İçindekiler
Bebeğiniz Hakkında
Aynı sizin gibi bebeğinizin de bir süre sonra kendine ait rutinleri oluşmaya başlar.
Bazı saatlerde bebeğinizin daha çok hareket ettiğini, aktif olduğunu, ancak diğer zamanlarda hareketlerini çok fazla hissetmediğinizi de fark edebilirsiniz.
İlginçtir bebeğiniz doğduktan sonra da rahim içindeki bu alışkanlıklarını sürdürebilir, Bu rutinlerin yanında, bebeklerin genellikle çok sevdiği bir pozisyon da vardır ve henüz doğmamış birçok bebeğin en sevdiği pozisyon baş aşağıda ve poposu yukarıda kaburgalarınıza değecek şekildedir ve farkındaysanız bu aslında normal doğum için de gerekli olan pozisyondur.
Anne Adayı Hakkında
Artık doğum zamanı oldukça yaklaştı ve muhtemelen geriye doğru gün sayıyorsunuz. Vücudunuzdaki tüm ağrı-sızılara rağmen endişelenmeyin, bunlar yakında geçecek. Sırtınızdaki ağrı ve şişmiş ayak bileklerinizin yanında size çok da acı vermeyen ve doğumun yaklaştığını gösteren bazı belirtiler de vardır. Göğüslerinizden beyazla-berrak arası bir sıvı sızıntısı olabilir. Bu ön süte kolostrum denir ve ilk günlerde bebeğinizin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilir. Aynı zamanda vajina bölgenizde lökore adını verdiğimiz beyazımsı bir akıntı olabilir, bu gebelik boyunca normaldir, doğum yaklaştıkça miktarı artabilir.
İlaçsız Ağrısız Doğum Yöntemleri
Doğum sırasında ağrıyı yok etmek veya en azından azaltmak için aslında birçok seçeneğiniz vardır. Hangisini seçeceğiniz tamamen kişisel tercihinize kalmıştır, bazen birden fazla metod ve kombinasyonu da seçebilirsiniz, son zamanlarda moda olan birkaç tane metoda gelince.
Lamaze Yöntemi
Bu bir teknikten çok bir doğum felsefesi eğitimidir, doğum anı ve yeni doğan bebeğe saygılı, normal, doğal ve insancıl bir doğum amaçlar. Anneler doğum sırasında aktif olarak çalışırlar, vücutlarına ve bebeklerine güvenirler, kasılma sırasında öğretilen yöntemlerle ağrıları çok daha az hissederler. Tabii ki burada özel nefes alma yöntemleri de çok önemlidir, yöntemin başarısında eşlerin rolü çok büyüktür. Ülkemizde de bunu uygulayan merkezler vardır.
Bradley Yöntemi
Aslında Lamaze yönteminin bir benzeridir, Dr. Bradley tarafından ortaya atılmıştır, yine doğumda bayanların oldukça aktif olması amaçlanır, çiftler derin nefes alma yöntemlerini ağrıyı kesmek amacıyla öğrenirler ve kullanırlar.
Suda Doğum
Bu yöntem Amerika’da uzun yıllardır uygulanmakla birlikte, ülkemizde de son yıllarda yavaş yavaş uygulanmaya başlanmıştır. Ilık ve yatıştırıcı su vücudunuzu gevşeterek doğumun daha kolay olmasına yardımcı olur, eğer henüz ve su dolu bir küvette doğum yapmaya hazır değilseniz bile, en azından duşta yıkanırken suyun faydalarını test edebilirsiniz.
Bazı Hareketler ve Özel Vücut Pozisyonları
Doğum için gittiğiniz kurslarda veya doktorunuzun veya doğum yardımcısının doğum sırasındaki önerileriyle ağırlığınızı azaltacak birçok vücut pozisyonu deneyebilirsiniz. Mesela ritmik bir şekilde öne arkaya sallanmanın yardımcı olacağını fark edebilirsiniz. Yine doğumu ilerletmek ve odaklanabilmek için dik pozisyonda durmak ve yürümek faydalı olabilir.
Söz konusu doğumda ağrıyı azaltmak olunca tabii ki bu listenin eksik olduğunu söylemek gerekir, burada saydığımız yöntemlerin dışında akupunktur, hipnoz ve daha birçok yöntem olabilir. Lütfen doğum zamanından önce bu yöntemlerden hangisini denemek istediğinize karar verin, tabii ki bunun için önce araştırın ve bu konu hakkında doktorunuzla görüşün. Bazı sağlık kuruluşları bunlardan herhangi birini diğerlerine göre daha çok tercih edebilir. Mesela suda doğum henüz ülkemizde çok yaygın değildir, yine bazı doktorlar sizin suda iken veya hipnoz altındayken doğum yapmanızı kabul etmeyebilir.
Normal doğum sancılarının zihnimizdeki korkulardan kaynaklandığını biliyor muydunuz?
Daha detaylı bilgi ve ağrısız doğum seçenekleri için aşağıdaki video ve makaleleri inceleyebilirsiniz.
Normal Doğumla İlgili Negatif Algılarımız
Doğum Yolculuğunuzu Şölene Çevirebilirsiniz
Doğum Yolculuğuna Korkularla Çıkmayın
Telkinle Doğum (HypnoBrithing)
Bu hafta civarında lökore dediğimiz akıntılarınızda bir artış olabilir. Giderek genişleyen rahminizin diyafram kasına yaptığı baskı dolayısıyla, her geçen gün nefes alıp vermek biraz daha zor olabilir, ancak bebek doğumdan birkaç hafta önce aşağıya kanala indiği zaman, kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Hep dik oturmaya çalışın. Yine uyurken arkanızda yüksek yastıklarla sırtınızı destekleyin, böylece hissedeceğiniz rahatsızlıklar daha azalacaktır.
Bu hafta dikkat etmeniz gereken diğer önemli bir nokta da şişliklerdir; şişliklerde bir artış olması bir sorun anlamına gelebilir. Gebeliğin ilerleyen zamanlarında ayakların şişmesi normaldir, ancak yüzünüzde bir şişlik varsa, ciddi baş ağrıları, karın ağrısı ve bulantı-kusma gibi belirtiler varsa lütfen doktorunuzu hemen arayın. Bu belirtiler bir preeklampsi yani gebelik zehirlenmesinin bir ön bulgusu olabilir, eğer öyleyse ilerlemeden müdahale edilmesinde fayda vardır.
Aşağıdaki videolarda Uzm.Dr. Anıl Yeşildal, “Emzirme ve Anne Sütü” hakkında aklınıza gelebilecek tüm soruları yanıtlıyor ve “Bebeklerde Sık Görülen Sorunlar”‘dan bahsediyor.
32. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular
Soru: Erken doğumun belirtileri nelerdir?
Cevap: Erken doğum genellikle gebeliğin en sıkıntılı ve masraflı komplikasyonlarındandır. Kanama, ağrı, düzenli olarak gelen kasılmalar ve sancılar, suların gelmesi gibi bazı belirtiler erken doğum düşündürebilir, bu tür belirtiler çok hafif bile olsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Buna en çok neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemekle birlikte, çoğul gebeliklerde veya sigara içen annelerde, çok genç veya ileri yaş annelerde daha sık görüldüğünü biliyoruz . İdrar yolu enfeksiyonu gibi enfeksiyonlar, plasenta previa gibi plesenta anormallikleri, bebeğin amnion sıvısının fazla olması(polihidramnios), servikal yetmezlik ve karın bölgesine travma da sayılabilecek diğer risk faktörlerindendir. Daha fazla bilgi için bu konudaki “Erken Doğum Tehdidi Tedavisi” makalemizi okuyabilirsiniz…
Soru: Bebeğim bu hafta doğarsa yaşayabilir mi?
Cevap çok iyi merkezlerde 32-33 haftalık bebeklerdeki yaşam beklentisi gerçekten çok yüksektir. Tabii ki bebeğin boyutları, beslenebilmesi ve büyüme kapasitesi gibi birçok faktör burada etkilidir. Ancak şunu biliyoruz ki günümüzde yenidoğan bilim dalındaki ilerlemeler sayesinde, çok iyi merkezlerde artık ülkemizde de 750-1000 grama kadar bebeklerde bile %50-80 oranında sağkalım mümkün olmaya başlamıştır.
Yenidoğan Yoğun Bakım tedavileri ve bebeklerde sarılıkla ilgili merak ettiğiniz herşeyi Yenidoğan Uzmanımız Murat Palabıyık sizler için anlattı. Allah korusun umarız başınıza gelmez, yine de merak ediyorsanız detay için ilgili makale ve videoları izleyebilirsiniz.
Soru: Doğum sırasında benim yanımda kim durabilir?
Cevap: Birçok hastanede normal doğumlarda eşinizin dışında yanınızda bir kişinin daha durmasına izin verilebilmektedir. Eğer yanınızda bir kişi daha olmasını istiyorsanız, lütfen bunu çok dikkatli seçin. Sizi ve eşinizi gerçekten destekleyecek bir kişi olmasına dikkat edin, özellikle çok stresli gergin bir kişiyse bu size faydadan çok zarar verebilir. Mesela bu konuda eğitimli doula dediğimiz bir doğum yardımcısı gerçekten çok uygun olacaktır. Daha fazlası için “Doğum Koçluğu” adlı makalemizi okuyabilirsiniz…