İçindekiler
Bebeğiniz Hakkında
Bebeğinizin tüm vücudu gibi kasları da gelişmeye devam eder. Bu haftada bebeğiniz başını kaldırabilir, bir taraftan diğer tarafa çevirebilir.
Bebeğiniz kollarını gererek ve ayaklarıyla tekme atarak yeni gelişen kaslarıyla egzersiz yapar.
Eğer bebeğiniz erkekse tesisleri karın boşluğundan skrotuma inmiştir. Eğer bebeğiniz uyuyorsa gözleri kapalı, uyanıksa gözleri açıktır. Lanu dediğimiz derideki ayva tüylerinin çoğu 34. haftada dökülür ve lanu yerine tüm vücudu vernix dediğimiz kremsi yağlı bir tabakayla kaplanır.
Anne Adayı Hakkında
Doğum planını yaptınız mı? O gün bu mutlu haberi paylaşmak için toplu SMS ve/veya toplu mail listelerinizi yaptınız mı? Böylece bebeğiniz doğar doğmaz eşinizin bir tuşa basmasıyla tüm sevdikleriniz bu güzel haberi anında alabilir. Eğer teknoloji kullanamıyorum diyorsanız o zaman da yaptığınız listeye birisi tek tek telefon ederek de haber verebilir.
Artık bu haftalarda bütün doğum ayrıntılarını halletmiş olmanız gerekir.
Ve erken doğum belirtilerini bildiğinizden emin olun:
- Adet benzeri kramplar
- Sulu, pembemsi veya kahverengimsi sıvı akıntısı
- Vajinadan amniyotik sıvı akması
Gebeliğin son haftalarıyla gelen bacak krampları, sırt ağrıları ve diğer ağrılara artık alışmanız gerekiyor. Ayrıca ellerinizde, yüzünüzde, ayaklarınızda ve ayak bileklerinizde şişmeler olabilir. Gebelik hormonlarının yol açtığı bu şişlikleri hafifletmek için ayaklarınızı yüksek bir yere koyabilirsiniz, aynı zamanda bol su ve sıvı tüketebilirsiniz. Endişelenmeyin doğum ağrıları, krampları ve şişmesi gibi belirtilerin hepsinden doğumdan sonra kurtulacaksınız. Bazı vakalarda (gebeliklerin %5-10’unda) preeklampsi dediğimiz, daha ağır şişmelerle seyreden bir durumla karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu durumun oluşmaması veya erken tespiti ve önlem alınabilmesi için doktorunuza düzenli olarak kontrole gitmelisiniz.
Hastane Hazırlıkları
Televizyonlarda ve filmlerde bebeklerin doğması oldukça hızlı ve dramatik görünse de. Gerçek hayatta böyle olmayabilir. Hemşire, bebeğinizin kız veya erkek olduğunu söylemeden önce saatlerce hastanede beklemeniz de gerekebilir ve acil bir durum olmadıkça doğum odasına bile alınmazsınız. Dilerseniz doğumunuzu yoğunluğu daha az olan bir hastanede yapmayı planlayabilirsiniz.
Hastane Tatbikatına Ne Dersiniz? Hastaneye nasıl yetişebileceğinizi biliyor musunuz?
Gittiğinizde arabanızı nereye park edeceksiniz veya nereden giriş yapacaksınız? Bu soruların cevabını verebilmek için bir akşam hastane çevresinde ufak bir tatbikat bile yapabilirsiniz.
Bu tatbikat sırasında notlar alabilirsiniz. Örneğin özellikle doğum ağrılarınız varken arabayı park etmek eşiniz için stresli olabilir, acil giriş nerde, otoparka yakın mı, önce eşiniz sizi bırakıp sonra mı park edecek? Belki de o gün bunlarla uğraşmayıp bir taksiyle gitmeyi de tercih edebilirsiniz. Hastanede doğumhane kaçıncı katta? olduğunu bilmelisiniz.
Doğumdan Önce Evrakları Doldurun
Sancılarınız olduğunda bebeğinizi sağlıkla doğurmak dışında hiçbir şey için endişelenmeyin. Hastane sizi kabul etmeden önce hastanenin sağlık sirtanız ve tıbbi öykünüze ihtiyacı vardır. Gerekirse bunları önceden de doldurabilirsiniz.Doğumdan önce sağlık sirtası acentenizle iletişime geçebilirsiniz ve doğumdan sonra da bebeğinizin ismini sirta poliçesine ekletmeniz gerekebilir.
Hastanenin Ekstra Giderlerini Kontrol Edin
Gittiğiniz hastane SGK’lıysa ne kadar fark alınacak, gerekirse Yenidoğan Yoğun Bakım’da SGK geçiyor mu? Özel sirtanız varsa fark ne kadar çıkacak gibi ayrıntıları da önceden planlamak gerekebilir. Özel odada veya süit odada kalacaksanız masrafınız daha da artabilir. Tüm bu ayrıntılarını öğrenmek için önceden hastaneyi arayabilir veya direk görüşme yapabilirsiniz.
Bebeğinizin Çocuk Doktorunu Şimdiden Seçebilirsiniz
Bebeğiniz için doktor seçerken arkadaşlarınıza ve doktorunuza danışabilirsiniz. Son yıllarda internette bazı doktorlar hakkındaki yorumlar da oldukça aydınlatıcı olabiliyor. Doktoru seçtikten sonra bebeğinizin beklenen doğum tarihinde ona başvurabilirsiniz. Bebeğinizin doktoru doğum sonrası ve siz hastaneden ayrılmadan önce bebeğinizi muayene eder, gerekli bazı testleri ister ve bebeğinizin bir hastalığı olup olmadığı konusunda size bilgi verir ve bebeğinizin aşıları ve takibi için gelmeniz gereken tarihleri şimdiden size bildirir. Tıbbi koordinatörümüz Uzm. Dr. Anıl Yeşildal‘ı tanımak için bağlantıya tıklayın.
Aşağıdaki videolarda Op. Dr. Ayşe Duman, “Doğum Yolculuğuna Holistik Yaklaşım” ile ilgili bilgiler veriyor.
34. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular
Soru: Hastanede iken emzirme hakkında neler bilmem gerekir? Göğüs pompasına ihtiyacım olur mu?
Cevap: Sadece bu konuda yazılmış birçok kitap bulabilirsiniz. Size verebileceğim en iyi tavsiye rahat olmanız gerektiğidir. Göğüs pompasına ihtiyacınız olabileceği için bir tane pompa yanınızda bulundurmanız oldukça faydalı olabilir.
Emzirmenin 5 Altın Kuralı makalemizi okumadıysanız mutlaka okuyun.
Emzirme – Anne Sütü kategorisindeki diğer makaleleri okuyun.
Emzirme – Anne Sütü kategorisindeki videoları izleyin.
Soru: Plasenta previayı önlemek için bir şey yapabilir miyim?
Cevap:Plasentanın rahim ağzının (serviksin) girişini tamamen veya kısmen yerleşmesiyle bebeğin doğum yolunu kapatmasıyla oluşan plasentanın anormal yerleşimine plasenta previa denir. Plasenta previa ağır vajinal kanamaya neden olacağı gibi sezaryen doğumu da gerektirebilir.
Soru: 34. haftada sırt ağrısı, bulantı ve ishal normal mi?
Cevap: Birçok anne gebeliğin sonuna doğru kendini mükemmel hissetmeyebilir. Bulantı geri dönebilir ve vücut postürünün değişimiyle birlikte olan ağırlık değişimi sırt ağrılarına belirgin bir şekilde neden olabilir. İshal ise gebelikte sık rastladığımız bir belirti değildir. Şikayetleriniz yoğunsa lütfen doktorunuza danışın
Soru: Hangi tür vajinal akıntılar normal kabul edilir?
Cevap: Vajinal akıntıların çoğu normaldir. Bu bölgeye kan akımının artmasıyla ve östrojen artışıyla lökore denilen beyaz akıntı artar. Cinsel gelişimini tamamlamış kadınlarda vajinal akıntı, kötü kokulu, çamaşırları kirletici ve kadının işlevlerini bozacak vasıflardaysa anormal olarak kabul edilir.