İçindekiler
Bebeğiniz Hakkında
Karnınızdaki minik bebeğiniz için yine önemli bir hafta…7. haftanın başlarında embriyo hala, iribaş adı da verilen kurbağa yavrusuna benzeyen bir şekildedir. Ancak bu haftanın sonuna doğru bu küçük canlı, her geçen gün küçük bir insana daha çok benzemektedir. Vücut uzamaya devam eder, kollar dirsekten bükülmeye başlar ve her geçen gün daha ritmik bir şekilde atan kalbin etrafında bir yay oluşturur.
Bu haftanın sonunda embriyonun bütün iskeleti tamamlanmıştır, ancak bu iskelet yumuşak, bükülebilir kıkırdak yapısındadır, ancak çok yakında gerçek kemiğe dönüşecektir. Bebeğin sindirim sistemi, böbrekleri, karaciğeri, kalbi, hatta appendiksi (apandisit hastalığını görüğümüz barsak çıkıntısı) bile vardır. Plasentanın üzerinden villus adı verilen,yüzlerce saç gibi çıkıntılar filizlenir. Bu villuslar plasentaya sanki üzeri tüylerle kaplı bir top görünümü verecektir. Villusların en önemli görevi,besin maddelerini ve oksijeni sizin kan dolaşımınızdan büyüyen bebeğinize taşımaktır.
Anne Adayı Hakkında
Vücudunuzda yeni oluşan bu mucizevi, kırmızı lastiksi organ plasenta yani bebeğin eşi, hızla büyümekte ve artan hücreleri büyük miktarda gebelik hormonu Beta hCG salgılamaktadır. Beta hCG düzeylerinin yükselmesi sağlıklı bir gebeliğin göstergesidir, ancak bazı şikayetlerinizin de sebebidir. Mesela ne zaman bir lokantanın önünden veya AVM’lerdeki yemek katından geçseniz midenizdeki burulma, kokulardan rahatsız olma ve daha birçokları. Bulantılar, duygu durum değişiklikleri, sürekli tuvalete gitme ve aşırı yorgunluk artık hayatınızın bir parçası,eee!!! kolay değil vücudunuzda bir canlı büyüyor. Peki, eğer bu belirtileriniz yoksa ne olacak? Endişelenmeyin her bayan gebeliğe farklı şekilde tepki verecektir ve siz de ilk 3 ayında hiçbir sıkıntı yaşamadan bulutların üzerinde gezen o şanslı bayanlardan biri olabilirsiniz.
Bu Hafta Aşerme Zamanı
Gebeliğinizden önce turşu, hurma veya pastırma gibi ilgisiz yiyecekleri hiç canınız çekmemişse ve birdenbire bunları canınız çekerse hiç şaşırmayın. Gebelikte aşermenin sebepleri ile ilgili birçok teori ortaya atılmakla birlikte, bunların kanıtlanmış herhangi bir sebebi yoktur. Bazı teorilere göz atarsak…
Aşağıdaki videoda “İnsanın Mucizevi Oluşumu” belgeselini izleyebilirsiniz.
Herhangi Bir Besin İhtiyacı: Gebelik aşermesinin, vücudun bazı besin ihtiyaçlarını karşılama yöntemlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Mesela canınız biftek mi çekti, belkide vücudunuzun proteine ihtiyacı var veya bir dondurma, demek ki gebeliğiniz ilerledikçe daha fazla yük binen kemikleri desteklemek için, vücudunuzun daha fazla kalsiyuma ihtiyacı var
Bazı Besinlerden Kaçınma-Nefret: Bazı gıdalardan kaçınmak, hatta nefret boyutunda isteksizlik, gebelik sırasında ortaya çıkan, aşermenin tam tersi bir durumdur. Başka bir deyişle hamilelikten önce çok sevdiğiniz bir yiyecek, sizin için artık son derece itici gelebilir. Besinsel ihtiyaç teorisinin bazı besinlerden nefret etmeyi de açıklayabileceği düşünülmektedir. Vücudunuzun ve büyüyen bebeğinizin besinsel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için, sağlıklı dengeli ve çeşitli bir diyete ihtiyacınız var. İşte bazı gıdalardan nefret etmek yine vücudunuzun bunu sağlamasına yardım ediyor olabilir, mesela gebelikten önce sürekli gereksiz gıdalar, abur cubur canınız çekerken şimdi bunları görünce yüzünüzü buluşturuyor olabilirsiniz;ya da çok çikolata seven bir kişisiniz, ancak gebe olunca çikolatanın düşüncesi bile tüylerinizi diken diken ediyor olabilir.
Koku Faktörü: Bazı gıdalardan nefret ediyor olmanızın bir sebebi de, burnunuzun koku alma yeteneğinin çok güçlenmiş olmasıdır. Gebelik hormonları koku duyunuzu çok yüksek bir seviyeye çıkarır. Bu dönemde ağır kokulu, sarmısaklı bir mantı midenizi bulandırırken ve onu asla yemek istemezken, hafif hoş kokulu veya belki de hiç kokusu olmayan bir kurabiye sizin için çok daha çekici ve keyif verici olabilir.
Bazı Tatlar Hoşa Gidiyor
Araştırmacılar gebelikte bazı gıdaların neden aşerildiğini bilmemekle birlikte, herkesin kabul ettiği ortak nokta bazı tatlar gebe bayanlar tarafından daha çok tercih edilirken, bazıları da reddedilmektedir.
Tuz: Turşu, tuzlu krakerler, patates cipsi gibi besinlerin hepsi oldukça bol tuz içerir ve gebelik boyunca birçok bayanın oldukça hoşuna gider. Bazı araştırmacılar bu durumu artan kan hacmini dengeleyebilmek için artan sodyum ihtiyacına bağlarlar.
Ekşi: Yine turşu,limon ve meyve gibi ekşi tatları sabah hastalığı yani bulantılarıyla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Aynı zamanda büyümekte olan bebeğinizin besin ihtiyacı için yeterince meyve yemenizi garanti altına alır.
Acı: Gebeliğin erken döneminde acı tatlara karşı bir isteksizlik de olabilir. Bazı araştırmacıların teorisine göre, bu durumun evrimsel bir kaynağı olabilir. Zehirli şeyler de acıdır, bu tür tatlardan nefret etmeniz, isteksizliğin bebeğinizi ve sizi koruyan içgüdüsel bir mekanizma olabilir.
Aşerme Konusu Ne Zaman Endişelendirmeli?
Genellikle gebelik sırasındaki aşerme bir sorun değildir, hatta bazen eğlenceli olabilir, gece yarısı eşinizden ille de dondurma almasını tutturduğunuz zaman sizin için tatlı bir mazerete de dönüşebilir.
Ancak bazı bayanlar anormal, gıda olmayan kum, çamur, hatta sigara izmariti gibi garip şeyleri aşerebilirler. Bu duruma Pika denir, bazı besinsel ihtiyaçlardan kaynaklandığı düşünülmekle birlikte, bilimsel olarak kanıtlanamamıştır. Bu tür aşermeler oluyor ve eğer bunları yemeye kalkarsanız, size ve de henüz doğmamış bebeğinize zarar verebilir. Böyle bir durum olduğunda mutlaka doktorunuzu haberdar edin, bu tür tehlikeli isteklerinizin sebebini anlamak ve sorunu çözmek için belki de sizi başka bir uzmana yönlendirebilir.
7. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular
Soru: Sabah hastalığı ve bulantı ile nasıl başa çıkabilirim?
Cevap: Eğer bulantınız varsa, her şeyden önce iyi sıvı aldığınızdan ve iyi beslendiğinizden emin olmalısınız. Ancak size yardımcı olacak bazı önerilerimiz de olabilir, daha fazlası için diyetisyenimizin “Hamilelikte Bulantı – Kusma” makalesine göz atabilirsiniz…
Soru: Ağrı bir düşük belirtisi midir?
Cevap: Hayır ağrı genellikle bir düşük belirtisi değildir.Vücudunuzdaki rahim gibi organların büyümesi ile gerilmesine bağlı bazı ağrılar olabilir. Her şeye rağmen ağrınız şiddetli veya uzun sürüyorsa, sizi rahatsız ediyorsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.
Soru: Su çiçeği olan birisinden uzak durmalı mıyım?
Cevap: Gebelikte su çiçeği oldukça tehlikelidir, zaten su çiçeği erişkinlerde de ağır geçer, gebelerde değişen bağışıklık sisteminden dolayı, daha da tehlikeli hale gelebilir. En çok korkulan komplikasyon, bazen ölüme bile yol açan, su çiçeğine bağlı gelişen pnömoni, yani zatürredir. Daha önce suçiçeği geçirdiyseniz hasta kişilerden uzak durmanıza gerek yoktur, basit bir kan testi yaparak daha önce bağışıklığınızın olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Suçiçeğinin bebeklere olan zararına gelince, erken gebelik evrelerinde geç döneme göre daha zararlıdır. 20 haftanın altındaki gebelere, eğer su çiçeğine bağışık değillerse, koruyucu olarak varisella zoster immünglobulini, yani antikoru verilebilir. Ağır bir suçiçeği durumunda verilebilecek antiviral ilaç asiklovir’in de bebeğe bir zararı olmadığı düşünülmektedir.
Soru: Spina bifida tam olarak nedir?
Cevap: Spina bifida Latince kökenli bir kelimedir, anlamı yarık omurga kemiği demektir. Bu bir doğumsal kusurdur,fetal gelişimin çok erken evrelerinde oluşur. Nöral tüp dediğimiz yapı sinir sisteminin olgunlaşmamış erken bir şeklidir, nöral tüpten beyin ve omurilik ortaya çıkar. Spina bifida olduğu zaman nöral tüp bu organları düzgün bir şekilde oluşturamaz.