İçindekiler
Bebeğiniz Hakkında
25. haftada bebeğinizin akciğerleri çok hızlı bir şekilde gelişmeye devam etmektedir, ancak bu dönemde doğarsa yine de solunum desteğine ihtiyaç duyacaktır. Burun delikleri açıktır ve artık bebeğiniz nefes alabilecek duruma gelmiştir. Fakat tabii ki bebeğiniz doğana kadar ilk nefesini almayacaktır. Gebeliğinizin 25. haftasında bebeğinizin üreme organları oluşmuştur. Cildi ise yarı saydam ve buruşuk bir haldedir. Bu haftada bebeğiniz söyleyeceğiniz şarkıları da duyabilir. Bebeğiniz artık bilinçli bir şekilde hareket etmeye başlayarak ayaklarını ve ellerini oynatabilir.
Anne Adayı Hakkında
Kegel egzersizlerini yapmanızı tavsiye ederiz. Kegel egzersizleri anüs ile vulva arasındaki kaslarınızı güçlendirir. Peki Kegel egzersizi nasıl yapılır? 8-10 saniye boyunca vajina veya anüs bölgenizin etrafındaki kasları kasarak sıkıştırın. Bunu yapamıyorsanız tuvalette iken idrar akışı devam ederken bu akışı durdurmaya çalışın. Bu güçlendirici egzersizler için spor salonlarına gitmenize gerek yoktur. Mesela arabada kırmızı ışıkta dururken bile Kegel egzersizini deneyebilirsiniz. Uygulaması kolay ve gebelik süresince kaslarınızı korumak için oldukça etkili bir yöntemdir.
Gebeliğiniz ilerledikçe normalde vücudunuzun ağrımayan bazı bölgelerinde ağrı hissetmeye başlarsınız. Bu ağrılar bacaklarda, belde veya vücudun farklı bölgelerinde de olabilir ve bunların kesin nedeni halen bilinmemektedir. Fakat bacak kramplarının birkaç olası nedeni olduğu bilinmektedir. Bunlar arasında gebelikte artan dolaşım yükü, kan damarları ve sinirler üzerindeki basınç, uzun süre aynı pozisyonda kalma, magnezyum eksikliği gibi faktörler bacak kramplarına neden olabilmektedir. Bacak krampları dışında kasık bölgenizde oluşan ağrı da büyük ihtimalle bebeğinizin her geçen gün artan ağırlığına bağlıdır.
Umarız başınıza böyle sorunlar gelmez yine de “Prematüre Bebekler ve Yoğun Bakım” hakkında bilgi almak isterseniz;
Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. İpek Akman ve Uzm. Dr. Murat Palabıyık, “Prematüre Bebekleri Bekleyen Sorunlar” , “Yenidoğan Yoğun Bakım Üniteleri” konuları hakkında bilgiler veriyor.
Gebelikte Uyku
Gebelik boyunca bulantının yanında yorgunluk da en önemli şikayetlerdendir. Dinlenmek kolay bir çözüm iken gebeliğiniz ilerledikçe bu sefer de uyumak daha zor bir hale gelir.
Uyku sorunlarına sebep olan fiziksel faktörler
Karnın Büyümesi: Bebeğinizin büyümesi rahat bir pozisyonda uyumanızı zorlaştırır. Eğer gebelikten önce sırt üstü veya karın üstü uyuma gibi bir alışkanlığınız varsa, artık bu alışkanlıklardan vazgeçmek zorundasınız. Sol yan tarafınızın üzerinde uyumak gebelik boyunca sizin için en uygun yatış şeklidir. Sol tarafınız üzerinde uyuduğunuzda kan dolaşımınız iç organlara daha kolay bir şekilde ulaşır ve böylece bebeğinize yeterli besin ve oksijen gidecek, o da yaşamına sağlıklı şekilde devam edecektir.
Solunum Problemleri: Büyüyen karnınız sadece uyku pozisyonunuzu etkilemekle kalmaz, solunum kapasitenizi de düşürür. Bebeğiniz büyüdükçe karnınızda daha çok yer kaplamaya başlayacak ve bu da rahim etrafındaki organları bir miktar sıkıştıracaktır. Bunun sonucunda akciğerlerinizin hava kapasitesi azalır. Vücudunuzun ve bebeğinizin oksijen ihtiyacını karşılamak için daha çok nefes alıp vermek durumunda kalırsınız.
Tuvalet İhtiyacı: Büyüyen bebeğiniz mesaneye basınç uygular. Hamilelik süresince kanınızda daha çok atık madde oluşur. Bu iki durum göz önüne alındığında daha çok tuvalete gitme ihtiyacı hissedersiniz. Gece uyurken en az 2 defa tuvalete gitmek için bile uyanıyorsanız bu duruma şaşırmayın.
Hazımsızlık: Bebeğiniz büyüdükçe akciğer ve mesane gibi mideye düşen alan da daralır, mideniz yemek borunuza doğru itilir. Bu durumda daha çok mide yanmasına neden olur. Bununla birlikte gebelik hormonları sindirimi yavaşlatmaya çalışır. Bunun sonucunda yediğiniz gıdalar daha uzun süre midenizde kalır. Mide şikayetleriyle ilgili daha detaylı bilgi için “Gebelikte Mide Yanması” makalemizi okuyunuz…
Uyku bozukluklarına sebep olan ruhsal sebepler
Stress :Bebeğim dünyaya geldiğinde ne yapacağım endişesi, anne olma korkusu veya herhangi bir işte çalışıyorsanız iş stresi gibi durumlar uyku bozukluklarına sebep olabilir.
Rüyalar: Araştırmacılar hamile kadınların hamile olmayan kadınlara göre daha çok rüya gördüğünü söylerler. Bunun sebebi hala tam olarak bilinmemekle birlikte, değişen hormon dengeleri olduğu ileri sürülmektedir. Bu rüyalar da sizin gebelik boyunca daha çok uyanmanıza sebep olur.
Uyku Bozuklukları İçin Bazı Çözümler
Yastıklar: Piyasada birçok gebelik yastığı olmasına rağmen vücudumuzun bazı bölümleri için uygun yastıkları alarak rahat bir şekilde uyumanızı sağlayabilirsiniz. Mesela bacağınıza veya sırtınızın alt kısmına uygun yastıkları koyarak rahat bir şekilde uyuyabilirsiniz.
Rahatlama Yolları: Eğer yastıklar yeterli değilse yatmadan önce bazı yöntemler deneyebilirsiniz. Mesela kendinize bir bardak çay yapın, nefes alıp verme egzersizleri yapın ya da eşinizin size masaj yapmasına izin verin. Hangisinin sizi daha çok rahatlattığını bulmaya çalışın.
Sıvı Tüketme Alışkanlıkları: Asla şu içme miktarınızı sınırlamayın, fakat su içme zamanlarınıza bir sınırlama getirin. Yatağa gitmeden 1-2 saat önce şu içmekten kaçının. Uyandığınızda veya gün içinde vücudunuz için yeterli miktarda su için.
Bebeğinizin Doğumu: Haftalardır rahatsız uyku pozisyonları veya vücudunuzun bazı bölgelerindeki ağrılardan sonra, bebeğiniz dünyaya gelişiyle birlikte, hızla rahat uykularınıza yeniden kavuşacaksınız, artık gece tuvalete gitmek için de daha az uyanacaksınız. Ancak bu sefer de üzgünüz ama bebeğinizin bezini değiştirmek veya emzirmek için sık sık uyanabilirsiniz.
25. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular
Soru: Gebelik maskesi nedir ?
Cevap: Gebelik hormonlarındaki dalgalanmalar, derinizde de bazı değişimlere sebep olur. Artan gebelik hormonları melanin yapımını da artırır. Melanin artışı derinizde küçük kahverengi lekeler ve koyu renkli alanlara neden olur. Devamını “Yüzdeki Lekeler – Melasma” adlı makalemizden okuyabilirsiniz.
Soru: Gebeliğin 3. trimesterinde araba kullanmak güvenli midir?
Cevap: Gebeliğiniz normal seyrediyor ve araba kullanmak için kendinizi iyi hissettiğiniz sürece, araba kullanmamanız için herhangi bir neden bulunmamaktadır. Ancak gebeliğiniz ilerledikçe arabaya inip-binmek için daha fazla efor sarf etmeniz gerekebilir.
Soru: Genital bölgenin dış kısmında (Labium üzerinde) variköz bir ven (mor damarlar) gördüm, ne yapmalıyım?
Cevap: Sıkı bir korse genital bölgenizi (vulva) sıkıştırabilir. Bu tip bir damarlanma artışı emboli denen bir pıhtı atmasına yol açmaz, ancak zararsız olmakla birlikte hoş olmayabilir. Ama merak etmeyin doğum sonrası eski yapısına döner.
Soru: Doğum sonrası korseler işe yarar mı?
Doğum sonrası korseler, karın bölgesine baskı uygulayarak karın dokularını sıkıştırmak için tasarlanmıştır. Rahat, hafif ve organik maddelerden oluşan elastik bantlardan oluşurlar. Bu bantlar vücut duruşunuza yardımcı olur ve bacaklarınız üzerindeki basıncı azaltırlar.
Eşiniz Hakkında
Bebeğiniz doğduğunda hayat sizin için de eşiniz için de daha mutlu, güzel ve neşeli hale gelecektir. Bebeğiniz doğmadan önce birbirinizi mutlu etmenin tam zamanıdır. Bebeğiniz doğduktan sonra büyük ihtimalle aylarca bu şansı yakalamayacaksınız.
Eşiniz manikür ve pedikür yapmayı sever mi? Masaj yapmaktan hoşlanır mı? Alışveriş yapmayı sever mi? Eşinizin nelerden hoşlandığını bilmeniz ve bunları yapabilmesi için uygun koşullar oluşturmanız onu daha çok mutlu eder ve stresini azaltır.
Eşinizi sevindirmeye çalışırken kendinizi unutmayın. Babalar da masajı hak ediyor. Babanın da kendisini özel ve iyi hissetmesi sağlanmalıdır. Kendiniz için de iyi olabilecek bazı şeyleri planlamaya çalışın.
Eşiniz ve sizin daha sağlıklı ve mutlu olabilmeniz için stresi iyi yönetmeniz gerekir.