İlk 6 aylık dönemin ardından, 6. ay bitiminde anne sütüne ek olarak bazı besinlerin yavaş yavaş bebeğe verilme süreci başlamalıdır. Artan enerji ihtiyacı, vitamin ve mineral gereksinimleri bu dönemin yavaş yavaş başlaması gerektiğinin sinyalidir.
Besinlere geçiş dönemi bebeğin metabolik ihtiyaçları artık değişmeye başladığından, 6. aydan sonraya da bırakılmamalıdır.
Besin alımına erken başlanması da en az geç başlanması kadar bebeğin metabolizmasını etkileyen bir süreç oluşturur. 6. aydan önce başlanan gıdalar ile birlikte bebekte anne sütü alımının azaldığı gözlemlenebilir.
Bu durum bebekte protein açığı oluşturabilir ve büyüme gelişmede gerilik görülebilir. Yapılan çalışmalar, erken dönemde ek besinlere geçiş yapıldığında bebekte alerjik rahatsızlıkların görülme sıklığının arttığını göstermektedir. Aynı zamanda erken dönemde başlanan ek gıdalar bebekte ishal, kabızlık ve gaz sancılarına yol açabilir.
Beslenmeyi tamamen bebeğin sindirim ve metabolik işlevlerinin gelişimi belirler. Ek besinlere geçiş döneminde yutma refleksi zayıf olduğundan kaşıkla verilenleri ağızdan çıkarma eğilimi olabilir. Besinleri tüketmesi için diş etlerine zarar verebileceğinden metal değil silikon kaşık tercih edilmelidir. Besinsel içeriği yüksek gıdalardan başlanmalı, anne sütü de asla devre dışı bırakılmadan 1-2 yaşında da mutlaka kullanılmalıdır.
Son yıllarda ek gıdaları 6-12 ay arası kademli olarak arttırılarak, buna oranla anne sütünün azaltılması önerilmektedir. Buna göre 6-8 ay arası günlük enerjinin %70-80’i anne sütünden gelmeli, ek gıdaya geçişte aşağıdaki besin çeşitlerinden her gün 2 tanesi seçilerek verilmeli. 8 aydan önce 4 öğün+kahvaltıya geçilmemeli. Eğer anne sütü yok veya yeterli değilse, o zaman alıştıktan sonra aşağıdaki tüm besin çeşitleri verilebilir.
İçindekiler
Sebze Püreleri
Mevsimine uygun sebzelerin yer aldığı püreler tercih edilebilir. Genellikle ilk başlanan sebzeler, patates, havuçtur, daha sonra kabak denenebilir, ıspanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler eklenebilir, mevsimindeyse tanelerini çıkararak yeşil fasülye verilebilir. Patates bazı bebeklerde kabızlık problemi yaratabileceğinden verilme sıklığı doğru ayarlanmalıdır. Bazen bu konuda spru gelmekte çocuğum bal kabağı yemiyor, yer elmasını sevmedi, bunlar zaten bebek beslenmesinde çok da yeri olan sebzeler değildir, farklı koku ve tatlarıyla bebeklerin hoşuna gidemeyeceği gibi, glisemik indeksleri yüksektir, yani kan şekerinde gereksiz dalgalanmalara, insülin salgısında artışa neden olabilirler. Bununla birlikte yine protein oranı yüksek tarhana veya yayla çorbası da tüketilebilecek türler arasındadır. Tuz ilave edilmemelidir. Tat ve enerji vermesi ve kabızlığı önlemesi açısından 1 tatlı kaşığı zeytin yağı eklenebilir.
Muhallebi
Bu ayda başlanabilecek en sade ve bebeğinize en uygun ek gıdalardan birisi de sütlü pirinçli muhallebidir. Burada süt kelimesi yanıltmasın, muhallebi inek sütü ile değil bebeğin yaşına uygun formül süt ile yapılır. Bunun için hazır kaşık mamalarını tercih edebileceğiniz gibi, aşağıdaki tarife göre evde kendiniz de hazırlayabilir, gün içinde veya akşam 1 öğün olarak verebilirsiniz.
Muhallebi Tarifi:
Besinler:
- 1 su bardağı su (100 ml)
- 1/2 silme yemek kaşığı (5 gr) pirinç unu
- 3 ölçek hazır mama(formül süt)
Yapılışı:
Pirinç unu bir miktar su ile ezilir. Kalan su ilave edilir. Hafif ateşte karışıtırılarak pişirilir. Ocaktan indikten toz mama ilavesi yapılır.
*Ancak bebek bu miktarı yiyemeyebilir, hele de bol bol anne sütü veriyorsanız bebeğe aldığı kadarını verebilirsiniz, anne sütü yoksa bebeğinizin aldığı kadar daha fazla da yapabilirsiniz.
Meyve Püresi
Mevsimine uygun gaz yapma kapasitesi düşük meyvelerin (elma, armut, ayva, kayısı vb.) suyu ise diğer bir ara öğün seçeneği olarak tercih edilebilir. Meyveler çatalla ezerek veya cam bir rende yardımıyla rendelendikten sonra püre haline getirilir. Aralarda başlangıçta 2-3 çorba kaşığı olarak verilerek yeme kapasitesi arttığında yavaş yavaş arttırılabilir. Eğer çok iyi ezemezsek ve bebek pütürlerden rahatsız olursa rondo veya blendır da son tercihiniz olabilir, çünkü bu tür ezme işlemleri, vitamin–mineral içeriğini bozabilmektedir.
Yoğurt
5 ay dolduktan sonra, eğer doktorunuzla birlikte anne sütünün yetmediğine karar verirseniz, 4 ayda başladığımız muhallebinin yanına 50-150 ml’lik 1 öğün de yoğurt ekleyebiliriz. Bunun için mümkünse evde yapılmış yoğurt vermeliyiz, imkanınız olmadığında bebeklere özel yapılmış hazır yoğurtları da verebilirsiniz. Yoğurdu inek sütüyle yapabilirsiniz, mayalanma işlemi alerjik özellikleri büyük oranda azaltır, mamayla anne sütüyle yoğurt yapma denemeleri gereksiz ve aşırı bir uygulamadır, çoğu zaman da başarısızlıkla sonuçlanır. Ancak çok ağır inek sütü alerjisi olan bebeklerde yoğurt ile de alerji, olabilir. O yüzden yoğurt vermeden önce aşağıdaki basit testi evde uygulayabilirsiniz.
Yoğurt için evde alerji testi:
İlk denemede dudağının üstünde renksiz alana bir parça yoğurt sürülür, 40-60 saniye beklenir, sonra silinir, 4-5 dak. beklenir, yoğurdun asit yapısı sürülen bölgede hafif bir kızarıklık yapabilir, bu normaldir. Ancak sürülen bölgenin dışına taşan ve de kabarıklığın eşlik ettiği, aşırı bir kızarıklık varsa inek sütü alerjisinin en erken belirtisi olabilir, bu durumda yoğurt denemesi 3-4 ay ertelenir.
Yoğurt Tarifi:
1 litre pastörize günlük inek sütü
1 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı:
Süt kaynatılır. El dayanacak sıcaklığa geldiğinde (40-45 derece) 1 yemek kaşığı yoğurt ilave edilir. Üzeri kapatılır ve kalın bir örtü ile sarılarak oda sıcaklığında mayalanmaya bırakılır. 3-6 saat sonra açılarak buzdolabında 1 gün bekletilir. Mayalanan yoğurdu 2 gün boyunca güvenle kullanabilirsiniz.
Kıyma
6. ayın bitiminde tüketmeye başladığı ilk yiyecek grubu olan sebze püresinin içerisine ilave edilerek aldığı protein miktarı artırılabilir ve büyüme gelişme, demir ihtiyacı ve bağışıklık sistemine bu sayede katkıda bulunabilirsiniz. Çok pütürlü olduğundan, ağızdan çıkarma eğilimi yüksek olduğundan blenderden geçireerek verilmelidir.
Yumurta Sarısı
1 yaşına kadar yumurtanın yalnızca sarısı kullanılmalıdır. Ailede alerji yoksa, bebekte konak, infantil kolik gibi alerji düşündürebilecek erken bulgular yoksa, 6. ayın sonuna doğru başlanabilir. Aksi halde yumurtanın sarısı da 9-10 ay hatta 1 yaş sonrasına kadar ertelenebilir. Alerji yapma ihtimaline karşı 1/8 i ile başlanıp miktarı yavaş yavaş artırılmalıdır. 4 gün bu şekilde tüketmesi sağlandıktan sonra ¼ yumurta sarısı kullanılabilir. 2 gün de bu şekilde devam edilerek alerji problemine rastlanmadığı süre içerisinde ½ ve 1 tam yumurta sarısına geçiş yapılabilir. Eğer alerji problemi ile karşılaşılırsa bir süre ara verip sonrasında tekrar 1/8 yumurta sarısı ile deneme yapılabilir.
Su
Ek besinlere başlanmasıyla birlikte su da verilebilir fakat biberon değil silikon kaşık kullanılmalıdır ve kaynatılıp ılıtılmış su verilmelidir. 6-8 ay arası anne sütün çok bol alabiliyorsa, çiş sayısında bir azalma, çiş renginde bir koyulaşma yoksa ve bebek talep etmiyorsa verilmeyebilir. Bebeklere su verme ile ilgi daha detalı bilgi için Bebeklere Su Verilir mi? adlı makalemizi okuyabilirsiniz.
Ekmek İçi
Kaynamış ve ılıtılmış su yardımıyla güzelce ezilerek verilebilir. Fakat 6-7 aydan önce kesinlikle tüketmesine izin verilmemelidir. Gluten alerjisi ve ishal görülme riski yüksektir.
1 Yaşına Kadar Bebeğe Verilmemesi Gereken Gıdalar:
- Bal, içeriğindeki alerjenler ve kalpte ritm bozukluğuna yol açabilecek bazı toksinler dolayısıyla bebekler için tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
- Çilek ve balık dışı deniz ürünleri alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
- Tatlandırıcı içeren (sakarin, aspartam vs.) her türlü hazır gıda, doğal olmayan meyve suları kullanılmamalıdır.
- Yumurtanın beyaz kısmı, yapısındaki proteinler nedeniyle yüksek alerjik özelliğe sahiptir. Alerjisi olmayan bebeklere 9-10 aylıktan sonra çok az miktarlarda başlanarak denenebilir.
- İnek sütü çiğ ve muhallebi içinde, alerji riski taşır. Yoğurt ve peynir haline geldikten sonra protein yapısı değiştiği için zararlı etkileri ortadan kalkar.
- Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler; içeriğinde kimyasal maddeler bulunmasının yanı sıra yağ ve kolesterol yönünden zengin olmaları zararlı olabilir. 1 yaşından sonra da mümkünse kullanımının önüne geçilmelidir.
- Sakatatlar, özellikle beyin virüs taşıma ihtimali nedeniyle bebeklere verilmese daha iyi olur. Kuzu ciğeri veren yayınlar, ekoller de vardır. Ancak yüksek yağ içeriği dolayısıyla, beslenme alışkanlığı açısından biz çok önermiyoruz.
- Tütsülenmiş balıklar (somon veya alabalık) tazeliklerini korumak için genellikle nitratlarla işlem görmeleri nedeniyle zararlıdır.
- Kafein içeren kola, kahve, kakao, çikolata gibi besinler içerdiği kafeinle bebekte sinirlilik ve gerginlik yapabildiği gibi uykusuzluk problemi de yaratabilir. Kalsiyum gibi önemli minerallerinde vücutta kullanılmasını engeller.
- Gazoz, kola, kutu meyve suları gibi asit-gaz ve/veya bol şeker içeren meşrubatlara hiçbir zaman alışmamasında fayda vardır.
Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal, “Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş” ve “Özel Aşılar” hakkında bilgiler veriyor. Videolarımızdan önce “Kardeşim Sağlıklı Besleniyor” adlı animasyonumuzu da çocuklarınıza keyifle izletebilirsiniz.
ÖRNEK MENÜ
Örnek olması amacıyla hazırlanmıştır. Her bebeğin kendi metabolik ihtiyacına ve sindirim fonksiyonuna göre değişebilir.
Sabah: Anne sütü (Bebek anne sütünden yeterli miktarda yararlanıyorsa ezilerek hazırlanan bir kahvaltıdansa anne sütü tercih edilmelidir.)
Öğle: ½ kase kıyma ilaveli sebze çorbası(kıyma 6 ayın sonuna doğru)
Akşam: 1-2 yemek kaşığı evde mayalanmış yoğurt+2-3 yemek kaşığı meyve püresi
- Herbir öğünde ortalama mide kapasitesi 200 ml dir, anne sütünü bol alan bebeklerde, bu miktarlar 50-100 ml’ye de düşebilir. Çocuğun iştahına saygı gösterilmelidir.
- Günlük enerjinin %70-80’ini olacak şekilde anne sütü alımına devam edilmelidir.
EK GIDA TARİFLERİ
MUHALLEBİ
Besinler:
- 1 su bardağı su (200 ml)
- 1 silme yemek kaşığı (10 gr) pirinç unu
- 6 ölçek hazır mama(formül süt)
Yapılışı:
Pirinç unu bir miktar su ile ezilir. Kalan su ilave edilir. Hafif ateşte karışıtırılarak pişirilir. Ocaktan indikten toz mama ilavesi yapılır.
- Kabızlığı olan bebeklerde 1 çay kaşığı sıvı yağ ilave edilebilir.
SEBZE PÜRESİ
Besinler:
- 2-3 yaprak ıspanak(diğer sade sebzelere alıştıktan birkaç hafta sonra)
- 1/4 adet kabak
- 1/4 adet havuç
- 1 küçük boy patates
- 1 silme yemek kaşığı pirinç
- 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
- 1 su bardağı su
Yapılışı:
Kaynayan suya doğranmış ve/veya rendelenmiş sebzeler ve pirinç konur. Hafif ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişen sebzeler süzgeçten geçirilir, püre haline getirilir ve ateşten aldıktan sonra sıvıyağ ilave edilir. Gurme bebekler için tereyağ veya Labne peyniri de eklenebilir.
Meyve Püresi
Besinler:
1 orta boy muz, elma veya şeftali
Yapılışı:
Meyveler bol su altında güzelce yıkanır ve kabukları soyulur. Meyveler çatalla ezerek veya cam bir rende yardımıyla rendelendikten sonra püre haline getirilir.
YOĞURT:
Besinler:
- 1 litre pastörize günlük inek sütü
- 1 yemek kaşığı yoğurt
Yapılışı:
Süt kaynatılır. El dayanacak sıcaklığa geldiğinde (40-45 derece) 1 yemek kaşığı yoğurt ilave edilir. Üzeri kapatılır ve kalın bir örtü ile sarılarak oda sıcaklığında mayalnmaya bırakılır. 3-6 saat sonra açılarak buzdolabında 1 gün bekletilir. Mayalanan yoğurdu 2 gün boyunca güvenle kullanabilirsiniz.
Çocuğunuzun boy-kilo-baş çevresi gelişimiyle ilgili detaylı bilgi almak isterseniz bebek gelişim tablomuzu inceleyebilir, büyüme eğrileri makalemizi okuyabilirsiniz.
Tam 6aylik 8 kilo lilosu nurmalmi
Lütfen gelişim tablosuna bakın Ay Bebek Gelişimi bölümünden Bebek gelişim tablosunu inceleyiniz.