Bebeği olan aileler yaz mevsimi yaklaştıkça meraklanmaya başlarlar.
- Acaba bebeği denize sokabilir miyiz?
- Hangi denizlere girmesi uygundur?
- Bebeği kaç aydan sonra denize sokabiliriz?
- Bebek ne kadar süreyle suda kalabilir?
… gibi birçok soru kafanıza takılabilir.
Bu soruyu farklı uzmanlara sorduğunuz zaman, çok farklı çok çelişkili yanıtlar alabilirsiniz. Çok doğal çünkü bu “iki kere iki dört eder” gibi net ve bilimsel bir cevabı olan bir soru değil aslında, o yüzden de kişisel yorum farklılıkları olabilir. Şimdi ben bu sorularınızı yanıtlamaya çalışacağım.
İçindekiler
Bebeği Denize Sokabilir miyiz?
Aslında ideali bebeğinizi sokacağınız denizin bakteriyolojik raporunu görmektir. Sağlık Bakanlığı Gıda Maddeleri ve Numune Alma Rehberi’ne göre 1000 cc su içerisinde 0 ile 1000 arasında Koli Basili’nin olması durumunda deniz çok temiz, 1000 ile 10 bin arasında olması durumunda temiz, 10 bin ve üstü olması durumunda ise kirli, denize girilmesi yasak olarak niteleniyor. Ancak bunu öğrenmek pratikte her zaman mümkün olmayabilir.
Aşağıdaki videolarda Uzm.Dr. Erdem Uzunoğlu, “Yenidoğan Bebek Bakımı” hakkında bilgiler veriyor.
Mantık çerçevesinde cevap vermek gerekirse Marmara denizi gibi kapalı deniz değilse sokmanızda bir sakınca yoktur. 2 yaşın altında Marmara için ve havuz için 10 kez düşünün, yani mümkünse sokmayın derim. (Boğaz çıkışı olduğu için Avşa belki kabul edilebilir) Eğer Marmara’da bulunduğunuz bölge yetkililerinden düzenli rapor alınabiliyorsa ve temiz kriterlerine uyuyorsa Marmara denizine sokmakta da bir sakınca olmayabilir.
Bebeği Kaç Aydan Sonra Denize Sokabiliriz?
Bu sorunun kesin bir cevabı olmasa da eğer deniz suyu çok sıcaksa(28-30), hava şartları uygunsa ve deniz çok temizse, bebek prematüre veya çok ufak doğmamışsa 3-4 aydan itibaren, ya da kabaca cilt altı yağ dokusunun da iyice geliştiği 5,5-6 kg’lık olmasından itibaren denize sokabilirsiniz.
Bebek Ne Kadar Süreyle Suda Kalabilir?
Burada denizin ısısı, dış ortamın ısısı, denize girilen saat, rüzgar ve bulut durumu, bebeğin suya vereceği tepki gibi birçok faktör bunu belirleyecektir. Çok küçük 2-3 aylık bir bebek ilk kez denize sokulacaksa çok sıcak bir su bile olsa, muhtemelen 2-3 dakikadan fazla sokmamakta fayda vardır, zamanla alışacak ve daha uzun süre suda kalabilecektir. Bu konuda tabii ki en önemli faktör de bebeğin suyu sevip sevmemesi gibi kişisel farklılıklardır. Kimisi suya girince ciyak ciyak ağlarken, bazılarıysa etrafa gülücükler dağıtabilmekte, el ve yaklarını şirin şirin suya vurmaktadır.
Sonuç olarak süreye bebeğiniz tepkileriyle, zaten kendisi karar verecektir. Birkaç örnek vermek gerekirse; Kuzey Ege’de su sıcaklığı 22-24 derece iken 4 aylık bir bebek 3-5 dakika suda kalabilirken, Antalya gibi güneyde bir yerse, hele de yazın ortası ve su sıcaklığı 28-30 dereceye ulaşmışken 9-10 aylık bir bebek belki 30 dak. bile suda kalabilir.
Bebeğimi Hangi Saatlerde Denize Sokmam Uygun Olur?
Eğer hava kapalı ancak çok sıcaksa Saat 10:00-11:00’den 18:00-19:00’ a kadar bebek denize sokulabilir. Ancak çok güneşli havalarda Saat 12:00-17:00 arası denize sokmamalı, ya da başına şapka takmalı, başını ıslatmalı ve omuz-yüz gibi açıkta klan bölgelere güneş koruyucu krem sürülmeli ve riskli saatlerde 5-10 dakikadan fazla güneş altında denize girilmemelidir.
Bebeğimi Kirli Bir Denize veya Havuza Sokarsam Ne Olabilir?
Özellikle idrar yolu enfeksiyonu ve gastroenterit, yani ishal dediğimiz bağırsak enfeksiyonları bu tür durumlarda en sık karşılaşabileceğimiz komplikasyonlardır. O yüzden özellikle de 2 yaşın altında bebeğinizi güvenmediğiniz hiçbir denize ve havuza sokmamanızı öneririm.