Bebeğinizin Güvenliği İçin İpuçları

Bebeğinizin Güvenliği İçin İpuçları
Bebeğinizin Güvenliği İçin İpuçları

Ne kadar  dikkat  etseniz  de, evde ufak  bir çocuğunuz  varsa, düşmeyle ilgili bazı olası tehlikeleri ve  evinizdeki genel güvenlik açıklarını gözden kaçırmanız mümkündür. O  yüzden  bu  konuda  ufak  hatırlatmalar  yapmayı  uygun gördük.

Bebeğinizin güvende kalmasına yardımcı olmak için

Resim çerçevesi ve seramikler gibi bazı ağır ve kırılgan nesneleri bebeğinizin arabasından ve yatağından uzak tutun böylece uzanıp onları düşüremeyecektir. Masa veya  raf yüksek  de  olsa  uzanabileceği  örtü  tarzı  şeylerin  üstüne  de  yine  bu  ağır  cisimleri  koymamakta  fayda  var.

Bebek yatağını ve bebek arabasını pencerelerden, pencere şeritleri  ve avizelerden  uzak tutun böylece bebeğin iplere karışmasını, boğulmasını ya da pencereden aşağıya düşmesini engellemiş olursunuz.

Ebeveynler, akrabalar ve bakıcılar bebeği taşırken, zayıf ışıklandırma, kalkmış halı ya da merdiven korkuluğunu tutamamak gibi nedenlere bağlı olarak düşürebilirler. Muhtemelen siz kendiniz evdeki bu tip tehlikelerin farkındasınızdır ve doğal olarak kendinizi bu tehlikelerden rahatlıkla uzak tutabilirsiniz.  Ama akrabalarınız veya bakıcınız bunu yapamayabilir. O yüzden  iyi  bir ışıklamdırma,  ve  olası  tehliklerei  ortadan  kaldırabilirsizin,  değiştiremeyeceğiniz  riskli  durumlara  karşı  da  çocuğa  bakan  kişileri  uyarabilirsiniz.

Perdelerin uzun ve sarkan kısımlarını duvara güvenli şekilde monte etmeniz daima tavsiye edilir. Çocuğunuzun üzerine düşebilecek ve ona ulaşımı engelleyebilecek şeylere özellikle dikkat edin.

Her odada kullanışlı duman detektörleri bulundurun. Eğer çok katlı bir evde oturuyorsanız her katta en az bir adet yangın söndürücü bulundurmalısınız. Bebek büyüdüçe yapacağınız ek gözlemlerlre yapabileceği tehlikeli şeyleri düşünerek ona göre önlemleri geliştirmekte fayda vardır.

Bu konuların bebek doğmadan önce halledilmesi her zaman daha iyi olacaktır.

Balkon güvenliği

Teras ve balkonlar genellikle çocuklar için tehlikeler taşır. Bu tehlikelerin en ciddi olanı korkuluklarda asılı kalmak ya da aşağıya düşmektir. Zaman zaman basında da gözlediğimiz tehlikeler konusunda uyanık olmanız gerekir. Bu yazının kaleme alındığı dönemde portatif bir masayı açmaya çalışırken ayakları arasında boğulan 4 yaşındaki bir kız çocuğu, bazen tehlikelerin hiç  umulmadık yerlerden  de gelebileceği konusunda uyanık olmamız gerektiğini gösteren  acı bir örnektir.

Eğer teras ya da balkon korkuluklarınız bir bebeğin geçebileceği genişlikte  yatay veya düşey aralıklara sahipse bazı değişiklikler yapmanız gerekir. Bunların aralıklarını daraltmak gereklidir.

Eğer teras ya da balkonunuzdan yere uzanan dış merdivenler varsa mevcut korkuluklarınıza uygun bir kapı yapmanız en iyi yol olacaktır. Kapının kilidinin çocuğunuzun ulaşma mesafesinden uzak olduğundan emin olun.

Kazaları önlemek için

  • Küçük sert nesneler ve yiyecek parçalarını çocuklardan uzak tutun. Çocuğunuzun bütün oyuncaklarını kontrol edin ki nefes borusunu tıkanmasına yol açabilecek şekilde ısırılıp yutulamasın. Oyuncak seçiminde yaşa uygun seçim yapmak gereklidir.
  • Bebeğiniz emeklemeye başlamadan önce evinizi emekleyen bir kişinin ulaşma mesafesindeki güvenli olmayan ocaklar, boşta duran elektrik telleri, prizler(Koruma kapakları kullanın) için kontrol edin.
  • Çocukların tüm elbiseleri ateşe dayanıklı olmalıdır. Bunu herzaman sağlamak mümkün olmasa da bilinmesi ve önerilmesi gereken bir konu olarak aklınızın bir   köşesine yazın.
  • Ulaşılabilir pencere ve merdivenlere parmaklıklar yerleştirin.
  • Tüm ilaç ve zehirli maddeleri,  hatta  temizlik  malzemelerini  ulaşılamayacak bir yerde ve kilitli tutun. Bütün alçak dolaplara çocukların açamayacağı kapaklar  yapın.
  • Eğer  evinizde  varsa, bütün akvaryumlar ve balık havuzları kesinlikle ulaşılamaz olmalıdır. Hiçbir zaman bebeği içinde su olan bir  küvetin yanında bırakmayın.
  • Haşlanmalara karşı tedbirli olun; tencere ve tavaların kulplarını daima çocukların ulaşamayacağı tarafa çevirin. Ocaklar  için  bu  amaçla  tasarlanmış  araçlar mevcuttur. Bebeğiniz kucağınızdayken hiçbir zaman sıcak içecekler içmeyin.
  • Bebeğinizi kremler ve şapkalarla güneş yanığına karşı koruyun.Yaz tatillerinde çocuklarınıza çok korumalı güneş kremleri kullanınız. Bu korumalarla bile 10:30-16:00 arası  direk  güneşe  çıkarmayın
  • Suni solunum ve kalp masajını nasıl uygulayacağınızı öğrenin. Eğer kazalar meydana gelirse ilk yardımı acil olarak uygulamanız gerekebilir. Bu tip bir duruma   karşı el altında bir ilkyardım seti bulundurmanız iyi olacaktır. Çocuğunuzun boğazına bir şey kaçtığında ne yapmanız gerektiğini bilin ve panik yapmadan  uygulayınız. Bunları  uygulamalı  öğrenmek için,  çocuğunuz  olmadan  önce  bir  kursa  gidebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here