31 Haftalık Gebelik

31 Haftalık Gebelik
31 Haftalık Gebelik

İçindekiler

Bebeğiniz Hakkında

Bu haftada bebeğinizin akciğerleri hala gelişmeye devam etmektedir.

Bebeğinizin akciğerleri ne kadar çok gelişirse, erken doğumda hayatta kalma şansı o kadar artar. Cilt altı yağ dokusu arttıkça, buruşuk olan derisi pürüzsüz hale gelir.
Bebeğiniz bu haftada sesinizi iyi tanır. Anne adayı karnındaki bebeğiyle konuşarak veya şarkı söyleyerek hem kendini hem de bebeğini rahatlatabilir; böylece doğum ve bebeklik dönemlerinin de daha sakin ve huzurlu geçmesine yardımcı olabilir.

Bebeğinizin tırnakları 31. Haftada iyice büyümüştür, doğumdan bir süre sonra tırnaklarını kesmeniz bile gerekebilir.

Anne Adayı Hakkında

31. gebelik haftası boyunca vücudunuzdaki bazı rahatsızlıklar sıklaşmaya başlayabilir. Mide yanması ve hazımsızlık en sık rastlanan şikayetlerdendir. Bunları önleyebilmek için yemek öğünlerinizi sık ama miktarları az olacak şekilde ayarlayın, bununla birlikte bol su içmeye çalışın. Bu haftalarda kalça çevreniz daha da genişlemiştir, bu da yürüme şeklinizi değiştirir. Ama korkmayın bu tarz değişiklikler doğum sonrası düzelecektir. Mide şikayetleriyle  ilgili daha detaylı bilgi için “Gebelikte Mide Yanması” makalemizi okuyunuz…

Bebeğinizin ağırlığı arttıkça, vücudunuzdaki gerginlik fark edilebilir düzeye gelir. Bu da özellikle gün sonunda kalça ve bel bölgenizde ağrı hissetmenize neden olur. Bununla birlikte büyüyen bebeğiniz iç organlarınızı sıkıştırır, bu da daha çok nefes alıp vermenize neden olur. Bebeğiniz büyüdükçe onun ayaklarını, ellerini ve başını karnınıza dokunarak hissedebilirsiniz, bu da sizi oldukça mutlu eder. Bebeğiniz hareket ettiğinde bazen aniden idrara sıkışabilirsiniz, aynı zamanda bacaklarınızda uyuşmalar da olabilir.

Doğum Sancısı: Ağrının İlaçlarla Durdurulması

Öncesinde iyi bir psikolojik hazırlık ve de özel nefes alma tekniklerinin öğretildiği  bir  kursa  katılmamışsanız  her doğum sancısı geldiğinde ağrı hissetmeniz kaçınılmazdır. Bu ağrıları kesmek için temel olarak  vücudu lokal ( bölgesel ) olarak etkileyen anestezikler kullanılır.

Anestezikler: Vücudunuzun belli bölgesine enjekte edilerek o bölgede oluşacak ağrıları engelleyen ilaç grubudur. Birçok anestezi çeşidi olmakla beraber en popüler olanı epidural anestezidir. Epidural anestezi çok ince bir kateter yardımıyla belden epidural alan adı verilen bölgeye girilmesi ve buraya lokal anestezik maddeler verilmesi şeklinde uygulanır. Anestezi doktoru anne adayı yan yatar veya oturur pozisyondayken elinin baş parmağıyla yaptığı muayene neticesinde uygulanacak bölgeyi belirler ve bu bölgeyi antiseptik maddelerle bakterilerden arındırır. Takiben iğnenin batırılacağı yerdeki cilde önce anestezik madde enjeksiyonu yaparak, asıl epidural iğnesinin girilmesi esnasında oluşacak ağrı hissini azaltmayı hedefler. Bu anestezi yöntemi bir kaç dakikada etkisini göstermeye başlar.

Epidural anestezinin farklı yöntemleri bulunmaktadır. Epidural ve spinal anestezi kombinasyonunun kullanılma sıklığı giderek artmaktadır. Kombine spinal-epidural anestezide spinal enjeksiyonu epidural kateterin yerleştirilmesi takip eder. Anestezi idamesi ise epidural kateter yoluyla yapılır.

Bu bilgiler sizde farklı anestezi  çeşitleri hakkında kısa bir bakış açısı oluşturmuştur. Bu ilaçların avantajlarını ve dezavantajlarını doktorunuzla birlikte tartışabilirsiniz.

Aşağıdaki videolarda Uzm.Dr. Anıl Yeşildal, “Emzirme ve Anne Sütü” hakkında aklınıza gelebilecek tüm soruları yanıtlıyor ve “Bebeklerde Sık Görülen Sorunlar”‘dan bahsediyor.

31. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular

Soru: Doğum sancılarından korkuyorum. Hangi ilaçların bana uygun olacağına nasıl karar verebilirim?

Cevap: Doğum sancısı kesinlikle birçok hamile kadın için evrensel bir korkudur.  Gebelik sırasında analjezi ve anestezi seçenekleri hakkında doktorunuz ile konuşabilirsiniz. Doktorunuz sizin için en uygun seçimi yapmanızda yardımcı olacaktır. Normal doğum sancılarının zihnimizdeki korkulardan kaynaklandığını  biliyor  muydunuz? Daha detaylı  bilgi  ve  ağrısız  doğum  seçenekleri  için aşağıdaki video ve makaleleri de inceleyebilirsiniz.

Normal Doğumla İlgili Negatif Algılarımız

Doğuma Hazırlık – Öze Dönüş

Doğum Yolculuğunuzu Şölene Çevirebilirsiniz

Doğum Yolculuğuna Korkularla Çıkmayın

Doğum Koçluğu

Telkinle Doğum (HypnoBrithing)

Doğum Meditasyonu

Soru: Gebelikte hemoroid normal bir durum mu ?

Cevap: Hemoroid, anüs ve rektum bölgesindeki venlerin (toplardamarların), varise benzer bir şekilde genişlemesidir. Gebelikte kan hacminin artmasına bağlı olarak özellikle vücudun alt yarısında toplardamar içi basınç artmıştır. Büyüyen rahminizin ana toplardamarlara baskı yapması bu basıncı daha da artırır ve akım yavaşlar. Akım yavaşladığında yüzeysel toplardamarlarda varisleşme ortaya çıkar.  Tüm gün boyunca oturma, kabızlık ve hamile olma hemoroidi artıran faktörlerdir.

Soru: Bebeğim doğana kadar göğüs pompası almayı beklemeli miyim ?

Cevap: Eğer  bütçeniz elveriyorsa bebek doğmadan önce de tabii ki pompa alınabilir. Ancak asıl önerilen  direk  göğüsten emmektir. Önceden  almak  kendinizi  ya sorun  olursa  olumsuz  düşüncesine  şartlayabilir. Önerimiz sütün az geldiği, ya da tıkanmaya  bağlı aşırı birikme  olduğu durumlarda  kiralamanız veya  doğum  yaptığınız  hastaneden  yardım almanızdır. Ancak bebek  hiç  göğüsten  emmiyorsa veya  çalışmaya  başlayacağınız  zaman süt  biriktirmek için eve  sürekli  bir  pompa  almak  daha  mantıklıdır.
Süt sağma-saklama-ısıtma hakkında daha detaylı bilgi için “Anne Sütü Saklama Koşulları”  makalemizi okuyunuz veya “Çalışan Anneler de Sütünü Verebilir” adlı videomuzu izleyiniz.

32 Hafta >>

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here