35 Haftalık Gebelik

35 Haftalık Gebelik
35 Haftalık Gebelik

İçindekiler

Bebeğiniz Hakkında

Bazılarına göre gebeliğiniz 35. haftada normal süresini tamamlamış bir gebelik olarak düşünülse bile, bu tıbben doğru bir bilgi değildir.

Bu haftada doğması halinde beslenme güçlüğü ve hipoglisemi, sarılık gibi başka  sorunlar açısından yine de yüksek risk altındadır. Yani o hala prematüredir. Bebeğinizin ve sizin, doktorunuz tarafından yakın bir şekilde takip edilmesi gerekir.
Bebeğinizin derisindeki lanu denilen ayva tüyleri kaybolmaya başlar. Bebeğiniz doğumdan sonraki hayatında üşümemesi için 35. haftada da cildindeki yağ tabakasını artırmaya devam eder. Gebeliğinizin son haftalarında bebeğiniz uyku alışkanlığı geliştirmeye çalışır.

Anne Adayı Hakkında

Artık doktorunuzu daha sık ziyaret etmeniz gerekecek ve grup B streptokok testi yapılması gerekebilir. Ayrıca bebeğinizin kalp atış seyrini ve kalp atışlarının eğer varsa kasılmalarla olan ilişkisini görebilmek için  Non-stress testi(NST) yaptırmalısınız. Bununla birlikte doktorunuz gerek duyarsa el muayenesiyle de rahim ağzınızın incelmesini ve açılmasını kontrol edebilir.

Bebeğim doğduktan sonra ne olacak? Plan yapabilmek için aile üyelerinizden, eşinizden ve doktorunuzdan yardım alabilirsiniz. Doğumdan sonraki ilk günlerde  tüm vücudunuz hızla iyileşme ve  normale dönme eğiliminde olacak. Doğum sonrası bebeğinize  ve  size uygun bir uyku düzeni yakalamaya çalışmalısınız, çünkü buna oldukça ihtiyacınız vardır.

Bebeğiniz büyümeye devam ederken, büyüyen karnınızdan dolayı hamilelik giysileriniz giderek size küçük gelmeye başlayabilir. Aynı zamanda bebeğinizin büyümesi akciğerlerinizdeki hava alanını daha da azaltacağından daha sık nefes alıp vermeye ihtiyacınız olacaktır. Midenizin de kaplayacağı hacim azalacağından yemeklerinizi azar azar, ama sık yemelisiniz. Eğer tüm gün ayakta duruyorsanız zaman zaman karın bölgenizin sertleştiğini hissedebilirsiniz. Bunlar Braxton Hicks kasılamları diye  adlandırılan yalancı doğum sancılarınız da olabilir.

Emzirmeye Dair İpuçları

Sütünüz bebek için mükemmel bir besin kaynağıdır. Sütünüz sadece bebeğinizin beslenmesi için gerekli besinleri içermez, aynı zamanda bebeğinizin hastalıklarla savaşması için gerekli olan antikorları da içerir. Üstelik ideal bir sıcaklıkta olup herhangi bir sıcaklık ayarlaması gerektirmez. Gerekli olan her şeyi içeren sütünüz, yavrunuz için en ideal besin kaynağı olduğunu bilmeniz gerekmektedir.

Bebekler ve Emzirme: Bebekler emmeyi oldukça severler. Bebeğiniz aç olmazsa bile emme refleksi oldukça güçlüdür. Bebeğinizle birlikte beslenme ritmi oluşması için bir kaç güne ihtiyacınız olacaktır. Bebeğinizin her 2-3 saatte bir emzirilmeye ihtiyacı olur ve bebeğiniz sütü kolay bir şekilde sindirir.

Emzirme İçin Kendinizi Hazırlayın: Bebeğiniz doğmadan önce emzirme ile ilgili bilmediğiniz bütün konuları doktorunuza sorabilirsiniz. Doktorunuz gerektiğinde göğüslerinizi kontrol edebilir. Bazı annelerde meme ucu düzlüğü veya içe çöküklüğü emzirmeyi oldukça zorlaştırabilir, fakat bu sorunların ortadan kaldırmak için doktorunuz size yardımcı olmaya çalışacaktır.

Göğüslerinizin emzirmeye hazır bir hale gelmesi için, gebelik boyunca göğüslerinizde doku artışı olur. Bu doku artışı bebeğinizin beslenmesi için süt üretimi yapar. Özellikle son birkaç hafta içinde göğüslerinizden akıntı olduğunu fark etmiş olabilirsiniz.

Kolostrum, doğumdan sonra ilk 4-5 gün anne tarafından bebeğe verilen ilk süttür, diğer ismi ağız sütüdür. Bileşimi normal sütten farklıdır ve sarımsı renkte hafif tuzlu ve tatlıdır. Normal sütle karıştırılmamalıdır. Bileşiminde yüksek oranda protein ve bağışıklık kazandıran antikor içerir.

Emzirmeye Başlarken:

Ülkemizdeki neredeyse  tüm  hastaneler Bebek  dostu  Hastane  olduğu için, hastanedeyken bebek hemşirenizden bu konuda birçok bilgiler alabilirsiniz, doğum öncesi  bu  konuda  kurslara  katılabilirsiniz ya da Doktoramcam.com Sitemizdeki bulunan bu  konudaki  makale ve video  sayfalarını ziyaret ederek birkaç günde bu işin uzmanı  olabilirsiniz. Buyrun size birkaç örnek
Emzirmenin 5 altın kuralı makalemizi okumadıysanız mutlaka okuyun.
Emzirme kategorisindeki diğer makaleleri okuyun.
Emzirme kategorisindeki videoları izleyin.

Meme tahrişi ve enfeksiyonları bebeğinizi emzirme konusunda bazen size zorluk çıkarabilir tabi ki bu sıkıntılar sizin suçunuz değildir. Doğru bilgiler  edinilerek  bunlar  önlenebilir, olduktan  sonra  kolayca  iyileşmesi  sağlanabilir.

Bebeğinizi emzirirken meme ucunuz ve etrafındaki pigmente alan bebeğinizin ağzı içinde olmalıdır. Eğer bebeğiniz sadece meme ucunuzu emiyorsa, emdiği kısım tahriş olarak her emdiğinde acı hissedebilirsiniz. Bebeğinizi ilk defa emzirdiğinizde, emzirmek biraz zor gelse de yavaş yavaş denedikçe ve  birbirinize  alıştıkça, bebeğinizi daha kolay emzirdiğinizi fark edeceksiniz.

Emzirirken bebeğinizi rahat pozisyonda tutmanın birçok yolu vardır. Bebeğinizin sadece başı değil tüm vücudu size dönük olacak şekilde, göbek göbeğe temas ederek yatırabilirsiniz. Emzirme sırasında rahat bir pozisyonda olmalısınız. Özellikle ilk haftalar saatlerce bu pozisyonda oturacağınız için rahat bir koltuk, ayağınız altına destek, kolunuzun altına yastık, rahatınız için ne gerekiyorsa yapın ve bebeğinizle paylaştığınız bu özel zamanın tadını çıkarın. Eğer emzirme konusunda herhangi bir sorununuz varsa bunu sağlık danışmanınıza veya doktorunuza sorabilirsiniz.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Anıl Yeşildal, “Anne Sütü ve Emzrimenin Önemi” ile “Sık Görülen Bebek Hastalıkları” hakkında bilgiler veriyor.

35. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular

Soru: Meme uçlarım çökükse emzirebilir miyim?

Cevap:Evet emzirebilirsiniz ama bazı durumlarda doktorunuzdan yardım almanız gerekmektedir ve doktorunuz size meme ucunu dışarı çıkarabileceği masajlar öğretebilir. Bununla birlikte pompa ile meme başını oluşturmak da iyi bir çözüm olabilir. Pompa kullanmayı ve bebeğinizi emzirmeyi bir arada sürdürerek hem bebeğinizi memeye alıştırmış hem de sütün salınmasını başlatmış olursunuz.

Soru: Doğum sancılarından korkuyorum ne yapabilirim?

Cevap: Hastaneye ilk vardığınızda bu durumu doktorunuz ile konuşarak ağrı konusundaki düşüncelerinizi onunla paylaşabilirsiniz. Epidural anestezi veya diğer anestezi türleriyle ağrısız bir doğum yapabilirsiniz.
Normal doğum  sancılarının zihnimizdeki korkulardan kaynaklandığını  biliyor  muydunuz? Daha detaylı  bilgi  ve  ağrısız  doğum  seçenekleri  için aşağıdaki video ve makaleleri inceleyebilirsiniz.

Normal Doğumla İlgili Negatif Algılarımız

Doğuma Hazırlık – Öze Dönüş

Doğum Yolculuğunuzu Şölene Çevirebilirsiniz

Doğum Yolculuğuna Korkularla Çıkmayın

Doğum Koçluğu

Telkinle Doğum (HypnoBrithing)

Doğum Meditasyonu

Soru: Karnımın her tarafı oldukça sert bu normal mi?

Cevap: Muhtemelen yalancı doğum sancılarıdır ama yine de bu konuyu doktorunuzla danışın. Herkes farklı şiddette sancı hissedebilir ama şiddetli bir ağrı plasenta ile ilgili bir sorunun işareti olabilir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here