İçindekiler
Çocuğunuz Başka Çocuklara Benzemez
Her çocuğun gelişimi kendine özgüdür, tüm çocukların her yaş için önceden tahmin edilen belirli gelişim aşaması olsa da, bunlar farklı şekillerde ve farklı zamanlarda ortaya çıkabilir. Bir çocuğun gelişimi çevre faktörleri ve de yaşadığı deneyimlerden büyük oranda etkilenmektedir.
Bu Yıl Çocuğunuz Nasıl Gelişecek?
Öğrenme-Sorun Çözme:
7 yaşında bir çocuk bilgilerini diğerleri ile paylaşmaktan hoşlanır, dikkat süresi uzamıştır. 7 yaş çocukları oldukça meraklıdır, öğrenme arzusunu tatmin edebilmek için, çevresindeki büyüklerine ve akranlarına sık sık sorular sorarlar. Evde ve okulda sorunları çözmek için giderek daha yaratıcı ve karmaşık yöntemler uygulamaya başlarlar.
7 Yaş Dil Gelişimi:
Dil yetenekleri de artar, okuma yazmayı kolaylıkla öğrenebilir. Bu bağlamda dilin sesi, yapısı, anlamı ve farklı kullanımlarını çözümlemeye başlar. Ve kelimelerle olan etkileşimini belirgin olarak artırır. Dil ve okuryazarlığın birlikteliği de çocuğun akademik gelişiminin temellerini atar. İkinci aşamada çocuğun kelime dağarcığı giderek artar ve okurken anlaması daha iyi hale gelir, daha hızlı ve akıcı net bir şekilde okumaya başlar. Okumak çocuk için eğlenceli bir faaliyet hale gelir ve sürekli okuduğunu anladığını ifade etmeye çalışır ve sohbetler sırasında bunu göstermeye çalışır.
7 Yaş Matematik Gelişimi:
7 yaş çocuğunun sayılarla güçlü bir ilişkisi ve tahmin yeteneği vardır. Basit toplama ve çıkarma işlemlerini yapabilir, bunları çeşitli problemleri çözmede kullanabilir. Ölçüm yapmak için cetvel kullanabilir. Ve bilgilerini çevresinde gördüğü 3 boyutlu nesnelerin şeklini değerlendirmede kullanabilir.
7 Yaş Motor Gelişimi-Spor:
Bu yaş çocuğu koşarak topa vurmak, bir kaykayla giderken bir yerden atlamak veya müziğin ritmine göre yürümek gibi bazı motor becerileri bir arada yapabilmeyi öğrenir. Bu yaş çocuklar fiziksel aktiviteye çok meraklıdırlar. Daha öncesinde okul dışında bisiklete binme, yüzmek, kayak, dans veya jimnastik gibi aktivitelerde bulunanlar bu konuda giderek daha başarılı olmaya başlarlar. Bu tamamen çocuğun yeteneklerine ve fiziksel aktivite düzeyine bağlıdır, durgun hayat yaşayan sedanter bir çocukta aynı seviyede olmayabilir.
7 Yaş Sosyal ve Duygusal Gelişimi:
7 yaş çocukları arkadaş edinmekten veya arkadaşlarının, okuldaki akranlarının yaptıklarını taklit etmekten çok hoşlanırlar. Bazı rutin alışkanlıkları olsa da, bazen bir şeye kızdıklarında yalnız çalışmayı veya oynamayı da tercih edebilirler. Genelde arkadaşlarıyla kurallı oyunlar oynamayı ve kurallara uymayı tercih eder. Buna ek olarak artık yavaş yavaş duygularını kontrol etmeyi öğrenir, sosyal ortamlarda insiyatif kullanabilir, başkalarının davranışlarını ve duygularını anlayabilir.
7 Yaş Sanat Gelişimi:
Çocuğun yaratıcı sanat konusundaki gelişimi, tamamen sanat, müzik, dans ve tiyatro gibi konularda daha önceden ne kadar tecrübesi olduğu ile ilişkilidir. Her geçen gün daha iyi ve karmaşık bir müzik yapabilecek hale gelir, vücut hareketlerinin müziğin ritmine ve duygusuna daha uyumlu olduğunu fark edersiniz. Herhangi bir oyun veya filmde karakterlerin isimlerini söyleyebilir , yaşadıkları sorunlardan ve çözüm yollarından bahsedebilir.
Muayene: Genel fizik muayene, gelişim, erken ergenlik açısından yıllık takip
Konsültasyon: Okul öncesi gitmediyse özellikle kırma kusuru açısından göz hekimi muayenesi tekrarı. Diş çürüklerini önlemek için diş hekimi tarafından flor jel ve/veya çatlak örtücü uygulaması.
Öneriler: Spor ve sanatsal faaliyetlere teşvik
Aşılar: Daha önce yapılmadıysa ve 1. Sınıfa geç başlamışsa okulda DTacP ve KKK aşıları yapılabilir. Yeni çıkabilecek ve önemli özel aşılar için doktorunuzun önerilerine göre hareket edebilir, Doktoramcam.com’un sürekli güncellenen aşı takvimini deneyebilirsiniz.
Kız ve Erkek Çocuk Gelişim Tablosu için
Aşağıdaki videolarda Uzm. Ped. Emine Eraslan, Uzm. Psk. Mürvet Ülkü, Uzm. Dr. Gökçe Küçükyazıcı; “Çocuk Gelişimi” ile ilgili çeşitli konular hakkında bilgiler veriyor.