Ağız ve diş sağlığı nedir?
Ağız ve diş sağlığı, ağız boşluğunda bulunan; dişlerin,diş etlerinin, bunları destekleyen ağız tavanı ve tabanının, dil, damak, çiğneme kasları, çene eklemi ve ağız boşluğunu kaplayan tüm mukozanın sağlığını ifade eder. Dolayısıyla ağız sağlığı için tüm bu sayılanların sağlıklı olması gerekir.
Ağız ve diş sağlığını korumak
- Ağız kokusu, diş çürüğü ve diş eti iltihabından korunmak için gece yatmadan önce ve kahvaltı sonrası diş yüzeylerini, düzenli ve etkili fırçalamalı, sıkışık (temizlenmesi zor) alanlarda diş ipi kullanmalı ve fırçanın ulaşamadığı yerlerin tüm genel temizliği için ağız gargaraları kullanmalıyız.
- Hangi gıdaların çürük yapıcı olduğunu bilerek,korunmalı, sağlıklı ve bilinçli beslenmeliyiz. Yani asit + şeker içeren gıdaların, bir numaralı çürük yapıcılar olduğunu bilerek, bu gıdaları minimum miktar da tüketmeli,pipet kullanmalı,o anda fırçalama imkanı yoksa, suyla çalkalamalı veya su içmek suretiyle bir nevi ağız içinin durulanmasını sağlamalıyız. Ayrıca yapışkan ve tatlı gıdalar sonrası kısa süreli sakızda çiğneyebiliriz.
- Çay, kahve ve sigarayı yoğun tüketen bireylerde, dil pası dediğimiz dil yüzeyinin renklenmesi olabilir. Dil yüzeyinin de, temizlenip fırçalanması faydalıdır ve ağız kokusunu giderir. Ayrıca bakteri artığı olan sülfürlü bileşikler ağız kokusunun esas nedenidir ve bunlar için fırçalamaya ilaveten gargara kullanabiliriz.
- Kaliteli yani profesyonel ağız bakım ürünleri (macun, fırça) kullanmalı ve yıpranmasına göre bunları belli periyodlar (4-6 ay) ile değiştirmeliyiz.
- Ağzımızda bazı şikayetler olduğunda, örneğin; soğuk sıcak veya tatlı hassasiyeti oluyorsa, tedbirli davranıp, erkenden diş hekimine gitmeliyiz. Hiçbir şikayetiniz olmasa bile, 6 ay veya en geç yılda bir diş hekimine kontrole gitmek,size erken teşhis avantajı sağlar ve erken müdahale her zaman daha sağlıklı ve daha ekonomiktir.
- Diş çürüğü dışında, diş eti hastalıkları da çok önemlidir. Genellikle ağız kokusu ile birlikte seyreden kırmızı, şiş ve kolay kanayan diş etleri ilk belirtilerdir. Fırçalama dişleri çürükten koruduğu gibi diş etlerini de iltihaptan korur. Unutmayalım ki; diş çürüğü nedeni ile bir dişimizi kaybedebilirken, diş eti iltihabında bir çok dişimizi kaybedebiliriz.
Aşağıdaki, videoda Uzm. Dt. Pınar Çağlar Kaya “Diş Beyazlatma Yöntemleri” hakkında bilgi veriyor.
Ağız ve diş sağlığı genel sağlığı bozuyor
Diğer bir önemli husus da, ağızdaki bir hastalık, özellikle de diş eti hastalıkları, vücuttaki diğer sorunlarla bağlantılı olabiliyor. Ağız enfeksiyonuna neden olan bakteriler, kan akış sistemi ile vücudumuz da bazı diğer hastalıkların kontrolünü zorlaştırabiliyorlar. Örneğin;
- kalp hastalıkları, diyabet
- solunum sistemi hastalıkları
- sinüzit, bademcik
- eklem hastalıkları, romatizma
- düşük doğum ağırlığı yada prematüre doğumlar v.s bunlardan bazılarıdır.