İçindekiler
Bu Yıl Çocuğunuz Nasıl Gelişecek?
5 Yaş Dil Gelişimi:
Bilinçli yalan söyleyebilir. Kendi düşünce ve duygularının başka kişilerinkinden farklı olduğunu anlar.
Karmaşık hikâyeler anlatır, 8.000 sözcüğü vardır, adını yazabilir, anlamadığı kelimeyi sorar. İyi ve kötü kavramı oluşur. Sorulduğunda nesnelerin rengini söyler. 3 kez dinlediği bir öyküdeki 5 ana noktayı anlatır. Baştaki, ortadaki ve sondaki pozisyonu isimlendirir.
5 Yaş Matematik Gelişimi:
Sembolleri eşleştirir (harfleri, sayıları vs.). Çok parçalı puzzları burada kullanabilirsiniz. 1 den 20 ye kadar ezbere sayar. Bazı paraları isimlendirir. Bir nesnenin diğer bir nesneye göre ağır veya hafif olup olmadığını söyler. İstenildiğinde belirli sayıda nesneyi eline alır.
5 Yaş İnce Motor Gelişimi:
Tek ayak üzerinde sıçrayabilir alçak engellerden atlayabilir. Kendisi bez getirip döktüklerini temizler. Tüm zararlı şeylerden ve zehirlerden kendini korur. Kendi giysilerinin düğmelerini çözer ve ilikler. Masada kirlettiği kendine ait yerleri temizler. Fermuarın alt kısmını birbirine geçirebilir. Yemek yerken rahatça bıçak kullanır, bıçakla ekmek üzerine yağ sürebilir. Elbisesindeki, pantolonundaki, ayakkabısındaki tokaları çözer ve bağlar.
Tamamen kendi kendine giyinir. Ayakkabılarını bağlar ve bağlarını fiyonk yapar. Hamurdan 2 veya 3 parçadan oluşan şekiller yapar. Eğimli çizgileri kesebilir. Zaten belli bir çizgiyi kestiğini görünce kendi zevk alacaktır ve belli doygunluğa ulaşana kadar kendi isteyecektir. Vidalı nesneleri vidalar(hareket ettirir). Çapı 5 cm lik daireyi kesip çıkarabilir. Makasla basit şekilleri keserek çıkarır. Ev, adam, ağaç gibi basit tanıdık resimler çizer. 5 yaşında ise artık çocuklar resim yapma dönemine giriyorlar.
5 Yaş Motor Gelişimi:
Tuvalete gitmesi gerektiğinde gece uykusundan uyanır, kendi gidebilir. Sırt, ense ve boynu hariç kendi kendini yıkayabilir. Çeşitli oyunlarla banyoyu çocuğunuza sevdirebilirsiniz ve banyo yapmayı zevk haline getirebilirsiniz. Tabii her seferinde oyun oynaması gerekmiyor ama aceleniz yoksa siz yıkayıp, çıkarmayın. Yetişkin servis tabağını tuttuğunda, kendi yiyeceklerini tabağa alır. Sözel ipuçları ile tabakları, peçeteleri, çatal bıçağı doğru yerleştirerek sofra kurar. Uzun saçlarını tarar veya fırçalar.
Aşağıdaki videolarda Uzm. Ped. Emine Eraslan, Uzm. Psk. Mürvet Ülkü, Uzm. Dr. Gökçe Küçükyazıcı; “Çocuk Gelişimi” ile ilgili çeşitli konular hakkında bilgiler veriyor.
5 Yaş Sosyal ve Duygusal/Zeka Gelişimi:
Muhakeme kavramı gelişmeye başlar.Konuşurken “Lütfen yapar mıydınız” gibi sözel ifadeler kullanır. Başkalarının eşyalarını kullanabilmek için izin alır. Resimdeki manasızlıkları ve saçmalıkları gösterebilir. 8–9 çocukla sıra ile oynar, yarışmalı oyunlar hack atılır kurallara uyar. Ev işlerinde yardım etmek ister, sorumluluk verilmesi hoşuna gider. Yabancıları başlangıçta yadırgar ama çabuk alışır korkuları azalır.
Muayene: Genel fizik muayene, gelişim. Daha önce ölçülmediyse mutlaka yılda bir tansiyon ölçümü.
Testler/Konsültasyon: Eğer yakın zamanda yapılmadıysa kan sayımı ve idrar tahlili tekrarlanabilir. Ailede eğilim varsa kolestrol, kan şekeri ölçülebilir. 2-3 yaşta gitmediyse mutlaka göz kontrolü, muayenelerde normal bile olsa Çocuk Kardiyoloji tarafından kalp EKO’su yapılabilir. Diş çürüklerini önlemek için diş hekimi tarafından flor jel uygulaması yapılabilir.
Öneriler: 4-5 yaş arası, ana sınıfı öncesi 1 yıl da olsa mutlaka kreşe gitmeli, yaşıtlarıyla birlikte sosyalleşmelidir. Artık bakıcı veya aile büyüğü kesinlikle önerilmez.
Aşı: DTP-IPV(Difteri-Tetanoz-Boğmaca-Çocuk felci) aşısı doktorunuzun tercihine göre 4-6 arası herhangi bir yaşta yapılabilir veya anasınıfı/1. sınıfta sağlık bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Suçiçeği 2. dozu tekrarlanır, (1. dozu 1 yaşta devlet tarafından yapılırken, bu 2. doz özel bir aşıdır) Yeni çıkabilecek ve önemli özel aşılar için doktorunuzun önerilerine göre hareket edebilir, Doktoramcam.com’un sürekli güncellenen aşı takvimini deneyebilirsiniz.
Kız ve Erkek Çocuk Gelişim Tablosu