38 Haftalık Gebelik

38 Haftalık Gebelik
38 Haftalık Gebelik

İçindekiler

Bebeğiniz Hakkında

Bebeğinizin iç organları ve sistemleri artık tamamıyla gelişmiştir.

38. haftadan doğan bebeğiniz anne karnı dışında yaşayabilmesi için her şey hazır durumdadır. Bebeğiniz büyüdüğünden artık rahminiz bebeğinize oldukça dar gelir ve yapabileceği hareketleri de kısıtlanır.

Anne Adayı Hakkında

Tüm gerekli  malzemeleri içine  koyacağınız bir çanta hazırlamanın tam  zamanı. Artık her  an  doğum başlayabileceği için çantanız  hep  kapının  yanında  dursun. Çantaya neler koyacağınız ile ilgili çok da düşünmenize gerek yok, kesin gerekli olan şeyler için biz size ” doğum çantasında neler olmalı? ” adlı bir liste hazırladık.

Gebeliğinizin son haftaları oldukça zor geçebilir, bununla birlikte son günlerinizi artık bebeğinizin doğacağı günü beklerken heyecanla geçireceksiniz. Braxton Hicks denilen yalancı kasılmalar oldukça sık ve şiddetli olmaya başlar. Amniyon sıvınız gelmedikçe kendinizi şiş ve biçimsiz hissedebilirsiniz. Bununla birlikte bazı kadınlar doğumun başlamasını uyarmak için cinsel ilişki veya meme başı stimulasyonu gibi doğal yolları denerler, bunlar bazen işe de yararlar.

Artık bir dönüm noktasındasınız: 38. haftaya gelen bir gebe için, tam miadında gebelik denilebilir, çünkü bebeğiniz bu haftada doğarsa, dış dünyada yaşayabilmesi için bütün özellikleri kazanmıştır. Bebeğinizin doğacağı günü hayal ederken, bunun yaratacağı heyecan ve mutluluktan dolayı bel ağrılarınızı ve bacak kramplarınızı unutabilirsiniz. Gün boyunca yalancı kasılmalarınız olabilir. Serviksiniz yani rahim ağzınız artık doğuma hazırdır. Şeffaf veya beyaz bir akıntı fark edebilirsiniz, hatta gelen akıntı kanlı da olabilir.

Doğum Sizce Nasıl Olacak?

Doğum olayı bazen kafanızı karıştırabilir. Çoğu zaman televizyonda veya filmlerde gebe bayan hızlı bir şekilde hastaneye ulaşır ve birkaç dakikada doğum gerçekleşir. Fakat gerçek hayatta bu genellikle böyle olmaz,  doğum bir  anlık ani  bir  olaydan  ziyade  uzun  bir  süreçtir. Doğum süreci 3 döneme ayrılır. 1. evre denilen latent dönem; 2.evre aktif dönem ve 3.sü doğuma geçiştir.

Birinci Evre

Bu evrenin süresi birkaç saatten birkaç güne kadar değişkenlik gösterir, fakat bu dönemdeki kasılmalar kısa ve geçebilen kasılmalar olur. Bu dönemde hayatınız normal rutin şekilde devam eder. Bulaşıkları yıkayabilirsiniz,  ortalığı toparlayabilirsiniz ve televizyon izleyebilirsiniz. Büyük ihtimalle doktorunuz veya ebeniz ne sıklıkta kasılmanız olduğunu kaydetmenizi  ve kasılmalar arttığında onu aramanızı ister.

Oluşacak kasılmalarla serviksiniz (rahim ağzı) giderek incelir ve genişler. Bu evre boyunca serviksiniz 3 cm’e kadar açılır. Amniyon sıvınızın gelmesi gibi bazı durumlarda doktorunuzu aramalısınız. Eğer B grubu streptokok testiniz pozitif çıkarsa doktorunuz doğum öncesi koruyucu olarak hastanede anitbiotik almanızı isteyebilir.

İkinci Evre

Doğumun ikinci evresinde kasılmalarınız daha düzenli ve şiddetli olmaya başlar. Kasılmalarınız  3 veya 5 dakikada bir gelip 30 saniyeden fazla sürer. Kasılmalardan dolayı oluşacak ağrınız değişiklik gösterecektir. Başlangıçta göreceli olarak daha rahat kasılmalar olurken, sonrasında şiddetli olmaya başlar. Bu evre, ilk evre gibi uzun sürmez, genellikle saatlerce sürebilir ama tabii ki günlerce değil.

Kasılmalarınız şiddetli ve düzenli olmaya başladığında doktorunuza bildirmelisiniz. Hangi evrede olduğunuzu belirleyebilmek için muhtemelen, doktorunuz size kasılmalar ile ilgili sorular soracaktır.

Serviksiniz(rahim ağzı) kasılmalara bağlı olarak gerilir. Bebeğinizin serviksten geçişinin daha kolay olması için serviks duvarı bu kasılmalara bağlı olarak incelir. Bu evre boyunca amniyon sıvınız gelebilir veya doktorunuz doğumu hızlandırmak için amniyon zarınızı yırtarak içindeki sıvının boşalmasını sağlayabilir. Bu evrenin sonunda serviksiniz 4 cm’den 7 cm’e genişlemiş olur.

Hastanede kalp hızınız ve bebeğiniz takip edilecektir. Ayrıca size damar yolundan sıvı ve ilaçlar verilir. Kasılmalarınız şiddetlendiğinde ağrı kesici kullanarak veya nefes alıp verme egzersizleri yaparak bu ağrılarla baş etmeye çalışabilirsiniz.

Üçüncü Evre

Doğuma geçiş aşaması olarak adlandırılan bu evrede bebeğinizin doğum  kanalından geçişi ve doğumu için her şey hazırdır. Bu evrede kasılmalarınız şiddetlenerek ve uzayarak devam edecektir.

İkinci evrede olduğu gibi kasılmalarınız şiddetlendiğinde nefes alıp verme egzersizleri yaparak bu ağrılarla baş etmeye çalışabilirsiniz.

Rahim ağzınız bu evrede 7 cm’den 10 cm’e genişlemiş olur ve artık bebeğinizin geçişi için maksimum genişlik sağlanmış olur.

Doğum

Rahim ağzınızın tamamen açılmasıyla doğuma tamamen hazır bir hale gelmiş olursunuz.  Bebeğinizin doğum kanalından geçmesi için, doktorunuz sizi yönlendirerek bebeğinizi ıkınarak itmenizi söyler. Belki  daha önce duymuşsunuzdur  Ikın….ıkın…ıkınnn.

Bebeğin doğumunu engelleyecek nedenler varsa, doktorunuz size sezeryan önerir. Sezeryan ile doğum yapmanın çeşitli nedenleri olabilir. Mesela önceden 3 defa sezeryan ile bebek doğurduğunuzda artık normal doğum yapamazsınız, bu yüzden tekrar sezeryan yapmak zorunda kalırsınız.

Sezeryan doğum yapmanız durumunda iyileşme süreciniz normal doğuma göre daha uzun sürer. Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, sezeryanda da atılan kesinin iyileşmesi için bir zamana ihtiyaç vardır. Sezeryan doğumundan sonra oturmak yerine, bir uzanmaya oldukça ihtiyacınız olacaktır.

Aşağıdaki videolarda Op. Dr. Ayşe Duman, “Doğum Yolculuğuna Holistik Yaklaşım” ile ilgili bilgiler veriyor.

38. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular

Soru: Makat gelişli bebekler nasıl doğar?

Cevap:Normal doğum olması için bebeğin baş aşağı gelişi olması gerekir. Makat geliş durumunda bebek doğum kanalına başı ile değil kalçası veya bacaklarıyla girer. Tüm gebeliklerin yaklaşık % 3-4’ünde makat doğum görülebilir. Bebekler makat gelişle doğabilmesine rağmen bazı riskleri mevcuttur. Bu  durumda  sezeryan önerilir.

Soru: PUPPP nedir ve nasıl tedavi edilir?

Cevap: PUPPP, Gebeliğin Ürtikeryal Papül ve Plakları kelimelerinin İngilizce baş  harflerinden oluşan bir kısaltmadır. PUPPP gebeliğin 3. trimestrinde  % 1’den az görülen kaşıntılı bir döküntüdür. Bazı kadınlarda bu döküntünün niye olduğu tam olarak bilmemektedir. Ama ilk gebeliklerde daha sık olduğu iyi bilinmektedir.

Soru: Doğum süresi boyunca doktorum yanımda olacak mı?

Cevap:Doğumunuz son evreisnde doktorunuz bebeği sağlıklı  bir  şekilde dışarı çıkartmak ve bebeğinize dünyaya hoşgeldin diyebilmek için yanınızda olacak . Fakat doktorunuz doğum aşamalarının tamamında sizin düşündüğünüz kadar uzun bir süre yanınızda kalamayabilir. Bu dönemde ebe ve hemşirelerinizi daha sık görebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here