8 Yaş Çocuk Gelişimi

8 Yaş Çocuk Gelişimi
8 Yaş Çocuk Gelişimi

İçindekiler

Çocuğunuz Başka Çocuklara Benzemez

Her çocuğun gelişimi kendine özgüdür, tüm çocukların her  yaş  için önceden tahmin edilen belirli gelişim aşaması olsa da, bunlar farklı şekillerde ve farklı zamanlarda ortaya çıkabilir. Bir çocuğun gelişimi çevre faktörleri ve de yaşadığı deneyimlerden büyük oranda etkilenmektedir. Bu kaynaktan edineceğiniz bilgiler bir çocuğun o yaşta ortalama yapması gerekenleri ifade eder. Lütfen okuduklarınızı çocuğunuza özel gelişim aşamaları ışığında değerlendirin.

Bu Yıl Çocuğunuz Nasıl Gelişecek?

Öğrenme-Sorun Çözme:

8 yaşında çocuklar genellikle sorunlarını kendi başlarına çözmeyi severler. Oldukça ileri seviyede düşünme yeteneği gösterirler, sorunları çözmek için yaratıcı çözümler üretebilirler

8 Yaş Dil Gelişimi:

Bu yaştaki dil gelişimi giderek gelişen okuma yazma becerilerini yansıtmaktadır. Çocuğun temel okuma becerisi giderek gelişirken, aynı zamanda okuma, farklı konularda öğrenme amacıyla kullanılan bir araç haline gelir. Çocuğun dil ve okuma-yazma konusundaki gelişimi ileri yıllardaki akademik eğitiminin de temellerini atmaktadır.

Daha sonraki aşamada çocuklar edindikleri bu becerileri ve stratejileri daha akıcı ve anlayarak, amacına uygun şekilde okumada kullanırlar. Anlama becerileri ve kelime dağarcıklarını da çok farklı metinleri okuyarak  anlamada kullanırlar. Metinlerden edindikleri bilgileri, kelime dağarcıkları ve yaşamdan edindikleri deneyimlerin  hepsini çevrelerini anlamak ve iletişim kurmakta kullanırlar. Artık keyif alarak okumaya başlarlar ve eğer izin verilirse okuyacakları kitapların konu ve yazarlarını kendileri seçmek isterler. Bu yaştaki birçok çocuk detaylı, inandırıcı, bilgilendirici veya eğlendirici hikayeler yaratabilir.

8 Yaş Matematik Gelişimi:

8 yaşında bir çocuk 1000’e kadar sayabilir. 3-4 rakkamlı sayıların arasındaki göreceli ilişki ve yakınlığı tahmin edebilir. Problemleri çözerken 2-3 rakkamlı sayıları kullanılabilir. Buna ek olarak yavaş yavaş basit çarpma işlemleri yapmaya başlayabilir,birçok farklı şekli tanıyabilir. Toplama ve çıkartma işlemleri ile problem çözerken, giderek daha mantıklı ve  matematiksel düşünmeye başlar. Söylenilen bir problem cümlesini sayısal cümleler haline dönüştürebilir.

8 Yaş Motor Gelişimi-Spor:

Daha ufak yaşlarda oyun olarak adlandırılan birçok aktivite bu yaşlarda giderek daha becerikli hale gelir. Atma, yakalanma, tekmeleme, dengede durma, yuvarlanma,  vuruş, gibi birçok hareket becerisi bazı çocukların futbol, basketbol gibi geleneksel bazı oyunlarda son derece başarılı olmasını sağlar.

Daha erken yıllardaki ufak denemeleri olan çocuklar yine kayak paten, dans ve jimnastik gibi diğer bazı sporlarda başarılı olabilirler. Bu yaşlardaki çocuklar atletik veya atletik olmayan gibi kendilerini tanımlama eğilimindedirler, bu da onların gelecekteki spor ve fizik aktivite gelişimini etkiler. Yalnız bu dönemdeki çocuğun yetenekleri tamamen fiziksel aktivitesi ile ilişkilidir. Çok hareket etmeyi sevmeyen, sürekli oturan, sedanter hayat yaşayan çocuklar, dans derslerine katılan, takım sporlarında oynayan çocuklar kadar hızlı bir fiziksel gelişim gösteremeyebilir.

8 Yaş Sosyal ve Duygusal Gelişimi:

8 yaşındaki çocuklar etrafla olan iletişimlerinde, çeşitli konulardaki fikirlerini ve görüşlerini paylaşmaktan çok keyif alırlar. Öz benliklerine çok düşkündürler, zayıflıklarının ifade edilmesine sinirlenerek tepki verebilirler. Bu  yaştaki çocuklar yavaş yavaş duygularını, tepkilerini gizlemeyi öğrenirler ve bunu gereken çeşitli durumlarda kullanabilirler. Akranları ile ilişkilerinde liderlik, hedef belirleme ve farklı hayal oyunları gibi çok geniş yelpazede birçok interaktif oyun oynayabilirler. 8 yaşındaki çocuklar kendi bağımsızlıklarından oldukça gurur duyarlar ve bunu sürekli ifade etmek isterler, ancak yine de erişkinler onlar için bir güven kaynağıdır. Duygusal olarak stresli durumlarda, gergin anlarda erişkinlere ihtiyaç duysalar da bunu artık direk yolla değil uzaktan destekle yapmayı tercih ederler.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Ped. Emine Eraslan, Uzm. Psk. Mürvet Ülkü, Uzm. Dr. Gökçe Küçükyazıcı; “Çocuk Gelişimi” ile ilgili çeşitli konular hakkında bilgiler veriyor.

8 Yaş Sanat Gelişimi:

Çocuğun yaratıcı sanat konusundaki gelişimi, müzik, dans ve tiyatro gibi sanat dallarıyla olan ile olan geçmiş deneyimlerine bağlıdır. Destek olunduğunda ve denemesine fırsat verildiğinde daha ayrıntılı ve gerçekçi resimler çizebilir. Bu yaştaki çocuklar birçok müzik terimini bilir, farklı kültürleri yansıtan, farklı müzik türlerini ayırt edebilir. Ayrıca şarkı söyleyebilir, müzik aleti çalabilir. 8 yaşındaki çocuk ufak bir dans gösterisi hazırlayabilir ve bunu daha sonra tekrar edip üzerinde değişiklikler yapabilir. Bu yaştaki çocuklar tiyatroda oldukça büyük bir dikkat gösterebilirler ve karmaşık roller, karakterler canlandırabilirler, farklı kaynaklardan ikili konuşmalar ve hikayeler üreterek doğaçlamalar yapabilir.

Muayene:  Genel  fizik  muayene,  gelişim, erken  ergenlik  açısından  yıllık takip

Konsültasyon: Okul  öncesi  gitmediyse özellikle  kırma  kusuru  açısından göz hekimi  muayenesi  tekrarı. Daha önce  yapılmadıysa diş çürüklerini  önlemek  için diş  hekimi tarafından flor  jel  ve/veya  çatlak  örtücü uygulaması.

Öneriler: Spor ve  sanatsal  faaliyetlere teşvik

Aşılar:  Daha  önce  yapılmadıysa  veya  1. sınıfa  geç  başlamışsa  okulda veya doktorunda  DTacP ve KKK aşıları yapılabilir. Yeni  çıkabilecek  ve  önemli  özel  aşılar için  doktorunuzun  önerilerine  göre  hareket  edebilir, Doktoramcam.com’un  sürekli güncellenen aşı takvimini deneyebilirsiniz.

Kız ve Erkek Çocuk Gelişim Tablosu için
Erkek bebek gelişimiKız bebek gelişimi                

<< 7 Yaş 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here