3 Haftalık Gebelik

3 Haftalık Gebelik
3 Haftalık Gebelik

İçindekiler

Bebeğiniz Hakkında

Döllenmeden 24 saat sonra, artık bebeğiniz giderek hızla büyüyen bir hücre topluluğu şeklinde var olmaya başladı.
Bu erken evrede hücre topluluğu, fallop tüplerindeki döllenme noktasından son durağı, yani evi olan rahime (uterus) doğru bir yolculuğa başlamıştır.

Bu dönemde gelişmekte olan bebeğiniz, yumurta hücresinin içindeki besleyici maddeler sayesinde yaşamını sürdürmektedir. Rahime yerleşmesine ve bebeğin eşi, yani plasentanın oluşmasına sadece birkaç gün kaldı.

Anne Adayı Hakkında

Gerçekten Gebe miyim?

Şişkinlik,  gaz, bulantı-kusma, halsizlik, iştahsızlık, baş dönmesi  karında kramplar-kasılmalar, göğüslerde hassasiyet, duygu durum değişiklikleri gibi, normalde adet döneminizde de gördüğünüz bazı belirtiler, daha belirgin  olarak ve sıklıkla erken gebelik döneminde de görülebilir. Hatta tekrar adet göreceğinizi zannederek şaşırabilirsiniz. Döllenmiş yumurtanın (zigot) rahime yerleştiği an birçok kadın ufak bir kanama da farkedebilir.  Merak  etmeyin çok yakında hamile olduğunuzu kanıtlayacak  daha birçok belirti ortaya çıkacak.

Gebeliğin Başlangıcı

Bazı anne adayları daha ilk günden, adeta gebe olduklarına, yemin edebilecek kadar emin  olabilirken, bazıları da çok ileri haftalarda bile gebeliğe ait hiçbir belirti hissetmeyebilir. Ancak siz hissetseniz de hissetmeseniz de, vücudunuzun yeni bebeğinizi geliştirmek-büyütmek ve kucağınıza vermek için var gücüyle çalıştığını asla unutmayın.

Aşağıdaki videoda”İnsanın Mucizevi Oluşumu” belgeselini izleyebilirsiniz.

  • Artmış hormon düzeyleri

 Döllenmeden sonra, gebelik hormonu adı da verilen β-hCG (İngilizce  Beta Human Chorionic nadotropin  kelimelerinin kısaltması) düzeyleri hızla  artar. β-hCG  tüm vücudunuzun adeta bir östrojen ve progesteron yağmuruna tutulmasına sebep olur. Bu hormonlar da üreme organlarınızı anneliğe hazırlar . Evde kendi  kendinize yaptığınız gebelik testleri de β-hCG hormonunun ölçümüne dayanır. Birçok test %99 oranında bir hassasiyetle gebeliği teşhis edebilir. Ancak gebeliğin erken evrelerinde bazenβ-hCG  düzeyleri testle  tespit  edilemeyecek kadar çok düşük olabilir ve testi birkaç kez  tekrar etmek zorunda kalabilirsiniz.

  • Bağların ve kasların gevşemesi

Relaksin adını verdiğimiz gevşetici hormon bağlar ve kaslar üzerinde etkili olur, çünkü her geçen gün gelişen ve büyüyen bebeğe yer açmak için vücudunuz daha esnek hale gelmek  zorundadır.

  • Göğüslerde hassasiyet

İleride bebeğinizi besleyebilmeniz için, gebelik hormonları göğüslerinizde birçok değişikliğin tetiğini çeker. Aşağı yukarı gebeliğin 3. ayında kolostrum (ağız sütü) dediğimiz sıvıyı üretmeye başlarsınız ve doğumdan çok kısa bir süre sonra da süt gelir. Ancak şu an için gebeliğin erken evrelerinde, süt salgılayan hücreler ve süt kanalları oluşmaya başlar. Gebelik hormonlarının ani ve keskin artışıyla göğüslerinizdeki kan akımı artar ve göğüsleriniz büyümeye başlar, bu da onların daha hassas hale gelmesine sebep olur. Yağ dokusundaki artış da göğüslerinizdeki büyümeye katkıda bulunur.

  • Kan hacminde artış

Bebeğinizi büyütebilmek için vücudunuzun daha fazla oksijen ve besine ihtiyacı olacaktır. Bu nedenle gebeliğiniz boyunca kan hacminiz belirgin olarak artar, artmış kan hacminin oldukça ilginç etkileri vardır. Daha fazla kan pompalanması, yüzünüzün  daha  kırmızı renkli  görülmesine sebep olur, buna gebelik kızarıklığı denir.  Daha fazla kan demek daha fazla tuvalet ihtiyacı anlamına gelebilir, çünkü  bu dönemde böbrekleriniz de daha çok çalıştığından, daha fazla idrar üretecektir. Sonuç olarak siz de tuvaleti  daha sık ziyaret etmek zorunda kalabilirsiniz.

  • Yorgunluk

Birçok nedenle kendinizi yorgun hissedebilirsiniz, her şeyden önce kalbiniz artmış kan hacmini pompalayabilmek için daha fazla çalışmaktadır.  Bulantı yüzünden yemek tercihleriniz daha  kısıtlı olabilir,  bu da enerjinizi düşürebilir.  Birçok kadın doğum hekimine göre progesteron hormonunun biraz yatıştırıcı, uyutucu etkileri de vardır.

Vücudunuzda olan bunca değişikliğe rağmen, hala gebe olduğunuzun farkında olmayabilirsiniz. Ama eğer farkına varmışsanız artık gebelik haftanızı ve de olası doğum tarihini hesaplamanın zamanı geldi. Bunun için gebelik hesaplama aracını kullanabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here