Alkol içerken içilen sigara, bazı sigara içicilerine daha özelmiş gibi gelir. Ve pek çok sigara içicisi alkol aldığında içtiği sigara sayısı artar. Aramızda yok mu hiç alkol aldığı anlarda daha çok sigara yakan?
Bunun 3 sebebi vardır:
1. Alkol içtiğimiz anlar genelde rahatladığımız, sakin olduğumuz anlardır. Bazen buna sevdiğimiz insanlarla sohbet etmekte ve/veya yemek de eklenebilir. Dolayısıyla asıl özel olan o an’ın kendisidir, o sırada sigara içerek kendini zehirlemek değil.
2. Alkol aldığımız zaman bir şey yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlar. Ne? Alkol aldığımız anlarda korkularımız yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlar. Alkol sigaranın ne kadar ölümcül bir hastalık olduğunu bir süreliğine bize unutturur ve sigara içmenin yarattığı sağlık korkusunu hissetmemizi önler. Yani alkol, “sigara içmenin yarattığı korku ve suçluluk duygusunu” hissetmemizi önler. Bu sebeple alkol aldığımız anlarda hem korkmadan hem de bir suçluluk duygusu yaşamadan kendimizi bol bol sigarayla zehirleyebiliriz. Alkollü anlarda sigara içmeyi daha özelmiş gibi hissettiren diğer sebep budur.
3. Her insanın vücudunun sigaranın içindeki zehirlere belli bir tolerans gücü vardır. Kimisinin vücudu 5 adet, kimisinin 20 adet, kimisinin ise 50-60 adet sigarayı kaldırır. Alkol aldığımız anlarda daha çok sigara yakmamızın ve alkol yanındaki sigaraları daha özel zannetmemizin diğer bir sebebi ise, alkolün vücudumuzun hassasiyetini uyuşturmasıdır. Bu sebeple alkol alan herkes, vücudunun kaldırabileceğinden daha çok zehiri, zorlanmadan vücuduna sokabilir. Ve vücudunun uyuşmuş olması sebebiyle zehirlerin ağırlığını hissedemez. O yüzden alkollü anlarda yakılan sigaralar daha özelmiş gibi gelir. Bu nasıl bir hobi-keyiftir ki, ne kadar az hissedersem o kadar özel oluyor! Ne zaman alkolün etkisi gider (genelde ertesi sabahları) ne kadar çok “sigara içmişim”i o zaman fark ederiz, boğazımızda hissederiz.
Aşağıdaki videolarda Uzm. Emre Üstünuçar, “Sigara Bırakma” konusunda bilgiler veriyor.