29 Haftalık Gebelik

29 Haftalık Gebelik
29 Haftalık Gebelik

İçindekiler

Bebeğiniz Hakkında

Bebeğiniz bu hafta da kilo almaya devam ediyor. Bebeğiniz karnınızın içinde hareket ettiği zaman bebeğinizin ellerini, ayaklarını ve başını ayırt edebilirsiniz. Bu  gerçekten harika bir deneyim, bebeğinizin ayaklarını hissetmek sizi çok heyecanlandırırsa hiç şaşırmayın.

29. haftada bebeğinizin gelişimi yavaşlamaya başlamakla birlikte, doğuma kadar geçen sürede yaklaşık 2 kg daha alacaktır.  Allah korusun ancak, bebeğiniz bu haftada doğarsa kendi kendine nefes alıp verebilir ama bebeğiniz oldukça çabuk yorulur ve büyük ihtimalle solunum desteğine ve özel tedavilere ihtiyaç duyacaktır. Bu haftada doğması durumunda gözleri de ışığa karşı oldukça hassas olur.

Anne Adayı Hakkında

Artık bazı büyük kararlar almanın tam zamanı olabilir. Mesela sünnet ile ilgili ne yapacaksınız buna karar verdiniz mi? Eğer bebeğiniz erkekse ve ileride sünnet  düşünüyorsanız yenidoğan sünneti yaptırmayı tercih edecek misiniz?

29. hafta doğumun nasıl olacağını planlamanız için uygun bir zamandır. Hazırlıklarla birlikte,  normal doğum sırasında nadiren oluşabilecek yırtılmaları önlemek için perineal bölgenizde masaja başlayabilirsiniz. Bunu kendi başınıza yapamayabilirsiniz, eşiniz bu konuda size yardımcı olabilir.
Normal doğum  sancılarının zihnimizdeki korkulardan kaynaklandığını  biliyor  muydunuz? Daha detaylı  bilgi  ve  ağrısız  doğum  seçenekleri  için aşağıdaki video ve makaleleri inceleyebilirsiniz.

Normal Doğumla İlgili Negatif Algılarımız

Doğuma Hazırlık – Öze Dönüş

Doğum Yolculuğunuzu Şölene Çevirebilirsiniz

Doğum Yolculuğuna Korkularla Çıkmayın

Doğum Koçluğu

Telkinle Doğum (HypnoBrithing)

Doğum Meditasyonu

Bebeğiniz büyümeye devam ederken, gebeliğe bağlı ağrılarınız da artabilir. Genelde günün sonunda sırt ağrılarınız artar, ayaklarınız da şişer. Bebeğiniz büyüdükçe mesanenizin biriktirdiği idrarda azalma olur, bunun sonucunda daha sık tuvalete gitmek zorunda kalırsınız.

Umarız başınıza böyle sorunlar gelmez yine de “Prematüre Bebekler ve Yoğun Bakım” hakkında bilgi almak isterseniz;
Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. İpek Akman ve Uzm. Dr. Murat Palabıyık, “Prematüre Bebekleri Bekleyen Sorunlar” , “Yenidoğan Yoğun Bakım Üniteleri” konuları hakkında bilgiler veriyor.

Emzirmeye Hazır mısınız?

Artan meme büyüklüğü hamilelikle ilgili ilk işaretlerden biridir. Gebelik hormonları meme dokunuza sinyal gönderir ve böylelikle bebeğiniz doğduğunda O’nu emzirebileceğiniz içi  süt  dolu  ve  sürekli süt  üreten göğüslere sahip olursunuz. İlk bebeğinizse veya önceki bebeklerinizi emzirdiğinizde zorlanmışsanız, emzirmek size oldukça zor gelebilir. Ancak iyi bir eğitimle bu sorunları aşabilirsiniz.  Bunun için emzirme ve anne sütü konusundaki makalelerimize ve emzirme – anne sütü videolarımıza göz atabilirsiniz. Onlarca makale, video ve TV programı sizi bekliyor,  iyi bir emzirme uzmanı olmak için daha 2,5-3 ay vaktiniz var.
Doktoramcam.com tıbbi koordinatörü  Uzm. Dr. Anıl Yeşildal‘ın  bu  konuda  çok  zengin bilgilerle donatılmış video ve  makalelerine sitemizden ulaşabilirsiniz.

Süt Geldiğinde: Gebeliğinizin ilk gününden son gününe kadar meme dokusu süt üretimi için gelişmeye devam eder. Gebeliğinizin 5-6. ayları arasında memenizden sarımtırak renkte bir sıvı geldiğini farkedebilirsiniz. Kolostrum adını verdiğimiz bu sıvı süt yapımının başladığının bir kanıtıdır. Kolostrum antikorlardan ve besin maddelerinden zengin  bir sıvıdır. Yenidoğan bir bebek için gerekli tüm mineralleri, besinlerin yanında  enfeksiyonlardan  koruyucu  özel  biyokimyasal  maddeleri de içerir. Bebeğiniz doğduktan sonra normal sütünüz gelene kadar memenizden kolostrum denen süt gelir buna ilk süt,  ya da halk arasında ağız sütü de denir. Kolostrum yerine süt oluşmaya başladığında, büyük ihtimalle göğüslerinizi daha dolgun ve ağır hissedeceksiniz.

Emzirme Bebeğiniz İçin Neden İyi?

Anne üstünde bulunan antikor, yağ, protein ve besinler bebeğinizin büyümesi için oldukça mükemmel bir kaynaktır. Piyasada bulunan hiçbir mama ve süt, anne sütünün yerini alamaz. Annenin beslenme şekli de süt kalitesini değiştirebilir, en verimli süt için annenin de yeterli ve dengeli beslenmesi gerekir. İlk 6 ay anne sütünden başka hiçbir şey, su bile verilmemelidir. Zira bebeğin sindirim sistemi henüz yeteri kadar gelişmemiştir, barsak florası ve dolayısıyla bağışıklık sistemi yeni yeni oluşmaktadır. Anne sütü barsak florasının oluşmasını sağlar. Anne sütü dışında besinler vermek  çocuğun sindirim sistemini bozabilir (mesela su bile bebeği ishal yapabilir) ve en önemlisi barsak florasının sağlıklı gelişimi etkilenir, bu da bebeğin hastalıklara karşı direncinin düşük olmasına neden olur. 6 aydan önce ek gıdaya geçen,  sadece emzirerek  besleyemeyen  annelerin bebekleri hakkında bir kaç soru sorarsanız, genellikle kolay hastalanan ve  alerjiye meyilli bebekler olduğunu farkedersiniz.

Emzirme Sizin İçin Neden İyi?

Siz bebeğinizi emzirdiğinizde, rahim kaslarını kasan hormon olan oksitosin salınımı artar. Bu kasılmalar doğumdan sonra rahminizi kasarak hem kanamayı durdurur, hem de rahiminizin doğumdan önceki haline dönmesini yani küçülmesini sağlar. Aynı zamanda emzirme enerji kaybettirir, bu da gebelikte alınan kiloların verilmesinde yardımcı olur.

Emzirme bebeğinizin büyümesini sağlar ve bağışıklık sistemini de güçlendirir. Emzirme boyunca bebeğinizle bir arada bulunmanız birbirinize oldukça alışmanızı sağlar. Bu aranızdaki bağı oldukça güçlendirir.

Bebeğinizi emzirirken, özel hazırlıklara gerek yoktur, çünkü sütünüzün sıcaklığı oldukça uygundur. Bebeğinizin sütü içmesi için, refleksler, içgüdüleri dahil, her şey mükemmel bir şekilde ayarlanmıştır.

Sağlıklı bir emzirme sürecinin başlatılabilmesi ve sürdürülebilmesi için gerekli  ve annelerimizin favorisi olan “Emzirmenin 5 Altın Kuralı” isimli makalemizi okumuş muydunuz?

Hekim Tarafından Meme Değerlendirilmesi: Gebelik boyunca annenin memelerinin değerlendirilmesi için 2 önemli sebep vardır. Birincisi gebelik boyunca memelerin anormal bir şekilde büyümesidir.  Bu durum pek yaygın olmamakla birlikte, gebelikte nadiren de olsa meme kanseri teşhisi konulabilen vakalar da olabilir. İkinci neden ise meme başı çökmesi gibi anatomik bozuklukları belirlemek içindir.

Nereden ve Nasıl Başlamalı?

Bebeğinizin doğumundan önce emzirme kurslarına katılabilirsiniz. Bazı anne ve çocuklar için emzirme kolay olabilirken bazılarında ise emzirme çok zor olabilir. Doğumdan önce emzirmenin nasıl olacağı konusunda bilgi sahibi olursanız bu durum sizin emzirmenizi kolaylaştıracaktır.  Mesela bebeğinizi emzirirken nasıl tutacağınız konusunda bilgi alabilirsiniz,  bu bilgi emzirmenizi rahat bir hale getirir. Herhangi bir sorun ya da endişeniz varsa hastanenin emzirme danışmanını arayabilirsiniz.

29. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular

Soru: Hamileyim ve kendimi hasta hissediyorum bununla birlikte baş dönmesi var. Ne yapmalıyım?

Cevap: Rahminiz arkasında, vücuttan geri dönen kanı kalbe taşıyan vena cava denilen büyük bir damar bulunur. Rahminizin ilerleyen gebelik haftasıyla birlikte büyüyerek bu damara komşu hale gelip baskı yapması arttıkça bu durum sizde baş dönmesine neden olabilir, bununla birlikte kendinizi hasta hissedebilirsiniz. Ancak bu durumdan çok  rahatsızsanız mutlaka doktorunuza danışın, bazen bunun başka sebepleri de olabilir, sizi  başka bir uzmana yönlendirmesi de gerekebilir.

Soru: Unutkanlık bir gebelik belirtisi midir ?

Cevap: Unutkanlık gebelik boyunca ortaya çıkabilen bir sorun olmakla birlikte, çalışmalar gebelikte beyin fonksiyonlarında bir değişiklik olmadığını göstermiştir. Unutkanlığın sebebi gebelik boyunca strese altında olmanıza bağlanabilir.

Soru:  Gebelik lekelerinden kurtulacak mıyım ?

Cevap: Melasma dediğimiz gebelik lekeleri zamanla kaybolma eğilimindedir. Ancak güneşe maruz kaldığınızda, hele de östrojen içeren doğum kontrol yöntemleri kullandığınızda tekrar ortaya çıkabilir. Güneş koruyucular da tek başına yeterli değildir.  Eğer yeniden hamile  kalırsanız da büyük ihtimalle nüks edecektir. Devamı için “Yüzdeki Lekeler – Melasma” adlı makalemizi okuyunuz.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here