27 Haftalık Gebelik

27 Haftalık Gebelik
27 Haftalık Gebelik

İçindekiler

Bebeğiniz Hakkında

Bu dönemde bebeğinizin akciğerleri ve beyni artık yavaş yavaş olgun hale gelmeye başlar.

Bu dönemde erken doğsa bile yüksek ihtimalle yaşayacaktır, ancak yine de biraz daha büyümesinde fayda var. Cilt altı yağ dokusu da her geçen gün artmakta, bu dokular bebeğin dışarıda vücut ısısını dengelemesine ve üşümemesine yardımcı olmaktadır.

Zaman zaman bebeğinizin hareketlerini sayabilirsiniz, her bebeğin aktif olduğu saatler farklıdır ve bu saatlerde bebeğiniz aşağı yukarı saatte 10 kez hareket eder. Eğer bir saatte 10 kez hareket etmezse, biraz meyve suyu için ve bir saat sonra tekrar deneyin; eğer 2 saat üst üste 10 kereden daha az hareket etmişse veya hiç hareket etmiyorsa mutlaka doktorunuzu arayın.

Anne Adayı Hakkında

Yaklaşan doğum size şunları hissettirir… acaba yeterli bir ebeveyn olabilecek miyim? Arkadaşlarınızla,  çevrenizle ve eşinizle olan ilişkilerinizdeki değişiklikler, mali problemler sancılar ve daha birçok sebeple korkmanız gerçekten çok doğal. Tüm bu korkularınız hakkında konuşmak size yardımcı olabilir, lütfen bunları bir günlüğe yazın ve özellikle eşinizle paylaşın ve büyük ihtimalle o da aynı korkuları paylaşıyor olacaktır. Bunları birbirinizle paylaşmanız, bunları çözmenizi kolaylaştıracaktır.

Karnınızın şişliği arttıkça bazı ufak büyüme ağrıları hissedebilirsiniz, cildin gerilmesine bağlı kaşıntılar olabilir. Mideniz iyice sıkıştığı için öğünleriniz ufalabilir, az az ama sık sık yeme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Mideniz yemek borunuza doğru itildikçe, hazımsızlık ve mide yanması şikayetleriniz de artabilir. Mide şikayetleriyle ilgili daha detaylı bilgi için “Gebelikte Mide Yanması” makalemizi okuyunuz…
Bebeğin giderek artan ağırlığı da mesanenin üzerine baskı yapar, bu da hala sık sık tuvalete gitmenize sebep olur.

Doğum Korkuları

Doğumun düşüncesi bile tüylerinizi diken diken ediyorsa, yalnız olduğunuzu zannetmeyin,  evet birçok kadın sizinle aynı endişeyi paylaşır. Belki ya doğumun başladığını fark etmezsem ya da, ağrı çok fazla olursa veya acil bir sezeryana ihtiyaç duyarsam gibi endişeleriniz olabilir, bu endişeler normaldir. Ancak neden korktuğunuzu tam olarak öğrenirseniz, emin olun kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.

Umarız başınıza böyle sorunlar gelmez yine de “Prematüre Bebekler ve Yoğun Bakım” hakkında bilgi almak isterseniz;

Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. İpek Akman ve Uzm. Dr. Murat Palabıyık, “Prematüre Bebekleri Bekleyen Sorunlar” , “Yenidoğan Yoğun Bakım Üniteleri” konuları hakkında bilgiler veriyor.

Doğum Başladı mı Endişeleri:

Bebeğin doğumu yaklaştıkça, bu haftalarda Braxton Hicks kasılmalarını düzenli olarak hissedebilirsiniz, bunlar doğum sancısı değildir yalancı kasılmalardır. Karın içinde hafif bir gerilme şeklinde hissedilir, hareket etmeyi kesip, oturup ayaklarınızı uzatınca ve bir bardak su içtiğinizde bu kasılmalar genellikle kendiliğinden geçer.

Aslında kasılmaların gerçek mi yoksa yalancı mı olduğunu anlamak için basit bir metot uygulayabilirsiniz. Önce parmağınızı burnunuza değdirin ve direnci-dokunun yumuşaklığını hissedin. Daha sonra parmağınızı alnınıza koyun, bu bölgenin daha sert ve gergin olduğunu fark edeceksiniz. İşte bu iki dokunuş arasındaki fark, Braxton Hicks kasılmaları ile gerçek kasılma arasındaki farkla aynıdır. Alnınıza dokunduğunuz zaman hissettiğiniz duygu gerçek kasılmaları daha fazla benzer, çünkü daha gergin ve serttir. Oysa burnunuz kıkırdak dokudan oluştuğu için evet yine serttir ama  biraz gevşektir, işte bunu da yalancı kasılmalara benzetebiliriz.

Bu Braxton Hicks kasılmaları biraz canınızı sıkabilir, ancak normaldir. Bu tür kasılmalarınızda herhangi bir sıklaşma olursa, mutlaka doktorunuza haber verin. Tahmini doğum tarihinize yaklaştıkça tabii ki bu kasılmalara daha dikkat etmek gerekir, bazen doktorunuz bunların gerçek bir doğum sancısı olup olmadığını değerlendirmek isteyebilir. Randevularınız daha önceleri ayda bir iken, daha sonra 2 haftada bir, daha da sonra haftada bir kadar sıklaşacaktır.

Doğum Sancısı Hakkındaki Endişeler:

Doğum sancısından korkuyor musunuz? Evet, birçok kadın bundan korkar ve unutmayın doğumun olacağı gün ağrı tedavisi ile ilgili birçok seçeneğiniz var, artık doktorunuzla doğumla ilgili plan yapma zamanı. Doktorunuzla ağrı kesme seçeneklerini lütfen konuşun. Doktorunuzla bunları planlayıp, karar verdikten sonra doğum sırasında hissedeceğiniz ağrı hakkında endişenizin kalmayacağına emin olun.

Doğum öncesinde bazı kurslara katılarak, doğum hakkında daha iyi bilgilenip yine bu korkulardan kurtulabilirsiniz, unutmayın doğum sancıları ve doğum korkuları tamamen çocukluğumuzdan itibaren aldığımız olumsuz mesajlardan kaynaklanan, zihnimizde yarattığımız korkulardır. Daha detaylı  bilgi  ve  ağrısız  doğum  seçenekleri  için aşağıdaki video ve makaleleri inceleyebilirsiniz.

Normal Doğumla İlgili Negatif Algılarımız

Doğuma Hazırlık – Öze Dönüş

Doğum Yolculuğunuzu Şölene Çevirebilirsiniz

Doğum Yolculuğuna Korkularla Çıkmayın

Doğum Koçluğu

Telkinle Doğum (HypnoBrithing)

Doğum Meditasyonu

Ya Bebeğime Bir Şey Olursa?

Doğumla ilgili korkularınız “ya bebeğime bir şey olursa” gibi endişelerden de kaynaklanabilir veya “ya doğumda bir komplikasyon olursa”. Evet, hiçbir şeyin garantisi olmamakla birlikte, lütfen olumlu düşünün doğumunuz gayet güzel ve sorunsuz olacak komplikasyonlar nadiren görülür, her zaman olmaz yani kural değildir.

27. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular

Soru: Bebeğin doğumuna hazırlanmak için ne tarz bir kursa katılmalıyım?

Cevap: Birçok anne baba doğumla ilgili, kendi arzularını göz ardı ederek bir kursa gitmeleri gerektiğine inanırlar. Peki, siz epidural normal doğum mu yapmak istiyorsunuz? Sezeryan gerekip gerekmediğine karar verildi mi? İlaçsız bir doğum mu yapmak istiyorsunuz? Peki, bu kursta eğitimi ne zaman ve kimle alacaksınız? Lütfen gitmeyi düşündüğünüz kursun bu konulardaki yaklaşımını öğrenin, ondan sonra karar verin.

Soru: 27 haftalık gebelik gebeyim pubis kemiği (çatı kemiğimde) bir ağrı var, bunun için ne yapabilirim?

Cevap: Bahsettiğiniz şey çatı kemiğinin simfiz bölgesindeki bir fonksiyon bozukluğu gibi duruyor. Gebelik ilerledikçe, doğumda bebeğin geçebilmesi için çatı kemikleri birbirinden ayrılmak zorundadır, gebelik hormonları çatı kemikleri arasındaki kıkırdakları gevşetir. Ancak bazen pelvis kemiklerinin doğuştan hatalı bir dizilimi veya vücudunuzun gebelik hormonlarına olan, aşırı hassasiyeti dolayısıyla daha fazla ağrı hissedebilirsiniz.

Doktorunuz haklı ve bunun için ilaç kullanmak çok da gerekmiyor, zaten bebeğiniz doğunca bu ağrılar geçecek. Ancak belki bir fizik tedavi uzmanı size yardımcı olabilir veya akupunktur, masaj gibi ilaçsız bazı ağrı giderici yöntemler de denenebilir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here