İçindekiler
2-2,5 yaş çocuk pratik özet:
Fiziksel-zihinsel-duygusal gelişim
Sıçrayabilir, topu başının üstünden fırlatabilir, düğmeleri çözebilir. Kalemi büyüklere benzer şekilde tutar . Ellerini yıkama, Çıt-çıt açma ve kapatma, Fermuar açma-kapama başlar. Ev işlerinde annesine yardımcı olmaktan hoşlanır, ev işlerini taklit başlar(bezle silme, toz alma) .
Masa-Sandalye (plastik) taşıma. Halıyı rulo yapma. Bez peçete katlamasını ve peçete kullanmasını öğretin. Renkleri ayırt etmeye başlar, renkli, desenli ve ilgi çekici peçeteleri yanında kullanarak özendirin ve öğretin. Kaşıkla bir kaptan diğer kaba kuru baklagil, vs. koyma. Bu yaşlarda almanız gereken oyuncaklar özellikle Lelar, küpler değişik boyutlarda kesilmiş tahtalar olabilir. Kendisi tuvalete gidebilir Çoğul geçmiş zaman kullanır, ben zamirini genellikle doğru kullanır, adını ve soyadını söyleyebilir. Sorulduğunda vücudun 10 kısmını gösterir. Kavramları göstermeye başlar.(Büyük-küçük seçenekler içinden büyük olanı gösterir). Çocuğunuza öğretirseniz eğer; Le’dan değişik şekiller yapmaya başlar. 4–5 parçalık puzzle’ları yapar (öğrendikçe sayı artabilir). Ama henüz dikkati kısadır. Paralel oyun dönemidir.(hayali oyun-dramatize oyun başlar). Ama tek oynamayı tercih eder. Genital organları ile ilgilenmeye başlar, sakın kızmayın
Tıbbi takip/Öneriler
Muayene: Genel fizik muayene, gelişim
Öneriler: Gündüz dahil anne sütü 2 yaş dolumunda mutlaka kesilmeli. Çocuk hazırsa gündüz tuvalet eğitimine başlanabilir. Florlu çocuk macunuyla diş fırçalama
Dikkat: Bu yaşa kadar yapılmamışsa 7 yaşına kadar sünnet önerilmez
Aşıları
Eğer tamamlandıysa yok. Hepatit A ilk dozu 2 yaş sonrası yapıldıysa 6 ay sonra 2. dozu yapılır. Bazı doktorlar Meningokok aşısını 2 yaş sonrası tek doz önerebilir.
28 AYLIK BEBEK
Gelişim Evreleri
Çocuğunuz büyüdükçe gömleğini kendisinin giyip çıkarmasından tutun da tabağına yemek koymaya kadar birçok şey yapmayı öğrenecektir. Çocuğunuzun bağımsızlık gelişimini seyretmek hem acı hem tatlı iken, kendi kendine bakmayı öğrenmesi çocuğun kişisel ve sosyal gelişiminin önemli bir parçasıdır. Daha geniş giyecekleri giymeyi yirmi aylıkken bile bazıları öğrenebilmekle beraber, tişört gibi dar bir kıyafeti kendi kendine giymesi için birkaç ay daha geçmesi gerekebilir. Tam olarak kendi başına giyinmesi ise bir iki yılı alacaktır. Artık kendi başına ayakkabılarını çıkarabilmeli, vücudunun parçalarını saymalı ve hatta bir rengi belirleyebilmelidir.
Sizin Rolünüz
Her zaman olduğu gibi cesaretlendirmek en önemli anahtarınızdır. Çocuğunuz yeni bir şeyleri yapmayı denemeye başladığında başarsa da başaramasa da bu çabayı harcadığı için övündüğünüzü söyleyin ve tekrar denemeye teşvik edin. Hemen yardım etmeye çalışmayın, bırakın yavaş da olsa bu işi kendi başına başarmaya çalışması önemlidir (Dolayısı ile o hazır olmadan baskı yapmayın). Esnek olun – eğer ellerini yıkamasını öğrenmesi için her taraf ıslanacaksa bırakın ıslansın. Emin olun ki her denemesinde biraz daha iyi olacaktır. Elleri lavaboya yetişmediği için ona yardımcı olacak bir basamak ya da tabure koyabilirsiniz, tabii kazalara karşı sürekli gözetiminiz altında olmak şartıyla.
Çocuğunuz kendi başına bir şeyler yapmayı denerken gözünüz sürekli üzerinde olsun. Sınırlar koyun ve ona anlatın. Bu sınırlar pek hoşuna gitmese de bu fikri zamanla kabul edecektir.
Ne Zaman Endişelenmeli
Her çocuk bazı becerileri farklı zamanda geliştirebilir, bazıları daha hızlı öğrenir fakat çocuğunuzun bu yaş için uygun beceri ve davranışları kazanamadığını düşünüyorsanız bir sonraki randevunuzda mutlaka doktorunuza danışın.
Yaratıcılığı Cesaretlendirme
Biliyoruz kolay değil ! Ancak kirlenmek çocuk oyununun bir parçasıdır, dolayısı ile çocuğun yaratıcı çabaları sonucu ortaya çıkacak olan dağınıklık ve pisliği çok sorun etmemeye gayret edin. Ancak bir işi bitirdiğinde, temizliğin oyunun bir parçası olduğunu ona öğretin. Göreceksiniz ki zamanla daha az kirletip dağıtarak aynı uğraşı tamamlayacaktır. Yaptığı sanat eseri birkaç çizikten öteye gitmese bile mutlaka beğendiğinizi belirtin ve saygı gösterin ve kendisini açıklayabilmesi için güven verin.
29 AYLIK BEBEK
Bu yaşta çocuğunuz bir arkadaşını ismi ile tanıyabilir. Büyüyüp diğerlerinin ne düşündükleri ve hissettiklerinden haberdar oldukça diğer çocuklarla oynamaya olan ilgisi her geçen gün biraz daha artacaktır.
Konuşmasını Dinleyiciye Göre Değiştirme
Çocuğunuzun diğer çocukları algılaması geliştikçe kiminle konuştuğuna bağlı olarak konuşmasını değiştirecektir. Akran ve ebeveynleri ile konuşurken farklı kelimeler ve ses tonları kullanacaktır. Hatta daha küçük bir çocukla konuşurken daha basit kelimeler kullandığını fark edeceksiniz.
Sizin Rolünüz
Onun söylediğini geliştirerek sözel becerisine yardımcı olabilirsiniz. Mesela o “araba git” derse, siz de “Evet, bu kırmızı araba caddede hızlı gidiyor” diyebilirsiniz. Yakında kullanmayı geliştireceği daha fazla sözcük ve daha karmaşık cümle yapıları için ona modeller kurabilirsiniz. Konuşurken uygun ses tonunu bulmak için hala zorlansa da, çok yakında daha iyi olacak ve aynı zamanda ben, sen, beni gibi zamirlerle baş etmeyi de öğrenecektir. İki ile üç yaşları arasında kelime hazinesi yaklaşık 300 sözcüğe çıkacaktır. “Şimdi giderim” gibi tam fakat basit cümleler kurmak üzere isim ve fiilleri peş peşe sıralamayı başaracaktır. Kendi ismi ve yaşını söylemekte de akıcı olacak ve istendiğinde söyleyecektir.
Eğer çocuğunuz kekeler (bazen istediklerini size söylemek için öyle heyecanlanırlar ki kelimeyi kolay söyleyemezler) ve bu devam ederse doktoru ile görüşün. Bu zamana kadar kelimelerini tamamlamasını bekleyin ve ona yardım etmek için acele etmeyin. Bu sadece sorunu yerleştirmeye neden olur ve ona asla yardım etmez. Bu sorunun üzerinde durulmazasa genellikle kısa sürede kendiliğinden geçecektir.
Yalan Söyleme
Okul öncesi çocuklar için gerçek ile fantezi arasındaki fark hala bulanıktır. Çocuğunuz duvarı çizmediğini söylüyorsa, çizmemiş olmayı arzuladığı için söyler, sürekli yalan söylediği için değil. Öfkeli ve kızgın gözükmeden onu ne olduğunu söylemesine cesaretlendirin ve yalan söylemenin yapacağı başka her türlü şeyden kötü olduğunu anlatın. Gerçeği söylemekten daha az korkmasını sağlayın.
Aşağıdaki videolarda Uzm. Ped. Emine Eraslan, “Yaramaz Çocuk – Hiperaktif Çocuk”, “Çocuklarda İştahsızlık” ve Çocuk Eğitimi ile ilgili çeşitli konularda bilgiler veriyor.
30 AYLIK BEBEK
Onun Kendine Özgü Oluşunu Kabullenin
Çocuğunuzun doğal karakteri kendini göstermeye başladıkça, onun mizacı sakin, maceracı, yansıtıcı veya iletişimci de olsa, sizin için uygun olduğunu gösterin. Bu sizin onun farklı taraflarını göstermesini engellediğiniz anlamına gelmez, fakat onu bazı özel şekillerde harekete zorlamayın. Dünyaya nasıl tepki verdiğine, genel bir saygı, kendinden daha emin ve güvenli hissetmesine yardım edecektir.
Sosyalleşme
Bebeğiniz diğer insanlarla ilişkileri nasıl öğrenir? Nasıl ve ne zaman arkadaş edinmeye başlar? Hepsi sizinle başlar. Onun ailesi olarak onun ilk oyun arkadaşı sizsiniz. Onun en sevdiği insanlardan biri de siz olacaksınız. Sizin sesinizin tonundan, yüzünüzün görünüşünden ve elinizin dokunuşundan keyif alacaktır. Sizin yardımınızla başkalarını tanıyacak ve onlarla beraber olmaktan zevk almaya başlayacaktır. Bu, sosyal becerilerinin gelişmeye başlama zamanıdır.
Arkadaş Edinmeyi ve Paylaşmayı Öğrenme
Çocuklar büyüdükçe sosyalleşmeye daha ilgili olurlar. Çocuğunuz her geçen gün oyun arkadaşlarını arkadaş olarak görmeye başlamakta ve paylaşma ve verme gibi arkadaşlığın bir parçası olan küçük çeşitlilikleri öğrenmektedir. Çocuklar etraflarında öncülerinin olmasından hoşlanır, dolayısı ile oynayabileceği birkaç arkadaşı olmasını sağlayın, fakat etrafta yeterli oyuncak olduğundan emin olun. Çocuğunuz eşyalarını onlarla paylaşmakta sorun yaşayabilir.
Bencil hareket ettiği gözlenen iki veya üç yaşında bir çocuğunuz varsa onu şımarttığınızı zannedebilirsiniz. Çok üzülmeyin, bu yaştaki çocuklar genellikle ben merkezcidir. Yine de onun nasıl hareket etmesini istediğinizi gösterme şansını kullanın, birine bir iş esnasında “lütfen” ve “teşekkür ederim” diye iltifatta bulunursanız çocuğunuz bu örnekten faydalanacaktır.
Diğer çocuklarla birlikte olmayı öğrenmek için bir oyun grubu, bale veya jimnastiğe katılımı oldukça güzel fırsatlardır. Kısa zamanda nasıl arkadaş edinileceğini öğrenecek ve aktif bir sosyal yaşantıya sahip olacaktır. Çocukların oyun arkadaşlarını ısırdıkları bir dönem olur, fakat bu daha çok dişleri ile neler yapabileceklerini sınadıkları, tüm çocukların bilhassa oyuncakları için kavga ettikleri dönemde olan bir durumdur. Ancak onların sürekli saldırgan olması da doğal değildir.
Sanal Arkadaşlar
Çoğu çocuk ve bilhassa yakın akrabası olmayanlar hayali arkadaş yaratırlar. Çoğu hayali arkadaş iki buçuk üç yaşlarında ortaya çıkar. Varsayılan arkadaşları endişe konusu yapmayın, çünkü bu yaşlarda bu normal bir durumdur. Onlar çocuğunuzun bilincinin ve değer sisteminin bir gelişimidir. Onlar zaman zaman teselli mercii, bazen de suçu üstlenen kişi olurlar. Çoğu hayali arkadaş, çocuk altı yaşına basmadan ortadan kalkar. Hayali arkadaşla ilgili daha detaylı bilgi almak isterseniz Uzm.Psk. Begüm Kodalak Bilik’in makalesini “Hayali Arkadaş” makalesini okuyunuz…
Kız ve Erkek Bebek Gelişim Tablosu İçin