İçindekiler
5 aylık bebek pratik özet:
Fiziksel-zihinsel-duygusal gelişim
Aynadaki görüntüsüne güler. Bilinçli ve isteyerek uzanıp alma artık çok netleşir. Tek heceler çıkartır. Tıkırtı ve fısıltı sesine bile dönüp bakar. Düşen sesli nesneyi arar, arkasından bakar. Eline verileni ağzına götürür.
Tıbbi takip/Öneriler
Muayene: Genel fizik muayene, gelişim, kalça çıkığı muayenesi Yenidoğan refleksleri kaybolmaya başlar. Göz bebeklerinde kırmızı yansıma testi.
Öneriler: Sadece anne sütü+ D vit
Aşıları
4 ayda rotavirüs aşısı 2. dozu yapılmadıysa 5. ayda da yapılabilir.
Not:Rotavirüs 2 ay arayla 2 doz veya 3 doz yapılan 2 farklı aşı markası mevcuttur. Bazı hekimler bunu 3-5-7. aylarda da yapmayı tercih edebilir.
Evinizdeki Neşe Kaynağı
Artık bebeğiniz dil ve dudaklarını kullanarak çıkarabileceği bir çok sesi keşfetmiştir. Bazen birşey içer veya yerken kabarcıklar ve hoş sesler arasında keyiflendiğini farkedersiniz. Bu sesler gülmenize veya çok meşgulseniz nadiren arkanızı dönmenize neden olsa da bu aguların ve seslerin konuşmanın ilk öncüleri olduğunu sakın unutmayın.
Bu sıralar duyacağınız başka bir ses bebeğin ilk sesli gülmeleri belki de kahkahaları olacaktır. Farkında olmadan vücudunda bir noktayı gıdıklayabilirsiniz ve ilk kıkırdamalar gelir. Bunlar ailenin defalarca duymak istediği paha biçilemez seslerdir. Onun tüm bedeninde gezinen parmaklarınız, kaçınılmaz “cee-baav” sesleriniz ile birleşince daha da kıkırdamalara neden olacaktır.
Oturma Denemeleri
Bu sıralarda, bir çok çocuk oturur pozisyona getirilmekten çok hoşlanırlar. Tabi ki çocuğunuz bu pozisyonu kendi vücudunu ve etraftaki ilginç şeyleri seyretme fırsatı verdiği için çok sevecektir. Biraz kıvrık bir sırtı olacak ve ellerini kendini desteklemek için kullanacaktır, o yüzden bu denemeleri şimdilik sadece kucağınızla sınırlı tutmak ve süreleri uzatmamak uygundur. Çünkü kasları ve onurları henüz tüm vücudunu taşıyacak kadar güçlü değildir. Destekle oturma denemelerini 6 ay sonuna saklamakta fayda vardır. Fakat her geçen gün kuvvetlenmektedir. Aniden düzelip bir elini boşa alarak bir oyuncağı kavramak için kullanabilir. Bir tarafına yuvarlanmaması için onu iki tarafından yastıklarla desteklemelisiniz. Yanına oturduğunuzda heyecanlanabilir. Ailesiyle aynı pozisyonda olmaktan ne kadar mutlu olduğunu seyredin. Ancak dediğim gibi bu ay için bunlar çok kısa süreli denemeler olmalıdır.
Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Anıl Yeşildal, “Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi” , “Sık Görülen Bebek Hastalıkları” , “Antibiyotik Kullanımı” ve çeşitli sağlık konuları hakkında bilgiler veriyor.
Doktorunuz Bu Ayda Nelere Dikkat Eder?
Her zamanki gibi genel fizik muayene yapılır, yani kalbi- solunum sesleri dinlenir, kulağına-boğazına bakılabilir, ancak hasta değilse bu aylarda çocuğu hoşa gitmeyen bu muayenelerle üzmemeyi de tercih edebiliriz. Kalça çıkığı muayenesi her zaman önemlidir, Yenidoğan refleksleri bu ayda artık kaybolmaya başlar. Göz bebeklerinde kırmızı yansıma testine hala bakmakta fayda vardır. Doktorunuz bebeğin gözüne parlak ışık tutarak, bazen fotoğraflarda görünen kırmızı göz görünümünü olup olmadığına bakar. Bu göz tümörleri veya bebek kataraktın erken tanısı için önemlidir. Sağlam çocuk takibinde bebeğin gelişiminin izlenmesi en önemli olgudur. Doktorunuz bebeğin boy-kilo ve baş çevresini ölçerek gelişiminin yaşına uygun ve orantılı olup olmadığı konusunda size yorum yapacaktır.
Ek Gıdalara Geçiş
4-6 aylar arasında bir çok aile ek gıdalara başlamaya çok isteklidir, hatta biz doktorlar hele de anne sütü yeterliyken buna engel olabilmek için bayağa dil dökeriz. Bazen aile büyükleri de her ne kadar sizi buna teşvik etmeye çalışsa da biz çocuk doktorları 6 aylık oluncaya kadar bebeğin günlük yiyeceğini anne sütünden, yoksa ya da kesilmişse formül sütten almasını öneririz. Bazı bebekler anne sütü ile beslenmekle yetinirler ve 6-7 aylık olana kadar ek gıdalara ilgi göstermezler. Fakat bazı bebekler dış dünya ile çok ilgili olup ailelerinin ne yediklerine dikkat ederler ve yemek hakkında daha fazla şey öğrenmeye çok heveslidirler.
Ancak hele de anne sütünüz devam ediyorsa, doktorunuzun söylediği 6 aydan önce katı gıdalara geçmemek daha doğru olacaktır. 1 ay sonrası için şimdiden “Ay Ay Bebek Beslenmesi” rehberimizi inceleyebilirsiniz…
Kız ve Erkek Bebek Gelişim Tablosu İçin
Peki Bu Aydaki Aşılar?
Ben dahil bazı meslektaşlarım, İshal aşısı için 2-4-6 ay takvimi yerine 3-5-7 ay takvimini tercih edebiliriz. Eğer bu takvim seçilmişse 5. ayda Rotavirüs ishal aşınızın 2. dozu uygulanabilir. Ve müjde bu aşı için çocuğunuzun canı yanmayacak, çünkü bu aşı ağızdan uygulanıyor.