Anne ve babaların en büyük endişelerinden bir tanesi de yemek yerken bebeğin boğazına birşey kaçarsa, bebeğime bir şey olursa. Aslında bu neredeyse imkansız bir şey, bu endişe aslında yersiz. Bu videomuzda bu yersiz endişeleri gidermek, nadir de olsa eğer boğazına birşey kaçarsa bunun nasıl çıkarılacağını göstermektir. Bu videonun sizin için ummadığınız çok önemli bir faydası daha olacak detaylar için mutlaka izleyin.
Anıl Yeşildal – DoktorTakvimi.com
Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.
Herkese Merhaba. Bugünkü konumuz; Özgüvenli, kendine güvenen çocuklar yetiştirmek. Bu aslında çok erken çağlarda başlıyor. Daha 8 ayda BLW ile başlıyor. BLW demek “Baby Let Weaning” İngilizce kelimelerin kısaltılmışıdır. Türkçe’ye çevirirsek “Bırak bebek kendi yesin” , aslında anne-babalar bunu daha çok BLW diye biliyor. Bu neden önemli? Çünkü, Avrupa standartlarında çocuklar yetiştirmek istiyorsak; Buna ilk başta 8 aylıkken bebeğin eline yemek vererek kendi kendine yemek yemesine fırsat vererek buna başlıyoruz.
İçindekiler
Çocuğun hayatı öğrenmesine fırsat verin
Eğer bunu yapmazsak, aylarca, yıllarca püreyle, çocuğumuzu kaşıkla beslemek zorunda kalıyoruz. Hatta televizyonun karşısında, reklamların karşısında, parkta peşinden koşarak yemek yedirmeye başlıyoruz. Arkasından ne geliyor? Çocuk 1-2 yaşlarına geliyor, yürümeye koşmaya başlıyor haliyle düşüyor. Hemen aman aman diye kaldırıyoruz. 3 yaşına geliyor, çorabını kendince çıkarıp giymesine izin vermiyoruz. Biraz daha büyüyor, giyinmesine izin vermiyoruz, ayakkabılarını bağlamasına da izin vermiyoruz. Belki iyi niyetliyiz ama Türk anne-babaları ne yazık ki aslında farkına varmadan çocuklarına kötülük yapıyorlar. Özetle tekrar BLW’ ye dönersek, anneler neden BLW’den kaçınıyorlar:
- Etraf kirleniyor pisleniyor diye,
- Çocuk aç kalır diye,
- En büyük korkuları da boğazına birşey kaçarsa diye.
Bir bebeğin yemek yerken boğulma ihtimali neredeyse yok
Oysa bu korku yersiz. Hiçbirimiz bugüne kadar gazetenin 2. Sayfasında, 3. sayfasında yemek yerken boğularak ölen bir bebek haberi hiç görmemiştir. Oysa hepimizin karşısına en az 15-20 kere uçak kazası haberi gelmiştir. Yani ne kadar seyrek olduğunu anlatmak için söylüyorum. Bir bebeğin yemek yerken boğazına birşey kaçıp boğulması neredeyse imkansız. Lütfen öksürmek ve öğürmekle, kusar gibi olmakla, boğulmayı birbirine karıştırmayalım. Çünkü nefes borusunun üzerinde adeta bir klozet kapağı gibi Glottis dediğimiz bir kapak var ve refleks olarak yutarken yutma hareketi sırasında bu kapak otomatik olarak kapanıyor. Boğazımıza, nefes borumuza birşey kaçmasını önlenmiş oluyor diyelim. Bir kaza oldu, refleks geç devreye girdi, yanlışlıkla nefes borusuna kaçar gibi oldu, o zaman da çok güçlü bir öksürük refleksimiz var bu devreye giriyor, kaçan yabancı cisim dışarı atılıyor.
Yemek yerken boğazına kaçarsa ne zaman müdahale edelim?
Ne zaman müdahale etmeliyiz? Öncelikle çocuğun boğazına birşey kaçtığını fark ettiniz ve öksürmüyor, hızla saniyeler içinde rengi mor renge dönüyor. Varsa, siyanoze oluyorsa hemen müdahale etmek gerekir. Eğer öksürüyorsa sabırla beklemek lazım. Güçlü bir şekilde öksürüyor ve sonunda atabilir. Eğer atmıyor, giderek öksürükler zayıflıyor ve yine saniyeler içinde çocuğun rengi koyulaşıyor, morarmaya başlıyorsa yine müdahale etmek gerekiyor.
Heimlich Manevrası hayat kurtarıyor
Bu müdahalenin adı, mutlaka bir yerlerde duymuşsunuzdur. Heimlich Manevrası, özellikle bebeklerde bu manevranın nasıl yapılacağını size keyifli bir canlandırma videosu ile paylaşmak istedim. 9 aylık Kutay isimli bebeğimiz geçenlerde bana kontrole geldiğinde, sorguladığımda annesi yemek vermeye korkuyordu. Bugün anlattıklarımı konuştuk, kendilerine Heimlich Manevrası’nı nasıl yapacaklarını anlattım, biraz sonra bunun videosunu izleyeceksiniz. Kutay ile ailesine çok teşekkür ediyorum bu konunun videosunun çekilmesinde bana yardımcı oldukları için. Hepinize sağlıklı günler diliyorum. Lütfen korkmayın, çocuklarınızı öz güvenli bir şekilde yetiştirmeye devam edin. Göreceksiniz hayatta başarılı olmak da daha kolay oluyor. Daha iyi anne – babalar olacaklar, hayatta daha başarılı olacaklar.
Hepinizi sevgiyle selamlıyorum, sağlıklı günler diliyorum.