Altıncı Hastalık Nedir?

Altıncı Hastalık Nedir
Altıncı Hastalık Nedir

Altıncı Hastalık gibi basit bir bebek hastalığında başınıza en sık ne gelebilir?

Not: Buradaki içerik izlediğiniz videoya ait metindir.

Herkese iyi günler diliyorum. Bugünkü konumuz Altıncı Hastalık. Özellikle 6 ay’la 2 yaş arası bebeklerde görülen, ateşli, döküntülü bir çocuk hastalığı, oldukça sık görüyoruz. Bu sene enfeksiyonlar az olmasına rağmen bebeklerde zaman zaman gördüğünüz enfeksiyonlardan bir tanesi.

Altıncı Hastalık gereksiz antibiyotik kullanımının en sık nedenlerinden biri

Ne yazık ki gereksiz yere antibiyotik kullanılmasında en sık sebeplerden bir tanesi. Çünkü çok yüksek bir ateş oluyor, genellikle 39 üzerinde, bazen 39,5 – 40’a kadar varabilen yüksek ateşle seyreden bir hastalık. Hastalığın en tipik özelliği sadece ateş oluyor başka hiçbir belirti yok. 3. günün sonunda ateş düşüyor ve vücudunda Kızamık gibi, böyle parça parça her tarafının kızardığı bir döküntü ortaya çıkıyor. Biz ise aslında kesin teşhisi ancak 3 gün sonra, döküntü çıktıktan sonra koyabiliyoruz.

Yüksek ateşte tahlillerin de yardımıyla sabretmek önemli

İşte bu süreçte sabırsız olunduğu zaman, bazen kan tahlilinden faydalanmadığımız zaman gereksiz yere antibiyotik verildiğine şahit oluyoruz. Genellikle bir bebek özellikle 1 yaşın altındaysa, hele de 6 ayın altındaysa muayenede bakarak, boğazının kızarık olduğunu söyleyip antibiyotik başlamak ki, o zaman doğru bir yaklaşım değil çünkü bebeklerde bademcikler henüz çok aktif değil. Dolayısıyla 6 aylık, 1 yaşında bir bebeğin boğaz iltihabı olma ihtimali hele de bunun bakteriyel bir boğaz iltihabı olma olasılığı neredeyse sıfır.

1 yaşın altında kan tahlili yapmadan karar verilmemeli

Dolayısıyla 6 ayın altında ya da 1 yaşın altında bir bebek bize yüksek ateşte geldiği zaman mutlaka bir kan sayımı CRP tahlili yapılmalı. Genellikle Altıncı Hastalık olan bebeklerde kan sayımına baktığımızda Lökosit sayısının normalden düşük olduğunu, daha çok Lenfosit hücrelerinin arttığını özellikle de Monosit hücrelerinin arttığını görüyoruz. Lökositlerin düşüklüğü bazen 5.000’in altına kadar inebiliyor, bazen bu durum geçici olarak Trombosit ve diğer kan değerlerini de olumsuz etkileyebiliyor ama endişelenmemek lazım hepsi geçici. Özellikle bu bulgular var ve de 3 gün sonra çocuğun ateşi düşüyorsa ve döküntü çıkıyorsa biz buna Altıncı Hastalık diyoruz.

Yeni videolarımızdan, yeni paylaşımlarımızdan haberdar olmak için Instagram sayfamızı takip edebilir, YouTube kanalımıza abone olabilirsiniz. Yeni videolarımızdan hemen haberdar olabilmek için de bildirimlerinizi açık tutabilirsiniz.

Hepinize sağlıklı günler diliyorum.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here