İçindekiler
Bebeğiniz Hakkında
Bazı anne adayları, adeta döllenmiş yumurtanın rahime yerleşme anını hissettiklerine yemin edebilirler, bazıları ise henüz hiçbir şeyin farkında değildir. Ne olursa olsun, bilin ki bebeğiniz bu dönemde oldukça meşgul. 4. haftada blastokist adını verdiğimiz hücre topluluğu, rahim duvarında kendine bir oyuk açar ve bebeğin eşi plasenta ile bebeği oluşturacak hücrelere ayrılır. Bu haftaki bölünmeler sadece bununla da kalmaz. Embriyonun tabakaları, vücudun özel bölümlerini oluşturmak üzere farklılaşır:Dış tabaka (ektoderm) bebeğin saçları, derisi, gözleri ve sinir sistemini oluştururken; orta tabaka (mezoderm) ileride kalp, üreme organları, kemikler, kaslar ve böbrekleri oluşturacak şekilde farklılaşır; iç tabaka (endoderm) ise bebeğin karaciğer, akciğer ve sindirim sistemini oluşturacaktır.
Anne Adayı Hakkında
Hamileyim? Hamile değilim? Hamileyim? Hamile değilim… arzu ederseniz bir papatya falı da açabilirsiniz, ancak en doğru cevabı size bir gebelik testi söyleyecektir. Meraktan ölüyorsanız , henüz adetiniz gecikmese bile yine 1 gebelik testi alabilirsiniz. Ancak birkaç tane bulundurmakta fayda var, çünkü çok erken dönemde yapılan testler hamile olsanız bile pozitif çıkmayabilir.
Gebelik testinde ikinci pembe çizgiyi görmek için, çok daha fazla gebelik hormonu, yani β-hCG üretmeniz gerekir. Eğer test negatif çıkar, ancak siz şüpheleniyorsanız, bu haftanın sonunda testi tekrarlayabilirsiniz. Yaşadıklarınız tamamen hormonal duygular da olabilir, sürekli göğüslerinizin büyüdüğünü fark edebilirsiniz, onları aynada izleyebilirsiniz, dokunabilirsiniz. Eğer planlı bir gebelik düşünüyorsanız, kafanızın sürekli bu konuyla meşgul olması, başka hiçbir şey düşünemiyor olmanız oldukça normaldir.
Bu Hafta Sabah Hastalığı Zamanı
Bulantı, kusacakmış gibi hissetmek, hatırlayın, 8-10 yaşlarında lunaparka gittiğinizde yaşadığınıza benzeyen bir duygu, sabah hastalığı da denen bu bulantılar, gebeliğin en erken ve de en hoşa gitmeyen belirtilerinden birisidir. Neredeyse her gebe kadın bu sabah hastalığını yaşar, eğer bulantınız varsa yalnız değilsiniz, milyonlarca bayanla aynı kaderi paylaşıyorsunuz demektir. Eğer böyle bir sorununuz yoksa da endişelenmeyin, bulantınızın olmaması, bir şeylerin yolunda gitmediği anlamına gelmez. Sabah hastalığı ya da sabah kusmaları, genellikle birinci trimesterin sonunda ortadan kalkar, ancak bazı uzmanlar bu bulantıların ikinci trimestere, hatta daha ileriye kadar uzayabileceğini ifade ederler.
Bulantılar ile Başa Çıkalım
- Öncelikle ağır ve güçlü kokulardan kaçının. Soğan kokusu, kızarmış et kokusu gibi ağır kokular, rahatsız edici bir şekilde öğürme duygusuna sebep olabilir. Eğer burnunuz çok hassas ise, kolonya veya hoş bir parfüm, beyaz sabun kokusu bile sizde bulantıyı tetikleyebilir.
- Az az ve sık sık yeyin. Kan şekerinin düşmesi bulantıyı arttırabilir. Yemek yiyecek halde olmasanız da gün boyunca ufak ufak sağlıklı atıştırmalıklar deneyebilirsiniz. Tam tahıllı krakerler, peynir gibi bir protein bombası, ceviz-fındık tarzı kuruyemişler sıklıkla bulantı ile başa çıkmaya yardımcı olur. Zencefil şekeri, yavaş yemek, akupunktur da deneyebileceğiniz diğer seçeneklerdir. Daha fazlası için diyetisyenimizin “Hamilelikte Bulantı – Kusma” makalesindeki önerilerine kulak verebilirsiniz…
Sabah Hastalığında Ne Zaman Endişelenmeliyiz?
Eğer saat başı öğürüp kusuyorsanız, hiperemezis gravidarum yani aşırı kusmanız var demektir. Her gün hiçbir şey yiyemeyecek ve içemeyecek kadar sorununuz varsa, bunu mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz.
Aşağıdaki videoda”İnsanın Mucizevi Oluşumu” belgeselini izleyebilirsiniz.
4 Haftalık Gebelikte Görülen Diğer Belirtiler
En sık bulantı-kusma olmakla birlikte, 4. hafta civarında vücudunuz yeni halinize, yeni SİZE alışırken, göğüslerinizde ağrı, karnınızda bir hassasiyet ve vücudunuzun çeşitli yerlerinde ağrılarla karşılaşabilirsiniz.
Tüm bu sıkıntılara rağmen güzel haberlerimiz de var. Eğer ilk gebeliğiniz ise, bu sırrınızı bilen etrafınızdaki herkes, özellikle de eşiniz, sürekli sizi şımartacak ve pofpoflayacak, bir dediğinizi iki etmeyecektir. Aman tadını çıkarın!! Çünkü 2. gebeliğinizde daha çok şikayetiniz olsa bile bu kadar ihtimamla karşılaşamayabilirsiniz.