İçindekiler
Gebelikte merak edilen 8 soru
Sevgili okurlar, anne adaylarının en çok korktuğu şeylerden birisi de hamileyken bebeklerine herhangi bir zarar vermek. … bebeğime zarar verir mi? … bebeğime zarar verir mi? Yıllardır birçok gebeyle çalışma fırsatım oldu ve internet üzerinden bana sorulan yüzlerce soruyu cevaplamaya çalıştım. bu soruların içinde en çok dikkatimi çeken bazı soruların sonu hep aynı; ” bebeğime zarar verir mi ” Bu konuda bana en çok sorulan 8 sorunun cevabını, bazı bilimsel verilerin ışığında derlemek istedim.
1.Gebelikte sigara içmek bebeğime zarar verir mi?
Hasta sorusu
Doktor hanım geçen hafta hamile olduğumu öğrendik, ben 10 yıldır sigara içen bir insanım normalde günde bir paket içiyordum, fakat hamile olduğunu öğrendikten sonra günde 5’e kadar azalttım, ancak gerçekten bırakamıyorum bebeğime bir zarar veririm diye de çok korkuyorum.
Uzman cevabı
Sigara içmek gebe olsanız da olmasanız da sizin sağlığınızı olumsuz etkileyen çok önemli faktörlerden bir tanesi. Üstüne üstlük gebe olduğunuzda içinizde taşıdığınız canlıya da ayrıca zarar vermekte. Sigara içindeki toksinler, kanserojen maddeler beyin başta olmak üzere tüm organların hücre gelişimine zarar vermekte, bir yandan da azalmış oksijen ve daralmış damarlar yüzünden bebeğin beslenmesi de aksayacak gelişmesi etkilenebilecek, veya plasentanın kanlanması bozulabildiğinden çok ciddi sorunlar yaşanabilmektedir. Bununla da kalmayıp bebeğiniz nikotin bağımlısı olarak doğabilecektir. Lütfen sigarayı beyninizde bitirmek için özellikle psikolojik destek almanızı öneririm. Çünkü bu sorun beyninizde bitmediği sürece her zaman tekrar geri dönme riski taşırsınız. Kolayca sigaradan kurtulmak istiyorsanız Sigara Bırakma bölümümüzde yer alan içerikler tam size göre
2.Gebelikte ilaç kullanımı bebeğime zarar verir mi?
Hasta sorusu
Geçen gün biraz ateşlendim doktora gittim hafif bir soğuk algınlığı olduğu söylendi Minoset tablet (parasetamol) ve bazı bitkisel ilaçlar verdi ama 20 haftalık gebe olduğum için tereddüt ettim kullanabilir miyim?
Uzman cevabı
Genel prensip olarak gebelikte mümkün olduğunca ilaç kullanmamak gerekir ancak vitaminler, parasetamol türü basit ağrı kesiciler ve çok ağır olmayan amoksisilin veya sefuroksim türü basit antibiyotikler ve daha birçoğu genellikle gebeliğin birçok evresinde güvenle kullanılmaktadır. İlaçlar gebelikte kullanımlarının güvenli olup olmamasına göre, A, B, C, D ve E grubu diye gruplara ayrılmışlardır. Gebede bir ilaç kullanmak gerektiğinde, bu sınıflamaya göre karar veririz. Bazı ilaçları güvenle kullanırken, bazılarını asla kullanmayız.
Örneğin, özellikle kanser ilaçları ve kolşisin gibi hücre bölünmesini etkileyen ilaçlar, sivilce tedavisinde kullanılan A vitamini türevi olan roakutan tarzı ilaçlar gebelikte kesinlikle kullanılmaması gereken ilaç grubundandır. Özellikle gelişmiş ülkelerde gebelikte ilaç kullanımı ile ilgili sayfalarca kitaplar, internet rehberleri mevcuttur. Öncelikle kullanılması gereken ilaç ve gebelik haftanızı her seferinde doktorunuza danışın. Her seferinde doktorunuzun bu tür kitaplardaki ve/veya internet kaynaklarındaki listelerden kontrol etmesi en doğrusu olacaktır.
3.Gebelikte yolculuk bebeğime zarar verir mi?
Hasta sorusu
32 haftalık hamileyim, bebeğimi Amerika’da doğurmak için uçakla Amerika’ya gideceğiz Ancak bu kadar uzun bir uçak yolculuğu beni endişelendiriyor.
Uzman cevabı
Eğer gebeliğinizde herhangi bir sağlık problemi yaşamıyorsanız, uzun uçak yolculukları dahil yolculuk yapmanızda bir sakınca yok. Ancak gebelik kalp ve böbreklerinize ekstra bir yük bindirdiğinden ve kanın pıhtılaşmasının kolaylaştığından dolayı, damarlarda kan pıhtısı olması riski artmaktadır. Özellikle uzun süre hareketsiz kalınan yolculuklarda, bacaklarınızdaki ödemler uzun yolculukta daha da artabilir, sık sık ayağa kalkıp yürümek, yolculuk süresince varis çorabı kullanmak ve mümkünse geniş aralıklı koltuk alarak mümkün olduğunca ayaklarınızı bir yere uzatmak faydalı olacaktır. Uzun uçuşlarda ayrıca belli miktarda radyasyona da maruz kalınmaktadır. Ayrıca uçak yolculuğu öncesi ve yolculukta bol sıvı tüketilmesi faydalı olacaktır.
Havayolları şirketleri genellikle 28. haftanın üstünde, uçuş yapmanızın uygun olup olmadığına dair doktor raporu isteyebilir, hatta birçok havayolu 35 haftalık üstündeki gebelerin uçuşuna izin vermemektedir.
Ayrıca havaalanlarındaki güvenlik kontrol noktalarında X-Ray bulunmamaktadır ve gebelerin bu güvenlik kapılarından geçmesinde sakınca yoktur.
4.Gebelikte saç boyatmak bebeğime zarar verir mi?
Hasta sorusu
Doktor hanım gebelik zaten zaman zaman insanın moralini bozabiliyor, kendimi daha iyi hissetmek için biraz bakım yapmak istiyorum. Bunlardan birisi de açıkçası saç boyatmak, ama bu konuda çok çelişkili bilgilere rahatlıyorum, çok kararsızım, lütfen beni aydınlatır mısınız?
Uzman cevabı
Yapılan çalışmaların hiç birinde, gebelik sırasında saç boyatmanın zararlı olduğuna dair kanıt yoktur.
Konu hakkında dünyadaki en saygın kurumlardan biri olan ve üreme sistemi üzerindeki potansiyel riskleri inceleyen Amerikan Teratoloji Enformasyon Servisi, “eldeki veriler sınırlı olmasına rağmen çok büyük bir olasılıkla hamilelikte saç boyatmak güvenlidir” şeklinde görüş bildirmektedir.
Anı şekilde Amerikan Obstetrisyenler ve Jinekologlar Cemiyeti (ACOG) da hamilelikte saç boyatma ve permanın sakıncalı olmadığını yayınladığı bültenlerde duyurmuştur.
Bu nedenle hamilelik sırasında saçlarınızı boyatmakta sakınca olmadığını söyleyebiliriz. Zararı olduğunu söyleyenlere de, hangi yayına ya da kanıta dayalı olarak böyle bir şey söylediğini sormak en doğal hakkınız.
5. Güvenlik noktalarından geçmek bebeğime zarar verir mi?
Hasta sorusu
Geçen gün uçak yolculuğu sırasında mecburen güvenlik kontrolünden geçtim ve daha sonra hamile olduğumu öğrendim acaba bebeğime herhangi bir zarar vermiş olabilir mi?
Uzman cevabı
Çantaların geçtiği araçlarda X ışınları bulunmaktadır, ancak bunların dışarıya yayılımı yoktur. İnsanların içinden geçtiği güvenlik kemerlerinin ise radyasyon yaydığına dair herhangi bir kanıt yoktur o yüzden bu tür güvenlik noktalarından geçmenin herhangi bir sakıncası yoktur. Havaalanında böyle bir istisna uygulanmamakla birlikte, AVM’ler zaten küçük çocuklar ve gebelerin serbest geçişine genellikle izin vermektedir.
6.Gebelikte kullanılan kozmetik ürünler ve kremler bebeğime zarar verir mi?
Hasta sorusu
Doktor hanım 26 haftalık hamileyim, ben oldum olası güzelliğine, kişisel bakıma önem veren bir bayanım, hamileyim diye de bunlardan vazgeçmeyi aslında çok istemiyorum. Ama eğer bebeğime zararı olduğunu bilirsem tabii ki yapmam, lütfen bana yardımcı olur musunuz?
Uzman cevabı
Kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin bilinen bir zararı yoktur. Fakat sivilcelenme, yüzde lekelenmeler gibi nedenlerle kullanılan ürünlerde yine de doktorunuza danışmanız uygun olur. Çünkü özellikle de retinoik asit içeren tıbbi ürünler gebelikte kesinlikle önerilmemektedir.
7.Gebelikte hangi egzersizler yapılabilir, bazıları bebeğime zarar verir mi?
Hasta sorusu
12 haftalık gebeyim, spor yapmak istiyorum, ancak hangisinin faydalı, hangisinin zararlı olduğunu tam olarak bilemiyorum, bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
Uzman cevabı
Gebelikte yürüyüş, yüzme, pilates gibi hafif egzersizler ve yoga, nefes çalışmaları gibi aktiviteler sizi hem doğuma hazırlar, kaslarınızı gevşeterek daha rahat bir doğum yapmanıza yardımcı olur; hem de bebeğinize herhangi bir zarar vermez. Ancak özellikle basketbol, voleybol, tenis, kayak gibi vücudun aşırı çalıştığı ve sakatlanma riskinin yüksek olduğu sporlar gebelik için çokta ideal değildir. Ayrıca bisiklete binmeyi, kondisyon bisikleti dahil, gebelik sırasında önermiyoruz. Tüm bu sporları yaparken, aşırı vücut ısısının oluşmasını istemediğimizden, daha hafif egzersizleri önermekteyiz. Tabii tüm egzersizler sırasında, bol sıvı tüketiminin önemini de vurgulamak isterim. .
8.Gebelikte sauna veya hamama gidilmesi bebeğime zarar verir mi?
Hasta sorusu
Ben 29 haftalık hamileyim oturduğumuz sitede bir spa merkezi var, zaman zaman burada saunaya da girerdim, fakat bir süredir bunu yapmaya çekiniyorum, bir yandan canım da çok istiyor, herhangi bir zararı olur mu diye size sormak istedim.
Uzman cevabı
Hamilelik zaten kalp ve dolaşım sistemini zorlayan fizyolojik bir süreçtir. Nasıl kalp hastalarına sauna veya kaplıca gibi aşırı sıcak ortamlar önerilmiyorsa, aynı şey gebe bir bayan için de geçerlidir. Gebeler ılık havuzlara girebilirler, fakat aşırı sıcak suyun olduğu kaplıca, hamam veya yine ortam ısısının yüksek olduğu sauna gibi aktiviteler gebelik için uygun değildir. Bu tür sıcak aktiviteler hem sizi zorlayacak, hem de erken doğuma bile sebep verebilecektir. Biraz sabır, az kalmış yakında güvenle bunlara yeniden geri dönebilirsiniz.