İçindekiler
1. Alerjik nezle neden önemlidir?
Alerjik nezle genelde basite alınır ve doktora gidilmesine gerek olmadığı düşünülür. Ancak alerjik rinit önemlidir. Çünkü alerjik rinit iş ve okul performansını, öğrenme kabiliyetini etkiler.
İş ve okul gitmemenin en büyük sebeplerindendir. Alerjik nezle ile astım, nazal polip, sinüzit, otitis media, alt solunum yolları enfeksiyonları, ve diş çürümeleri arasında ilişki vardır.
Özellikle çocuklarda alerjik rinit ve astım birlikte görülme olasılığı yüksek olduğu için astım belirtileri yönünden de dikkatli bir şekilde incelenmelidir. Astımlı çocukların %75’inde alerjik nezle de vardır. Alerjik nezleli çocuklarda ise %20-40 oranında astım vardır.
Alerjik rinit teşhisi konan ve astımı olmayan çocukların %20’sinde ilerde astım gelişme riski vardır.. Bu nedenle astım gelişmesinin de önlenmesi bakımından alerjik nezlenin tedavi edilmesi önemlidir.
2. Alerjik nezle kaç çeşittir?
Alerjik nezle sadece bahar aylarında görülüyorsa mevsimsel alerjik nezle, yıl boyu görülüyorsa devamlı (persistan) alerjik nezle adı almaktadır. Bu sınıflama günümüzde değişmiştir. Mevsimsel alerjik nezle aralıklı alerjik nezle ve devamlı alerjik nezle olarak sınıflanmaktadır. Devamlı alerjik nezlede belirtiler haftanın 4 gününden fazla olur ve 4 haftadan uzun sürmektedir. Alerjik nezlenin uykuyu, iş performansını etkilemesi ve günlük aktiviteleri etkileyip etkilememesine göre hafif, orta-ciddi olarak sınıflanmaktadır.
3. Alerjik nezle için alerji testi kaç çeşittir?
4. Alerji testini hangi uzman yapmalıdır?
Alerji testinin de bu konunun uzmanı olan çocuk alerji uzmanlarınca yapılması çok önemlidir. Çünkü bu testle teşhis konulmakta ve tedavi planlanmaktadır. Bu testler aşı yapılıp yapılmayacağına ve aşı yapılacaksa hangi alerjenlerle karışım hazırlanacağına karar verilmektedir. Bu nedenle bu konuda eğitim alan çocuk alerji uzmanlarınca yapılması gerekir. Aksi taktirde yanlış teşhisle 3-5 yıl gibi sürecek uzun soluklu tedavinin yanlış yapılmasıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Test sonucu kullanılan alerjenlerden de etkilenmektedir. Test uygulama tekniği, alerjenlerin kalitesi, test yapan hekimin çocuk alerji uzmanı olması gibi faktörlerle test sonucu değişebilmektedir.
5. Alerji testi kaç yaşında yapılır?
6. Alerji testi kandan mı ciltten mi yapılmalıdır?
7. Alerjik nezle teşhisinde kanda alerji düzeyi (IgE) teşhiste önemli mi?
8. Alerjik nezleden korunma nasıl olur?
9. Alerjik rinit tedavisinde son gelişmeler nelerdir?
10. Burun tıkanması için kullanılan dekonjestanların zararı var mı?
11. Kortizonlu burun spreyleri güvenli midir?
12. Kortizonlu burun spreylerinin yan etkileri nelerdir?
13. Lokal alerjik nezle nedir?
Alerjik nezle belirtileri olmasına rağmen alerji deri testleri veya kanda alerji testleri negatif olduğu durumda akla gelmelidir.Sadece burunda alerjiye eğilim olması durmuna “entopi” denir. Kesin teşhis buruna uygulanan provokasyon testleri ile yapılmaktadır.
Lokal alerjik rinit teşhisinin konulması birçok alerjik nezleye benzeyen hastalıkların dışlanması ile konulmaktadır. Bu nedene de bu konuda eğitim almış ve deneyimli çocuk alerji uzmanlarınca konulması önemlidir.
Diğer alerjik hastalıklar hakkında daha detaylı bilgi almak için Alerji kategorimizde yer alan içerikleri ziyaret edebilirsiniz.
Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. Ahmet Akçay, “Mite Alerjisi” hakkında bilgiler veriyor.