Anne sütü eşsiz içeriği ile bebeğiniz için en iyi beslenme şeklidir, özellikle ilk 6 ay tıbbi bir gereklilik yoksa, annenin sütü dışında hiçbir sıvı verilmemesi önerilir. Annelerin endişelenerek sık sık merak ettikleri konu:
“peki çalışmaya başlayınca ne olacak, ya da bebeğimi birisine bırakıp dışarı çıkmak zorunda kalırsam nasıl sütümü vereceğim?”
…evet bu gibi durumlarda sağılmış, saklanmış anne sütü vermek oldukça doğru bir yaklaşımdır. Anne sütünü elle, manuel pompalarla veya elektrikli pompalarla sağmak mümkündür. Süt sağma makineleriyle ilgili detaylı bilgi için Süt Sağma Makinesi makalemizi okuyabilirsiniz. Anne sütünü sağdık, peki bu sütü nasıl saklayacağız, dolaptaki sütü nasıl ısıtacağız gibi birçok soru aklınıza gelebilir.
Sağılmış anne sütü saklama süresi ne kadardır?
Sağıldıktan sonra aşağıda listesini bulacağınız ortamlardaki ısılarda ve sürelerde herhangi bir özelliğini ve besin değerini kaybetmez, zararlı bakteri ve toksinler üretmeden bekleyebilir.
Oda ısısında: Eğer hava çok sıcak değilse, 24-25 C’de 1 saat
Buzdolabının kapağında: + 4 derecede 24 saat
Derin dondurucu: No frost diye de tabir ettiğimiz -18 C ve daha altındaki ısılarda 6 ay herhangi bir şekilde özelliğini kaybetmeden saklanabilir.
Sağılmış Anne Sütünü Nasıl Saklamalıyım?
Kaynatılmış temiz kavanozların veya şişelerin içinde saklanabileceği gibi, bu amaçla özel hazırlanmış, üzerine tarih de yazabileceğiniz, steril süt saklama poşetlerini de tercih edebilirsiniz. Bu amaçla plastik kaplar veya pet şişeler kullanılmamalıdır.
Saklanmış Anne Sütünü Nasıl Isıtmalıyım?
Sağdığımız saklanmış anne sütü asla direkt olarak ısıya maruz bırakılmamalıdır. Eğer derin dondurucudaysa poşet veya kavanoz önce buzdolabının alt kısmına indirilir, daha hızlı bir erime isteniyorsa oda ısısında bekletilir, yakından takip edilir veya ılık suya batırılabilir böylece daha hızlı bir şekilde erimesi, aynı zamanda da ılınması sağlanabilir. Bu yönteme çift kap usulü veya benmari usulü denmektedir. Ancak hiçbir zaman cezveye veya bir kaba konarak ocakta ısıtılmamalı, mikrodalgaya konmamalıdır.
Aşağıdaki videolarda Uzm.Dr. Anıl Yeşildal, “Anne Sütü ve Emzirme” hakkında bilgiler veriyor.