İçindekiler
Bebeğiniz Hakkında
Bebeğiniz genellikle kafası aşağıda poposu yukarıda olacak şekilde karnınızda durur. Eğer ilk defa doğum yapıyorsanız, doğuma 2 hafta kala bebeğin başı pelvis denen boşluğa inmeye başlar. Bebeğiniz pelvis dediğimiz leğen kemiğine indikten sonra doğuma hazır bir pozisyona gelir.
Bazı bebeklerin başı yukarıda poposu aşağıda olur. Makat gelişi olarak adlandırılan bu durum ile normal doğum zor ve risklidir, bebeğin kalıcı hasar görme riski fazladır. Bebeğinizin makat gelişinde doktorunuzun önerdiği doğum şekli sıklıkla sezeryan olur. Doğum travmaları hakkında daha detaylı bilgi almak için makale sonundaki bağlantıları kullanabilirsiniz.
Anne Adayı Hakkında
Doğumun yaklaşması ile birlikte rahim ağzı gevşemeye başlar ve mukus tıkacı düşer. Halk arasında bu durum nişan gelmesi olarak da adlandırılır. Nişan gelmesi doğumun hemen başlayacağı anlamına gelmese de, 1-2 gün içinde olacağına işaret eder. Eğer tıkaç kanlı veya pembemsi ise genellikle doğum sonraki gün başlar.
Bebeğiniz büyüdükçe bebeğinizin karnınızın içindeki yaşam alanı daralır ve hareketlerinde de azalma olur. Daralan alandan dolayı artık bebeğinizin tekme atmadığını fark edebilirsiniz. İç organların kapladığı alan azaldığından nefes alıp vermeniz iyice zorlaşabilir. Midenizde sıkışacağından mide yanması, gibi rahatsızlıklarınız devam eder, bu rahatsızlıkları önlemek için yemeklerinizi azar azar, ama sık bir şekilde yemelisiniz.
Bebeğinizle İlk Buluşmanız ve İlk Temasınız
Bebeğinizle ilk buluşacağınız ve ona dokunacağınız anı hayal ediyorsunuz değil mi? Magazin dergilerinde ve kitaplarda hep güzel ve tombul bebek resimlerine baktıysanız, bebeğinizi ilk gördüğünüzde şaşırabilirsiniz, çünkü bebeğiniz hayal ettiğiniz güzellikte olmayabilir. Doğum sadece sizin için yorucu ve zorlu değildir aynı zamanda bebeğiniz de oldukça zorlanır ve yorulur. İlk başta vücudu biraz şiş ve ödemli olacaktır. Birkaç gün sonra bu şişlikler inecek ve bebeğiniz size daha güzel görünecektir.
Bu noktada aklınızda tutmanız gereken bir kaç şeyi hatırlatmak isteriz:
Bebeğinizin Yüzü: Bebeğiniz dar olan serviksten (rahim ağzı) çıktığından dolayı bebeğinizin yüzü şişmiş olabilir. Hatta bebeğinizin vücudunun diğer bölümlerinde morluklara ve kızarıklıklara da rastlayabilirsiniz.
Bebeğinizin Başı: Bebek kafasının üst kısmında yumuşak bir bölümle (bıngıldak) doğar. Bu, doğum esnasında bebeğin oldukça dar olan doğum kanalından geçmesini sağlar. Bu şekilde bebeğin başı bu kanaldan kolayca geçebilir. Fakat bebeğinizin başı bu kanaldan geçtiğinde yine de zorlanarak çıkar. Doğum yolunun başına uyguladığı basınç sonucunda bebeğiniz başında koni şekli gibi bazı şekil değişiklikleri olur ama bu değişiklik bir iki hafta içinde normale döner.
Bebeğinizin Cildi: Bebeğiniz bu güne kadar rahim içinde su ile çevrilmiş bir şekilde yaşadı. Sulu bir ortamda hassas cildini korumak için derisinde verniks denilen krem kıvamında beyaz yağlı bir madde bulunur. Bebeğin anne karnında geçirdiği süre uzadıkça bu verniks azalır. Bebek ne kadar erken doğarsa, verniks miktarı da o kadar artar. Verniksi bulabileceğiniz en son yerler koltuk altları veya kulakların içi gibi cildin kıvrıldığı yerlerdir.
Bebeğinizin Tüyleri: Bazı yeni doğan bebeklerin vücudunda belirgin tüyler bulunur. Lanu adı verilen bu tüyler, ipeksi, ince vücut tüyleri daha çok saçta, omuzlarda, alında, kulaklarda ve yüzde yaygın bir şekilde görülebilir. “Bebeğim, çok tüylü mü olacak?” diye endişelenmenize gerek yok. Çünkü birkaç hafta sonra bu tüyler dökülecek, bebeğinizin cildi tertemiz olacaktır.
Bebeğinizin Gözleri: Açık tenli bebekler genellikle gri-mavi göz rengine sahipken, koyu tenli bebeklerin de gözleri kahverengi ya da koyu gri olur. Bu göz renkleri zamanla değişiklik gösterir. Gerçek göz rengine yaklaşık 6-9 ay içinde kavuşacaktır. Baskın olan göz rengi genellikle kahverengi olurken, bunu belirleyen genetik faktörlerdir.
Bebeğiniz doğduktan sonra neye benzeyeceği bir merak konusu iken, onu gördüğünüz an sizin için çok önemli ve heyecanlandırıcı olacaktır. O neye benzerse benzesin, o dünyadaki en tatlı şey, onu çok seveceksiniz ve unutmayın birkaç gün içinde siz nasıl iyileşiyorsanız o da iyileşecek.
Yenidoğan uzmanımız Murat Palabıyık’ın Yenidoğan hakkındaki makaleleri ve videoları tam size göre…
Yenidoğan Bebeğin İlk Saatleri
Uzmanından Yenidoğan Tarama Testi
Yenidoğan sarılığı ile ilgili videolar…
Aşağıdaki videolarda Op. Dr. Ayşe Duman, “Doğum Yolculuğuna Holistik Yaklaşım” ile ilgili bilgiler veriyor.
39. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular
Soru: Bebeğim için aldığım yeni elbiseleri kullanmadan önce yıkamam gerekir mi ?
Cevap: Çoğu elbise üreticisi kırışıklığı ve küfü önlemek için elbiselerde kimyasal kullanabilir. Elbiseleri bebeğinize giydirmeden önce yıkamanız iyi bir fikir olabilir. Bununla birlikte bebeğinizin cildine dokunacak her şeyi önceden kendi yöntemlerinizle yıkamanızda fayda vardır. Temizliğin yanı sıra, kir ve tozdan arındırma, uzun süre bekleyen çamaşırlarda oluşabilecek bakteriler bebeğinizi etkileyebilir. Bu nedenlerle yeni alınan, hediye edilen veya önceki bebekten kalan giysilerin mutlaka yıkanması gerekir.
Soru: Daha önce belimden ameliyat oldum, sezeryan tek seçim midir?
Cevap: Bu sorunuza en uygun cevabı doktorunuzdan alabilirsiniz. Doğum doktorunuz ameliyatınızı yapan cerrahla görüşebilir. Böylece gebeliğin erken dönemlerinde bu sorunuza cevap bulabilirsiniz.
Doğum travmaları hakkında daha detaylı bilgi almak için Prof. Dr. İpek Akman’ın makale ve videolarına göz atabilirsiniz. Prof. Dr. İpek Akman’ın Makale ve Videoları için…