Anaokulu ve Çocuk Eğitimindeki Yeri

Anaokulu ve Çocuk Eğitimindeki Yeri
Anaokulu ve Çocuk Eğitimindeki Yeri

İçindekiler

Anaokuluna Vermeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

3 Yaş Sonrası Çocuğunuzu Okul Öncesi Bir Kuruma Vermeden Önce Nelere Dikkat Edelim?

  • 3-4 yaş grubu için mümkün olduğunca evinize yakın bir okul seçin.
  • En az 3– 4 okul gezin. Sizin kriterlerinize, beklentilerinize uyan bir okul mutlaka vardır.
  • İlkokul öncesi ise çocuğunuzu hangi ilkokula gönderecekseniz o okulun okul öncesini tavsiye ederim. Çocuğunuz o kurumun eğitim sistemini, tarzını öğrenerek ilkokula başlamalı. Bu şekilde ilkokulda sorun çıkarsa çok hızlı çözülüyor: Çünkü çocuk okul öncesi dosyası ile birinci sınıfa başlıyor, okul da çocuğu çok iyi tanımış oluyor.
  • Okul seçerken çocuğunuzun fikrini sormayın. Hangi okula gideceklerine çocuklar karar veremez. Onlar sadece oyuncaklara ve binanın dış albenisine bakıyorlar. Hangi okul kararını siz büyükler vermelisiniz.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Ped. Emine Eraslan, “Çocuk Eğitimi” ile ilgili çeşitli konularda bilgiler veriyor.

3 Yaşından Sonra Anaokuluna Göndermezsek Ne Olur?

Ev artık yetmeyeceği için çocukta davranış sorunları, bir yerlerde problemler başlıyor. Ekran başında kalma süresi artıyor.

Herhangi bir sebeple çocuğunu anaokuluna göndermeyen, ben çocuğumla sürekli ilgileneceğim, onunla oynayacağım diyen anne babalara diyorum ki:

Biz çocuk değiliz, çocuk da olamıyoruz. Onlarla yetişkinlermiş gibi oyun oynuyoruz. Hep yanlışlarını görüp düzeltiyoruz, onlara akıl veriyoruz, her şeylerine karışıyoruz. Ortalama bir saat sonra çocuk olmaktan yorulup oyundan kurtulmanın yollarını arıyoruz.

Bazı anneler de “Hep eteğimde, ben olmadan hiçbir şey yapmıyor. Artık boğulduğumu his ediyorum. Beni kurtarın. Ben ne yapmalıyım?” diye soruyorlar.

Biz anne babalar çocuklarımızdan ayrılmayı, onlardan kopmayı öğrenmeliyiz. Anaokulu imkanınız var ise mutlaka göndermelisiniz. Peki, hiç anaokulu imkanınız yok ise ne yapacaksınız? Çocuğunuzu çok çocuklu ortamlara götüreceksiniz. Evinize çocuk alacaksınız. Çocuklu ailelerle görüşeceksiniz. Çocuğunuzu çocuk parklarına, oyun alanlarına götüreceksiniz. Dış ortamları çok çok kullanacaksınız.

Çocuklarımızı sadece sosyalleşmeleri ve oyun oynamaları için kreş, yuva ve anaokullarına gönderiyoruz dersek onlara haksızlık etmiş oluruz. Buralarda çocuklar aynı zamanda kaliteli ve yaşlarına uygun bir eğitim de alıyorlar, oyun içinde öğrenmeyi öğreniyorlar. Okul öncesi eğitimi alan çocuklarda, bir sorunları varsa, öğretmenleri hızla tespit edip ailelerine bildiriyorlar. Böylece sorunlar erkenden çözümlenebiliyor: Öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, hiperaktivite, davranış problemleri, asosyallik, ince veya kaba motorda gerilik, vs.

Anne baba olarak çocuğumuzda olabilecek bu tip problemleri objektif bakıp göremeyebiliriz. Ve geç kalabiliriz. Çocuk gelişiminde özellikle erken tanı çok önemlidir, zira beyin gelişiminde 0 – 6 yaş en önemli dönemdir. Altı yaşından önce tanı alan çocuklar çok daha hızlı çözüme kavuşurlar.

2 – 3 yaş arasında bazı çocukların kreşe gitmesini öneriyorum. Haftada 2 – 3 gün yarım gün başlanabilir, çok iyi giderse ve sağlık sorunları yoksa yarım günle sınırlı kalmak şartı ile gün sayısı artırılabilir. Çocuk öğle uykusunu evinde uyumalı. Kimlere öneriyorum:

  • Çocuk evde yalnız ise, hiç arkadaşı yok ise,
  • Ekran: Televizyon, bilgisayar, tablet, cep telefonu ile çok zaman geçiriyor ise,
  • Dış ortama çıkarma imkanı çok az ise,
  • Anne babanın çalışma saatleri çok uzun ise.

Anaokuluna Verdikten Sonra Sizi Neler Bekliyor?

Çocukların büyük kısmı yeni okullarına isteyerek gidiyorlar ve çok mutlular. Sonra birden bire isteksizlik, gitmeyeceğim diye ağlamalar başlıyor. Nedeni basit: İlk günler onlara misafirlik gibi geliyor. Bir hafta – 10 gün sonra kuralları fark ediyorlar. Halbuki evde kural yoktu! Hatta kuralların çoğunu kendileri koyuyorlardı: Yemeğini beğenmez ise, alternatif yiyecekler var. Yemeğini yemedi, acıkınca yer. Okulda öyle değil, yemeğini yemek saatinde yemezse aç kalır. Evde evin küçük prensi –  prensesi idi, okulda kendisi gibi bir dolu prens – prenses var, hepsine eşit muamele yapılıyor. Demek ki eve geri dönmeli ve tekrar evin prensi – prensesi olmalı.

Anne babalar, lütfen bu tuzağa düşmeyin. Siz karar verip okula başlattı iseniz, çocuğunuz okula düzenli gidecek. Çocuğunuz istemiyor diye ara veremezsiniz. Kararlı ve tutarlı kalın, çocuğunuzu okuluna gönderin.

Çocuğunuzu Anaokuluna Verdiniz, Neler Yapmalısınız?

Sınıf öğretmeni ile iş birliği içinde olmalısınız. Eğer bir sorun varsa en başından haberdar edilmelisiniz ki büyümeden çözülebilsin. Okula para veriyorum diye öğretmenleri bunaltmamalısınız. Onlarla hesap sorar gibi konuşmamalısınız. Diyaloğa açık olduğunuzu, sorunları karşılıklı konuşarak çözmek isteğinizi ifade etmelisiniz. Bilelim ki, öğretmen sınıfa girip kapıyı kapattığı anda çocuğumuz artık ona emanet. Öğretmenler de insan, çocuklarımız çok kıymetli, iş birliği çok çok önemli.

Bazen velilere soruyorum, okul nasıl gidiyor diye, “Bilmem” diyorlar, “okulda henüz toplantı olmadı”. Toplantı beklemeden öğretmenle haberleşebilmelisiniz. Çoğu okulda çocuğa ait günlük defter tutulur. Hem öğretmen, hem de anne baba o günle ilgili notları günlük deftere yazarlar. Defter çocukla birlikte her gün okula gidip gelir.

Çocuğumuzu anaokuluna verdiğinizde tek beklentiniz akademik bilgi olmamalı. Arkadaş ilişkileri, grupla birlikte oyun oynama ve rol alma da önemlidir. Velilerin bu sosyal yanı da takip etmelerini önemle öneririm.

Bazı okullar çok iddialı. Özellikle zihinsel gelişime odaklılar ve daha üstün, daha ileri çocuklar yetiştirmeyi vaat ediyorlar. Eğer anne baba olarak bu tür bir okulu tercih ediyor iseniz çocuğunuzun yaşı düzeyinde bilgi almasına ve doyasıya oyun oynayabilmesine dikkat edin. Aksi takdirde çocuğunuzdan onun çocukluğunu çalıyorsunuz. İlkokulla birlikte akademik bilgi başlıyor ve öğrenmenin, okumanın sonu yok. Ama çocukluk geri gelmeyecek.

Büyük şehirde yaşıyorsanız anaokulu için çok çeşitli ekollerde çok fazla alternatifiniz var. Okulların tanıtım günlerine gidin, okulları gezin, kendi aile yapınıza ve eğitimden beklentinize uygun okulu seçin.

0 – 6 yaş çocukların gelişimi ve öğrenmesi tüm dünyada aynıdır. 0 – 6 yaşta her çocuğun yapması gereken davranışlar, öğrenmesi gereken bilgiler, oynadığı oyunlar aynıdır. Örneğin bir bebek 1 yaş civarında yürür, 6 aylık bebeği yürütemeyiz. 6 aylık bebeği yürütebilecek bir teknik dünyada yoktur.

2 yaşında bir çocuk kalem tutabilir, karalayabilir. Ama çöp adam, ev, vs. çizemez. 5 yaşında bazı çocuklar okuyabilirler, ama 7 yaş çocuğu gibi yazamazlar. 2 yaşındaki çocuk harika koşabilir, tırmanabilir ama ancak 3 yaşından sonra bisiklet pedalı çevirebilir.

Bu yüzden anaokulu programları tüm dünyada genel olarak aynıdır. Okulun özelliğine göre fark ayrıntılardadır.

Sonuç olarak okul öncesi kurumları öneriyor, çocuğunuzu mutlaka bu tür kurumlara göndermenizi tavsiye ediyorum.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here