İçindekiler
7 Yaş Çocuk Eğitiminde Dikkat edilmesi gerekenler
İkinci sınıf çocukları hala dürtüsel olmalarına rağmen artık daha olgundurlar ve bağımsız çalışabilme konusunda yol almışlardır, Bu yaş gruplarında çocukların gelişimleri geniş farklılıklar gösterir. Özellikle yaşı küçük ya da yaşına göre az olgunlaşmış çocuklar hazır oluş konusunda sıkıntı yaşayabilirler.
Çocuğum Okul Eğitimine Hazır mı?
Birinci sınıfı bitirmeye yakın olmasına rağmen çocuğunuz, okul işleri ve kendi bakımına yönelik işlerde isteksizlik ve ilgisizlik gösteriyor, yaşına ve seviyesine uygun bir görevi sonuna kadar devam ettiremiyor, çalışmalarını tamamlarken öğretmeninden çok fazla yardım ve destek istiyorsa, yakın takip gerekebilir.
7 Yaş Grubu (İlkokul İkinci Sınıf) Öğrencilerinin Sahip Olması Gereken Beceriler:
- Her sayfada en az 3-4 cümle olan basit bir kitabı okuyabilmeli
- Basit bir hikaye yazabilmeli, örneğin basit bir günlük tutma, alışveriş listesi yazma vb. Yazım hataları olabilir.
- Basit toplama-çıkarma işlemlerini anlama ve çözebilme, matematiksel kavramları (azlık-çokluk, sıralama, nesne-sayı ilişkisi, azalma-çoğalma vb.) günlük hayata aktarabilmeli.
- Öğretmenden gelen iki ya da üç basamaklı yönergeleri grup içerisinde anlayabilmeli ve yerine getirebilmeli (örneğin: heceleme kitabınızı çıkarıp 5. sayfayı okumaya başlayın)
7 yaş (İlkokul İkinci Sınıf) süresince gelişecek beceriler
7 Yaş Okuma Becerisi
Başlangıç düzeyinde okuma seviyesinden akıcı ve kendine güvenerek yapılan bir okumaya geçiş gerçekleşecektir. Eğer zaman içerisinde çocuğunuzda bu akıcı ve emin okumaya ilerleme olmuyorsa çocuğunuz diğer derslerde de sorun yaşayacaktır.
- Bu nedenle özellikle ikinci sınıfın ilk döneminde zorlanma yaşadığına dair ipuçlarını görebilmek için çocuğunuzu çok yakından gözlemlemeniz faydalı olacaktır.
- Sık sık okumaktan nefret ettiğini söylüyor mu?Okumak onun için çok sıkıcı ya da çok zor mu? Arkadaşları ondan iyi okuduğu için kendini kötü hissediyor mu? Berabere okumayı teklif ettiğinizde hep bir mazeret buluyor mu?
- Yaşıtlarına göre daha yavaş okuyor, okumasında istikrar yok, bazen okuduğu kelimeyi sonra okumakta zorlanıyor mu? Belli bir bölümü okuduktan sonra okuduğu kısım ile ilgili basit soruları cevaplamakta zorlanıyor mu?
Eğer bu sorulardan en az birine evet cevabı veriyorsanız sınıf öğretmeni ile konuşup çocuğunuzun nerede zorlandığını ve nasıl destekleyebileceğiniz konusunda görüş almalısınız.
7 Yaş Anlama Becerisi
Okuma belli bir akıcılığa ulaştığında anlama ön plana çıkar hale gelecektir. Anlama için kelime haznesi çok önemlidir. Her ne kadar sınıf içi çalışmalarla bu beceri desteklenecek olsa da ev içi iletişim biçimleri, sohbet konuları, o güne kadar beraber okunan kitaplar ve yaşadığı deneyimler çocuğunuzun kelime haznesinin belirlenmesinde belirleyicidir.
7 Yaş Yazma Becerisi
Bu dönemde yazma becerisini ikiye ayırmak faydalı olacaktır, ilki motor beceri olarak yetkin olabilmek, ikincisi ise düşünceleri yazıya dökebilmek.
İkinci sınıfta çocukların el-göz koordinasyon ve ince motor becerileri zamanla daha da gelişecek ve rahatlayacaklardır. Bunun yanında bu seviyede düşüncelerini toparlayıp kağıda aktarma konusunda kendilerini daha rahat hissetmeye başlayacak ve zaman içerisinde akıcı ve uzun yazılar yazabilir hale geleceklerdir.
Aşağıdaki videolarda Uzm. Psk. Mürvet Ülkü, “Öğrenme Güçlüğü” ve Çocuk Psikolojisi ile ilgili çeşitli konularda bilgiler veriyor.
7 Yaş Matematik Becerisi
İkinci sınıf, çocukların toplama ve çıkarma kavramlarında sağlam bir temel kazanmaları gereken ve bu sayede çarpma kavramına giriş yapmaya hazır hale geldikleri dönemdir. Akıldan işlem yapma (ezber) becerileri konusunda gelişmeleri beklenir. Akıldan toplama –çıkarma yapabilme yani ezbere yapabilme işlerini kolaylaştırsa da ezberleme aslında alt düzey düşünme becerisidir. Temel olarak matematik dersi ile üst düzey düşünce becerileri geliştirilmeye çalışılmalıdır, anlama, karşılaştırabilme, muhakeme, sorunlara farklı çözümler üretebilme vb.
7 Yaş Çocuğu İçin Ödev
Bazı okullar çocukların okul sonrasında dinlenmelerini uygun bulurken bazıları ise ödevlerin tekrar amaçlı gerektiğine inanmaktadır. Esas olan çocuğun ihtiyacının belirlenmesidir. Öğrenmenin okulda gerçekleşmesi gereklidir, çocuğunuzun ödevini yaparken konuyu anlamadığını, yapamadığını düşünüyorsanız bunu anlatmak/öğretmek sizin göreviniz olmamalıdır. Ödev belirli konularda daha fazla/farklı bilgiye ulaşmayı, bazı becerileri geliştirmeyi ya da bazen sadece sorumluluk becerisini geliştirmeyi hedeflemelidir.
Bu yaş grubunda gün aşırı 20-30 dk. geçmeyen ödevler/görevler yeterlidir. Anne ya da baba ile beraber kitap okuma, proje için ön hazırlık yapmak, günlük tutmak, basit işlemleri tekrar etmek ya da kendi problemlerini yaratmak gibi.
Ödev yaparken çocuklarınız halen size ihtiyaç duyacaktır, onları motive etmeniz, zorlandıkları noktalarda ipucu vermeniz ya da yol göstermeniz gerekebilir. Ödev içerisinde hataları varsa onları fark etmesini sağlayabilir ve yapabiliyorsa düzeltmesini isteyebilirsiniz. Ancak çocuğunuz zorlanıyor ya da size tepki gösteriyorsa konuyu öğretmenine bırakabilirsiniz. Bu noktada öğretmeni ile iletişim halinde olmanız faydalı olacaktır.
7 Yaş Sosyal Becerileri
Çocukların akademik gelişimleri yanında sosyal becerilerinin ve bireysel gelişimlerinin desteklenmesi için okul sonrası etkinliklerde yer almaları çok önemlidir. Yaşıtları ile iletişim kuracağı, yeni beceriler öğreneceği ve sosyal kurallar ve yaşantılarla karşılaşacağı bu tip ortamlar onların gelişiminin çok önemli bir parçasıdır. Bu nedenle ikinci sınıf ile okul sonrası etkinlikler artık haftada 2-3 kere olacak şekilde hayatlarında yer alabilir. Farklı seçenekleri ve ilgi duydukları konuları denemelerine imkan tanımak, süreç içerisinde onları motive etmek ve yakın ilgi göstermek bu etkinliklerde ilerlemelerini sağlayacaktır.
<< 6 Yaş