla azalacaktır. Bebeğinizin tüm vücuduna günde 1 kez ve daha sonra da banyolardan sonra doktorunuzun önereceği nemlendirici bir losyon sürebilirsiniz.
Bebeklerde banyo
Anne karnında bebeğin cildini kaplayan yağlı madde verniks bağışıklık sistemini desteklediği için, ilk günler bebeğin yıkanması önerilmez. Daha sonra mevsime göre, ortam ısısına göre her gün veya haftada 1-2 kez banyo yapılabilir. Banyo yaptırmadığınız dönemlerde vücudunu ılık sularla tampon yaparak silebilirsiniz.
Banyonun ayrıntıları için Yenidoğan uzmanımız Murat Palabıyık’ın Bebek Banyosu makalesini okuyabilirsiniz.
Aşağıdaki videoda Uzm. Nazife Can, bebek masajı uygulamalarını anlatıyor.
Bebeklerde göz bakımı
Bebeğinizin gözünde akıntı-çapak olursa steril gazlı bez veya makyaj temizleme pamuğu yardımı ile kaynatılmış ılık suya ve steril serum fiyolojiğe batırıp gözün içinden dışına doğru (burundan kulağa doğru)tek bir hareketle silebilirsiniz. İşlemin tekrarlanması gerekirse yeni bir gazlı bez kullanmalısınız gözde kızarıklık aşırı çapaklanma ve şişlik varsa doktorunuza danışınız. Bu işleme başlamadan önce mutlaka ellerinizi sıcak sabunlu suyla iyice yıkayınız.
Bebeklerde kulak bakımı
Bebeğinizin kulakları da çok hassas olduğu için asla diplerine kadar temizlemeye çalışmayın. Eczanelerde satılan bebek ler için yapılmış arka kısmı kalın kulak çubuğu yardımı ile sadece kepçenin iç kısmını temizleyiniz, kanalın içine herhangi bir şey sokmayın ve temizlemeye çalışmayın. Dış kulak kısmını ve arka kepçesini temizleyiniz.(doğumdan sonra ilk 1 hafta kulak içini temizlemeyin çünkü anne karnında bebeği kaplayan yağlı kremsi yapıdaki verniks yoğun bir şekilde kulaklarında da olabilir, bu kuruyarak kaybolur temizlemeye gerek yoktur.)
Bebeklerde burun bakımı
Bebekler doğduklarında burunlarını her yeri ödemli ve şiş olur.Burun deliklerine 1-2’şer damla serum fizyolojik damla damlatarak onu rahatlatabilirsiniz. Bebekler burun solunumu yaptıkları için burunlarının tıkalı olmaması gerekir eğer burun tıkalı olursa rahat ememezler, rahat uyuyamazlar, huzursuz olurlar ve bu durum gelişimlerini de olumsuz etkileyebilir. Burun içindeki kirleri ve salgıları temizlemek için burun aspiratörleri kullanabilirsiniz.
Bebeklerde ağız bakımı
Her şeyden önce bebeğinizin sağlığı çin göğüs hijyenine dikkat etmelisiniz. Emzirmeden önce 1 damla anne sütü çıkararak göğüs ucunu süt ile temizleyiniz. Günde 1 kere duş almak göğüs temizliği için yeterli olacaktır. Bikarbonat ile göğüs silmek eskide kalan çok yanlış bir alışkanlıktır. Ciltteki faydalı mikropları öldürerek, bebeğin ağzında pamukçuk oluşmasına neden olur. Bebeğinizin dil ve ağız mukozası normal görünümde ise ağız bakımına ihtiyaç yoktur. Ağız bakımı yapacaksanız kaynamış ılık suyla gazlı bezi ıslatarak ağız içini tek seferde silebilirsiniz. Eğer ağzında yara, sabit bir beyazlık(pamukçuk) farkederseniz doktorunuza danışınız.