İçindekiler
Bebeğiniz Hakkında
5. haftada bebeğiniz henüz sadece bir embriyo, ancak hayatında bir daha hiç olmayacağı bir şekilde, inanılmaz bir hızla büyümekte ve değişmekte, bebeğiniz yarım ay gibi bir “C” harfi şeklindedir. Küçücük tüp şeklinde yapının daha şimdiden bir başı, sırtı önü, ve kuyruğu vardır, ama merak etmeyin bu kuyruk bir süre sonra yok olacak. Bu haftanın başlangıcında embriyonun yaklaşık 125 bin hücresi vardır. Bu hafta için daha da heyecan verici bir gelişme, bebeğinizin küçücük kalbi de ortaya çıkmış ve atmaya başlamıştır. Ancak birkaç hafta daha, bu kalp atışları çok da düzenli değildir. Bebeğin omurilik, beyin ve yine önemli organlardan akciğer, karaciğer, pankreas ve plasentası oluşmaya başlamıştır. Plasenta yani bebeğin eşi hamilelik boyunca bebeğinizin oksijen ve gıda ihtiyacını karşılayan geçici bir organdır.
Anne Adayı Hakkında
Gebelik testiniz pozitif, artık tatlı hayallere dalmanızı sağlayacak güzel bir sırrınız var. Hamilelik hayatı dışındaki eski, sıkıcı ve günlük rutin işlerinize konsantre olamıyor olabilirsiniz, sakın şaşırmayın. Aklınız sürekli tatlı hayaller ve bazı kafa karışıklıkları arasında gidip gelebilir, bu çok normal. Daha çok erken ama odayı ne renge boyasak? Acaba bebek kız mı olacak erkek mi olacak? Erkek olursa Selim kız olursa ismini Leyla mı koysak? Aman Allah’ım!!! biz buna hazır mıyız?
Gebeliğiniz sürerken hormonlarınız da büyük bir faaliyet içinde, tek kelimeyle kendinizi nasıl hissediyorsunuz diye sorduğumuzda, vereceğiniz cevap YORGUUNN, hem de çok yorgun. Güyya yürüyüş için sokağa çıktığınızda, sürekli oturacak bir yerler arayabilirsiniz, sık sık mola vermek zorunda kalabilirsiniz. Hamileliğinizde büyük bir rol oynayan β-hCG (İngilizce Beta Human Chorionic nadotropin kelimelerinin kısaltması) hızla yükselmeye devam ederken, erken evrelerde her 2 -3 günde bir 2 katına çıkar, aşağı yukarı 16. haftada tepe seviyesine ulaşmış olur. Bu dönemde kan miktarınız da oldukça artmıştır.
Aşağıdaki videoda “İnsanın Mucizevi Oluşumu” belgeselini izleyebilirsiniz.
Bu Haftaların Sıkıntısı: Düşük (Abortus) Endişeleri
Düşük şu anda düşünmeniz gereken en son şey ve ne şanslısınız ki büyük ihtimalle böyle bir sıkıntı olmayacak. Bu dönemde, özellikle de düşüklerin daha sık görüldüğü ilk trimestrde, gebeliğinizin sağlıklı ilerleyip ilerlemeyeceğini düşünmeniz tabii ki çok normal. Ancak bu konuda ne kadar çok bilgi sahibi olursanız daha rahat olacağınızı düşünüyorum.
Düşük Ne Sıklıkta Görülür?
Tüm gebeliklerin %15-20’si düşükle sonuçlanır. Düşüklerin çoğu henüz gebelik fark edilmeden ortaya çıktığı için, bu oranın çok daha yüksek olduğu da düşünülebilir. Bazen gecikmiş ve her zamankinden daha ağır geçen bir adet kanaması gibi bile algılanabilir. Yani adet sandığınız şey çok erken bir düşük olabilir.
Düşük Nedenleri
Bu konuda içinizi rahatlatacak en önemli bilgi. Düşük aslında doğal ve koruyucu bir süreçtir, doğanın güçsüz ve anormal olanları ayıklama yöntemidir. Sağlıklı doğması mümkün olmayan bir bebek için, doğal yolla gebeliğin erken dönemde bitirilme şeklidir düşük. Genetik yapılarında bir bozukluk olan, kromozomal anormalliği olan bebekler, daha doğrusu embriyolar, sıklıkla kendiliğinden düşer. Ancak hiçbir bayan düşüğün tam olarak neden ortaya çıktığını bilmeyecektir. Sonuç olarak düşük gerçekte iyi bir sebeple ortaya çıkmış olsa da, başınıza geldiği zaman oldukça moral bozucudur.
Düşük Yapma Riskini Arttıran Faktörler
Sigara içen, aşırı alkol alan ve bazı uyuşturucu haplar kullanan bayanlarda düşük dahil, birçok gebelik probleminin daha sık görüldüğü bilinen bir gerçektir .Düşük yine ileri yaş gebeliklerde daha sık görülmektedir. Tekrarlayan düşüklerle ilgili daha detaylı bilgi için Genetik profösörümüz Memnune Apak’ın “Tekrarlayan Düşükler” makalesini okuyabilirsiniz…
Düşük Belirtileri
Gebeliğin erken dönemlerinde hafif lekelenmeler normaldir. Aşırı lekelenme veya ağır kanamalar, düşüğün en sık belirtilerindendir.
Düşük Endişesi ile Başa Çıkma
Hissettiğiniz kaygılar düşük ihtimalinin azaldığı 12. hafta civarında giderek ortadan kalkacaktır. Ancak eğer çok obsesif bir kişiliğe sahipseniz, daha sonraki 8 ayı, hatta çocuğunun üniversiteden mezun olana kadarki dönemi düşünerek endişelenmeye devam da edebilirsiniz. Bu endişelerden kurtulmanın en güzel yolu; derin bir nefes alın, vücudunuza güvenin ve vücudunuzun içinde olan muhteşem olayların tadını çıkarmaya bakın. Ve yeni ortaya çıkacak bazı ağrı ve hassasiyetleriniz için etrafınıza, özellikle de biraz naz yapmaya bakın.
5. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular
Soru: Kadın doğum doktorumu ilk kez ziyaretimde neler olacak?
Cevap: İlk randevu genellikle gebeliğinizin doğrulanmasından ibarettir. Hemşire hanım hızlı test için önce sizden bir idrar örneği isteyecek ve eğer test pozitif ise, bu sefer de β-hCG ölçümü için kan alır. Doktorunuz son adet tarihinize göre tahmini doğum tarihinizi ve gebelik haftanızı hesaplayacak ve de gebelik için bazı vitaminler yazacak ve önerilerde bulunacaktır. Bunun için siz de gebelik hesaplama aracını kullanabilirsiniz.
Soru: İlk doktor randevusunu ne zaman almalıyım?
Cevap: Gebelik takibinin en önemli amacı bazı sorunları ve komplikasyonları ortaya çıkmadan önce tespit etmek, ilerlemeden fark etmektir.Size geleceği söyleyecek sihirli bir kristal küreniz olmadığına göre, gebelik takiplerine ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi olacaktır.
Soru: 5 haftalık gebe bir kadının diyet yapması sağlıklı mıdır?
Cevap: Bebek sizden besleneceği için gebelikte diyet yapmak çok da iyi bir fikir değildir. Ancak tabii ki aşırı kaloriden kaçınmalısınız ve daha çok meyve-sebzelerden ve proteinden oluşan sağlıklı ve dengeli bir diyet oluşturmalısınız, aşırı tatlıdan tabii ki uzak durmalısınız. Daha detaylı bilgi için Gebelikte Beslenme kategorimize göz atabilirsiniz.
5haftalık gebeyim hafif darbe aldım karnıma kanamam olmadı biraz ağrım oldu hafif düşük yapmışmıyımdır nasıl anlarım corona nedeniyle eve kapalıyız
Bu sorunuzu kontrollerinizi yapan hekiminize danışmanızı tavsiye ediyoruz.
Beş haftalık gebeyken lekenmem oldu acile gittim kese görünmüyor dedi beta değeri düşmüş. Bebek düşüyor dedi doktor. Ertesi günü adet kanamasi gibi hey oldugunun aynisi kanamam oldu. Önlenebilirmiydi ?
Sitemizde soru-cevap hizmeti bulunmamaktadır. Muayene olduğunuz doktorunuza danışabilirsiniz.
6 haftalık gebeyim. Kanama oldu ama peçete ile silince geliyor sadece sonra kahverengimsi bir renk aldı kan değerim 767den 425e düştü ve sonrasında 390 oldu kanamam farklı yerlerde oldu kan testlerim düşük olmuş mudur ? Ultrasonda kese görünüyor içi görünmüyor yapmam gerekenler neler?
Sitemizde soru-cevap hizmeti bulunmamaktadır. Bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı’na muayene olabilirsiniz.