Bebeğinizi Sağlıklı Besleyin

Bebeğinizi Sağlıklı Besleyin
Bebeğinizi Sağlıklı Besleyin

Sağlıklı nesiller için bebeğinizi sağlıklı besleyin!
Geçtiğimiz hafta TV 8 de yayınlanan “Adım Adım Çocuğum” programına konuk olarak katıldım. Anne karnında geçen dönemden itibaren adım adım çocuk beslenmesini konuştuk. Program süresince 3-4 telefon bağlantısı yapıldı, 20 den fazla e-posta ile soru soruldu. Ana hatlarıyla bebek beslenmesinde çok merak edilen konuları sizlere özetlemek istiyorum.
Yaşamın ilk iki yılında sağlıklı beslenmek ve bunu alışkanlık haline getirebilmek, ömür boyu hastalıkların görülme sıklığını azaltıyor. Özellikle çocukluk döneminde edinilen doğru yeme alışkanlıkları ileri yaşlarda da sürdürülebiliyor. Bu sayede de sağlıklı bir yaşamın temelleri atılmış oluyor.

0-6 AY bebeklere SADECE ANNE SÜTÜ VERİLMELİ

Dünya sağlık örgütü anne sütü yettiği sürece ilk 6 ay anne sütü öneriyor. Ülkemizde de bu konuyla ilgili çok çeşitli kampanyalar yürütülüyor.Anne sütünün faydaları saymakla bitmiyor. Bebeği enfeksiyonlardan koruması, tam ve dengeli bir besin olması, anne ile kurulan duygusal bağın güçlenmesini sağlaması en önemli faydalarından.
0-6 Ayda Sütünüzün yetip yetmediğini nasıl anlayabilirisiniz?
İlk altı ay bebekler ayda 500-800 gr arasında kilo alırlar.
Siz de bebeğinizi düzenli olarak tartın, eğer ayda 500 gramdan daha az kilo alıyorsa sütünüz yetmiyor olabilir.

Sütünüzün yetmediğini düşünüyorsanız;

  •   Hemen ek gıdalara ve mamalara başlamayın.
  •   Emzirme tekniğinizin doğru olup olmadığını kontrol edin.
  •   Kansızlık, enfeksiyon gibi sağlık sorunları olup olmadığını doktorunuza danışarak öğrenin.

EK Besinlere ne zaman ve nasıl başlanmalı?

Tek başına 6 ay anne sütü verdikten sonra, 6. ayın sonunda artık ek gıdalara başlamalısınız. Sütünüz yetse dahi bu ayda ek gıdaya başlamanız gerekiyor. Çünkü 6 aydan sonra anne sütü bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamaya yetmiyor.

İlk başlanacak gıdalar; Pirinç unu muhallebisi, sebze çorba, yoğurt ve meyve püre olmalı.

7. aydan itibaren mercimek, ekmek vb tahıllar çorba içinde veya ezilerek verilebilir, labne peyniri veya pastörize peynir ve ¼ oranında yumurta sarısı başlanabilir. Sıvıların bardakla ya da fincanla verilmesi bebeğin besini tanımasını ve ağız- diş yapısının gelişimi için önemlidir. Sebze çorbaları, kaşıkla verilebilen tahıl karışımları sulandırılmış uzun ömürlü süt bu ayda başlanabilir. Bu aydan itibaren bebekler, kaşıkla yediği besinleri ağzında çevirme yeteneğini kazanır.

8. aydan itibaren; Sebze ve meyvelerin çeşitleri arttırılır, çorbalarında kıyma veya tavuk eklenebilir, yumurta sarısı tam olarak verilebilir, bu sayede çiğneme hareketlerini öğrenmeye başlayacağı dönemdir, zaten dişlerin çıkması ve kaşınması da bu döneme rastlıyor.
Unutmayın SADECE YEMEK SUYU VERMENİZ SAĞLIKLI BESLENMEYİ SAĞLAYAMAZ.
9. aydan itibaren; Yiyebileceği kıvamda hemen her besin ezilerek verilmeye başlanabilir, mümkün olduğunca bulamaç besinler vermekten bu aydan itibaren kaçınılmalıdır. Yumurta beyazı bu ayda başlanabilir. (ailede  alerji yoksa)
Ek besine başlama ile ilgili 6. aydan itibaren bilgi vermemin nedeni sonraki uygulamalarınızı planlayabilmeniz içinidir.
Ek besinlere başlarken, yeni bir besin denediğiniz gün başka yeni bir besin denemeyin, birkaç gün o besine alıştıktan sonra ikinci bir besini verin, böylelikle ona dokunabilecek besinleri kolayca ayırt etmiş olursunuz ve bebeğinize birden yüklenmemiş olursunuz.
1 yaşına kadar tuz, şeker, tuzlu ve şekerli tüm besinler, kızartmalar, içeriği bilinmeyen hazır besinler ve ambalajsız satın alınan güvenli olmayan besinleri kesinlikle vermeyiniz.
Normal gıdalarla gelişimi iyi olursa hazır mama kullanmanıza gerek yoktur. Evde hazırladığınız çorba, yoğurt, muhallebi gibi besinler ve sebzeli kıymalı yemekler beslenmesi için yeterlidir.
Ek gıdaları verirken anne sütü vermeye de devam etmelisiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here