İçindekiler
7 aylık bebek pratik özet
Fiziksel-zihinsel-duygusal gelişim
Ses taklidi başlar. Hece tekrarı netleşir. Artık eline verilen her şeyi ağzına götürür, iri resimli kitaptaki resimlere bakar. Kitabın sayfalarını çevirir Oyuncağı elden ele geçirme başlar. Kendi adını duyunca tepki verir.
Tıbbi takip/Öneriler
Muayene
Genel fizik muayene, gelişim, kalça çıkığı muayenesi.
Öneriler
Günlük enerjinin %70-80’i anne sütü+Katı gıdalarda çeşit artar (Ay sonunda kırmızı et ve hububatlar eklenir, ayda 2-3 ciğer eklenebilir)+ D vit+ Demir+Flor*
Aşıları
6 ayda rotavirüs aşısı 3. dozu yapılmadıysa 7. ayda da yapılabilir. Not 1:Rotavirüs 2 ay arayla 2 doz veya 3 doz yapılan 2 farklı aşı markası mevcuttur. Bazı hekimler bunu 3-5-7. aylarda da yapmayı tercih edebilir. Not 2: Flor takviyesi 6 ay-2 yaş arası halen bazı hekimler tarafından tercih edilir. Ancak son yıllarda diş hekimleri 4-5 yaş sonrası florlu çürük önleme yöntemlerini daha çok önermektedir.
Oturma – Uzanma
Yedinci ayda bebekler için en iyi vakit geçirme yöntemlerinden biri de oturmaktır. Çoğu bebek bu ay desteksiz oturabilir, bazı bebeklerde bu 8 aya kadar gecikebilir, o yüzden emin değilseniz yanlarını yastıklarla destekleyebilirsiniz.
Bebeğiniz uzanabileceği mesafenin dışında ilginç bir eşya gördüğünde, onu almak isteyebilir. Oturduğu pozisyondan ileri uzanması önemli bir harekettir. Zamanla, uzanmak için dizlerinin üzerinde durmak gerektiğini fark edecek ve dört ayak üzerinde duracaktır. Bundan sonraki hareket olan emeklemeyi öğrenmek için dört ayağı üzerinde ileri geri hareket etmeyi deneyecektir. Bu ayların keyfine varın, çünkü bebeğin sabit olduğu ve sizin peşinden koşmanız gerekmeyen son zamanlardır.
Emniyet
Bebeğiniz şu anda her ne kadar ev içinde yer değiştiremiyor olsa da bunu çok yakında yapabileceği için, şimdiden hazırlıklara başlamakta büyük fayda var. Evinize dikkatli bakınız. Elektrik prizlerini kapatın, elektrik kabloların üzerini güvenli bir şekilde örtün. Kırılabilecek ve/veya kenarları-ucu keskin eşyaları bebeğin uzanabileceği yerlerden kaldırınız.
Evin içerisinde, merdiven başları ve sonlarında olmak üzere kapı konulmasına ihtiyaç duyulabilecek yerleri düşününüz. Çünkü gelecek ay evdeki her türlü kuytu köşe bucağa girip çıkmak ve her şeyi karıştırmak onun asli görevlerinden olacaktır. Bebeğin serbestçe hareket edebileceği alanların olması çok önemlidir. Bunu için oyun bahçesi güvenli bir seçenektir. Yürüteç asla önermiyoruz.
Bebeğinizle Banyo Zamanı
Artık kendi küveti bebeğinize küçük gelmeye başlamış olabilir. Fakat ıslak bebek vücudu oldukça kaygan olduğundan aileler bebeği direk olarak banyo küvetinde yıkamaya cesaret edemezler. Bebeğinizin küvetten zevk almasının ve tehlikesiz bir şekilde yıkanmasının bir yolu ona küvette eşlik etmektir. Bebeğin banyoda güvenle oturmasını sağlayan plastik bir araç da satın alabilirsiniz. Sizin orada olmanız kendini emniyette hissetmesini sağlayacaktır, dolayısı ile beraber dinlenip suyun içinde vakit geçirmek ve yıkanmak, hem bebeğiniz hem sizin için oldukça zevkli olacaktır. Çeşitli banyo oyuncakları(ördek-top gibi) bebeğinizin keyfini ayrıca bir kat daha arttıracaktır.
Bebeğiniz ister bebek küvetinde olsun, ister oturakta veya küvette oturuyor olsun, hiçbir zaman yüzünüzü diğer tarafa çevirmeyiniz – hiçbir zaman. Çünkü kazalar için çok az zaman ve çok az su yeterlidir, bir bardak suda boğulmak deyimi boşuna çıkmamıştır.. Uzun ve yorucu bir günden sonra bebeğinizle iletişim kurmak için banyo zamanı çok iyi bir fırsattır. Suyu dirseğinizle veya elinizin sıcaklığa hassas bir kısmı ile kontrol ediniz. Havlu, bornoz, temizleyici v.b. ihtiyaç duyacağınız şeyleri hazır ediniz. Bebeği sudan çabuk fakat dikkatlice çıkarınız, yumuşak bir havluya alıp kurulayınız. Genellikle bebekleri banyo yapmaktan uzak tutan şey su değil fakat ıslaklık ve soğuktur.
Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal, “Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş” ve “Özel Aşılar” hakkında bilgiler veriyor.
Yabancıları Yadırgama
Bazen altı ile on iki aylar arasında, bebeğiniz yabancılardan korkabilir, yabancılar yaklaşınca, sevmeye çalışınca şiddetli bir ağlama başlarsa hiç şaşırmayın. Tanıdığı ve tanımadığı insanları kesinlikle ayırt edebilir. Bu normal bir aşama olup bazı bebekleri bir miktar etkileyebilir.
Bebeğinizin yabancıları kabullenmesinde sizin rolünüz büyüktür. Bebeğinizin bu tepkileri için kimseden özür dilemek zorunda değilsiniz. Onun tepkisi güvensizliğin bir belirtisi veya sizin aile becerilerinizin bir yansıması değildir. Bebeğinizle yabancı hakkında konuşunuz. Örneğin “Bu senin dayın, senin hakkında çok şey duydu, seni görmek onun da çok hoşuna gidiyor” gibi. Bebeğiniz sizin bu kişiyi kabul ettiğinizi hissedebilirse, o kişiyi daha çabuk kabul edecektir. Siz eğer bu insanı beğendiğinizi hissettirirseniz zamanla bebeğiniz de bu kişiyi beğenecek ve kabullenecektir. .
Sizin emniyetli kucağınızda, bebek yabancının yüzünü inceleyecek ve sizin ile esrarengiz yeni yabancı arasındaki konuşmayı dinleyecektir. Bir süre sonra belki yabancının kucağına gitmeyi bile kabul edecektir. Ancak yabancılara çok hassas olan bebekler için, bebeği yabancının kucağında tutması için vermek doğru olmayabilir. Sabırlı olursanız ve o kişiye alıştırırsanız bir süre sonra ona ısınacak ve kendi onayladığı zamanda yabancıyı kabul edecektir.
Ayrılık Endişesi
Yine bu zamanlarda, bebek sizden ayrılmakta zorlanabilir. Ayrılık endişesi altıncı aydan itibaren her an ortaya çıkabilir, fakat genellikle on ikinci ayda zirvesine ulaşır. Ne kadar zor olursa olsun, üzülmemeye çalışın. Bu onun gelişmesinde normal bir aşamadır. Sizin ve bebeğinizin daha kolay ayrılmanıza yardımcı olacak özel stratejiler vardır.
Hem sizin hem onun tanıdığı, güvendiğiniz bir akrabanıza bırakınız. Çünkü yabancıları yadırgama ve ayrılık endişesi genelde bir arada görülür. Bebeğiniz bırakacağınız yakınınız ile önceden birlikte zaman geçirin ki bebeğiniz de sizin ona güvendiğinizi hissetsin ve o kişiyi tanısın.
Akrabanızla bebeğinize yardımcı olacak ve onu rahatlatacak yöntemleri mutlaka konuşunuz. Hoşlandığı özel bir battaniyesi veya tüylü bir oyuncağı var mı? Tuvalet programı nasıl? Nasıl tutulmaktan hoşlanır? Özel bazı eşyaları belirtmek için özel kelimeleri var mı?
Ondan belirli aralıklarla ayrılıyorsanız bunu rutin hale getirmeye çalışın. Çocuklar önceden tahmin edilebilir, tepki verilebilen ortamlarda daha iyi gelişir. Bir sonraki aşamada ne geleceğini bilirlerse, kendilerini daha güvende hissederler.
Her zaman – bebek çok mutlu oynuyor ve sizin gittiğiniz fark etmiyor bile olsa– iyi günler dileyiniz. Ona geri geleceğinizi ve iyi vakit geçirmesini istediğinizi söyleyin.
Kız ve Erkek Bebek Gelişim Tablosu İçin
Çocuğunuzun diğer aylara ait gelişimini öğrenmek için “Ay Ay Bebek Gelişimi” uygulamamızı ziyaret edebilirsiniz.
Bebeğim yedi aylık oldu oturmayı sevmiyor poposunu kaydırıyor yada ayakları ile destek alarak sağa sola geriye doğru hareket ediyor normal mi
Sorunuzu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanımız, Prof. Dr. Nuran Gürses’e sitemizin Uzmanlar menüsünden profil sayfasına girerek sorabilirsiniz.