6 Haftalık Gebelik

6 Haftalık Gebelik
6 Haftalık Gebelik

İçindekiler

Bebeğiniz Hakkında

Bebeğiniz günde 1 milimetre olmak üzere, kendine göre yıldırım hızı sayılabilecek bir hızla büyümeye devam ediyor.

“Yok canım günde 1 milimetre o kadar da hızlı değil” diye düşünüyorsanız, kendinizin bir gece yatıp,kalktığınızda üçte bir oranında büyüdüğünüzü hayal edin…İşte bebeğiniz bu kadar çok çalışıyor. Bu haftanın sonunda bebeğinizin başı vücudundan daha büyük olacaktır. Kol-bacak gibi uzuvları tomurcuklar halinde ortaya çıkar, üstteki tomurcuklarda omuz, kollar, eller ve parmakların başlangıcı ortaya çıkar.

Alttaki tomurcuklarda daha sonra uzayarak kalça, bacaklar ve ayakları oluşturacaktır. Geçen hafta duyduğunuz kalp sesleri artık daha ritmik ve düzenli olarak duyulacaktır. Kalp daha sonra 4 olmak üzere şimdilik 2 odacığa bölünür. Bu haftaki en önemli haber ise, artık embriyonun bir göbek kordonu vardır. Göbek kordonu bundan sonraki 34 veya daha fazla hafta boyunca, bebeğinizin can yoldaşı, gıda ve oksijen ihtiyacını sağlayan yardımcısıdır.

Anne Adayı Hakkında

Eminiz çok mutlusunuz, aynı zamanda da sıkıntılarınız var: Göğüslerde şişkinlik-hassasiyet, yorgunluk ve sık sık acil tuvalete gitme ihtiyacı bu hafta sık görülen belirtiler arasında. Daha önce hiç yaşamadığınız kadar hassas ve alıngan olabilirsiniz, ummadığınız bir anda, bir iş telefonu sırasında ağlamaya başlayabilirsiniz ve bunarı açıklamak her zaman kolay da olmayabilir.

Bu Hafta İlk Doktor Kontrolünüz Olabilir

Doğum öncesi ilk kontrolünüz,  tam bir fizik muayene, tıbbi geçmişiniz ve bir sürü testten oluşmaktadır… bakalım başımıza neler gelecek.

İdrar Örneği

Doktorunuz gebelik şekerine karşı kan glukoz değerini yansıtan bir idrar örneği alacaktır, idrarda şeker ölçümü dışında, enfeksiyon taraması da yapılacaktır. Eğer daha önce bir kapla idrar örneği vermeye alışıkdeğilseniz, merak etmeyin ilerleyen  haftalarda bunu o kadar çok yapacaksınız ki, yakında uzman olabilirsiniz.

Kan Örneği

Beta hCG(İngilizce  Beta Human Chorionic nadotropin  kelimelerinin kısaltması)  düzeyleri, kan sayımı,RH faktörü dahil  kan grubunuz, kızamıkçık, Toxoplasma, Citomegalovirüs, Su çiçeği gibi bazı hastalıklara karşı  bağışıklığınızı  ölçebilmek  için bir  kan  örneği  alınacaktır. Kafanız çok karışmasın ama, ismini bile söylemenin zor olduğu bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar  da bu  testlerin  arasındadır. Bu  hastalıklardan bazıları Sifiliz,Hepatit B,nore, Clamidya. Tüm  bu  hastalık  testlerine  bazı  kaynaklarda  kısaca  TORCHES de denir.  Merak etmeyin her randevuda bu işkenceyi yaşamayacaksınız.

Fizik Muayene

Bu ilk kontrolde ve daha sonraki muhtemelen her kontrolde önce tartıya çıkacaksınız, tansiyonunuz ölçülecek. Bu ilk kontrolde daha detaylı bir fizik muayene yapılabilir, göğüsleriniz herhangi bir anormallik açısından kontrol edilebilir ve daha önce yapılmamışsa doktorunuz sizden servikal pap smear testi alabilir. Daha sonra sıra pelvis bölgesinin kontrolüne gelir; bazı kadın doğum uzmanları sadece karnınızdan rahiminizi elleyerek muayene etmeyi tercih ederken, bazıları da içerden, vajinal yolla bir muayene yapmayı da tercih edebilir. Ancak özel durumlar dışında ülkemizde bu pek tercih edilmez.

Sohbet

Kadın doğum uzmanı ile ilk randevunuzu, samimiyet kurmak için kullanabilirsiniz. Eğer doktorunuz sizi rahatlatmıyorsa, güleryüzlü ve sabırlı değilse, hatta esprilerinize yeterince gülmüyorsa üzülmeyin, her zaman başka bir doktor bulabilirsiniz.

Hafta Hafta Gebelik rehberimizin hazırlanmasında, büyük emeği geçen Op.Dr. Sedat Bilecan‘ın profilini inceleyebilirsiniz.

Randevu  öncesinde bir  not  kağıdı  hazırlayın, tüm soru ve endişelerinizi bu kağıda yazın ve bunu yanınızda götürün ve cevapları yazmak için yanınıza kalem almayı unutmayın . Aslında doğumla ilgili beklentilerinizi konuşmak için bile çok da erken diye  düşünmeyin.
Mesela doktorunuz doğumda hangi ağrı kesme yöntemlerini uyguluyor, ya da suda doğum ve diğer doğum teknikleri gibi ilginizi çeken diğer yöntemlerle ilgili tecrübesi var mı? Unutmayın çok basit sorular bile sorabilirsiniz ve bunlar doktorunuzla iletişim kurmanın en iyi yöntemidir. Gebelik hesaplama aracını kullanarak bebeğinizin tahmini olarak ne zaman doğacağını öğrenebilirsiniz.

Aşağıdaki videoda”İnsanın Mucizevi Oluşumu” belgeselini izleyebilirsiniz.

 6. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular

Soru: Ben gebelikten önce vitaminler almaya başlamadım, sorun olur mu?

Cevap: Gebeliklerin neredeyse yarısı daha önceden planlanmamıştır, yani birçok kadın sizle aynı durumda. Sakatlıkları, erken doğumları önlemek için bunların çok önemli olduğunu dünyaya yaymak için çok çaba gösterilmektedir. Gebelik  öncesi folik asit alımının nöral tüp defekti ihtimalini %50-70 oranında azalttığı çalışmalarla gösterilmiştir.Ancak ne yazık ki önceden bilemeyeceğiniz için bu noktada yapılacak bir şey yok.Ancak  rahat olun bu  sorun  da  zaten  çok  sık  görülmüyor, düzenli  kontrollere  devam.

Soru: 6 haftalık gebeyim ve dişimde çürük var dolgu yaptırmak güvenli mi?

Cevap: Diş hekiminize herhangi bir işlem yapmadan önce hamile olduğunuzu mutlaka söyleyin. Bazı ilaçlar hakkında endişeniz varsa mutlaka kadın doğum hekiminize danışınız, ancak  ilaçlar konusunda her doktorun farklı fikri olabileceğini de  unutmayın. Her halukarda bir dolgu yaptırmanın sakıncası yoktur, hatta bu dolguyu yaptırmamak daha sonra diş apsesi ve buna bağlı çok daha ciddi sorunlar yaratabileceğinden dolgunuzu mutlaka yaptırmanızı öneririz. Daha ayrıntılı bilgi için diş doktorumuz  Pınar  Çağlar  Kaya’nın önerilerine göz  atabilirsiniz.

Hamilelikte Diş Sağlığı (1)

Hamilelikte Diş Sağlığı (2)

Soru: Gebelikten önce zaten aşırı kiloluydum ve ilginçtir şu anda yeterince kilo alamıyorum, sorun olur mu?

Cevap: Eğer yemek yiyorsanız ve bunu kusarak dışarı çıkarmıyorsanız yedikleriniz mutlaka bir yere gidiyor olmalı. Eğer doktorunuz da sizin  gibi, kilo alımınızdaki yetersizlikten endişeleniyorsa, ultrasonla bebeğin gelişiminin zamanına uygun olup olmadığını kontrol etmelidir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here