İçindekiler
Bebeğiniz Hakkında
Gebeliğinizin 24. haftasında bebeğiniz her geçen gün biraz daha büyümeye devam etmektedir.
Kilo alımınızın bir kısmı bebeğinizin kilo alması içindir. Henüz çok cılız olduğu için derisi kırışık-buruşuk bir şekilde görünür, ancak aşağı yukarı doğumda göreceğiniz bebeğin tam olarak minyatür bir halidir. Yüzü tamamen oluşmuş, kulaklar doğru yerinde ve her ne kadar göz kapakları kapalı olsa da gözler tam olarak oluşmuştur. Kirpikleri, tırnakları, hatta her geçen gün uzayan saçları bile vardır, artık hızlı göz hareketlerinden oluşan REM uykusu bile başlamıştır.
Anne Adayı Hakkında
Düzenli egzersiz yapıyor musunuz? Yeterince besleniyor musunuz? Aman bol bol sıvı almayı ihmal etmeyin… unutmayın bunların hepsi erken doğum ihtimalini azaltır. Ayrıca enerjinizi arttıracak, cildinizin sağlıklı ve pembe görünmesini sağlayacak ve en önemlisi de bebeğinizi besleyecektir. Cildinizden bahsetmişken artık yavaş yavaş çatlaklar oluşabilir ve göbek deliğininizle genital bölgeniz arasında koyu renkli “linea nigra” ismi verilen bir çizgi görebilirsiniz, merak etmeyin bunların hepsi daha sonra kaybolacak veya çok hafifleyecek.
Karnınız büyüdükçe eğilip-doğrulmak ve ayakkabılarınızı bağlamanın giderek daha da zorlaştığını fark edebilirsiniz. Bebeğiniz büyüdükçe daha fazla yere ihtiyaç duyacaktır, bu da karın cildinizin hızla girilmesine, buna bağlı olarak da kaşıntılar, hassasiyet ve ciltte bazı çatlaklar oluşmasına sebep olur. Gebelik çatlakları hakkında daha detaylı bilgi için “Karın Germe Ameliyatı-Hamilelik Çatlakları” adlı makalemizi okuyunuz…
Gebelik hormonları vücudunuzu hem doğuma, hem de giderek büyüyen bebeğe hazırlar, vücudunuzu buna daha uygun hale getirebilmek için eklemlerimizde gevşekliğe sebep olur.
Doğum Öncesi Egzersizler
Tartıya çıktığınız zaman ibrenin hızla yukarı doğru hareket etmesi moralinizi bozabilir, ancak gebelik, ağır egzersiz yapmak ve kilo vermek için doğru bir zaman değildir. Ancak düzenli, hafif bir egzersiz gebelikteki bazı sıkıntılarınızın azalmasına yardımcı olabilir.
Umarız başınıza böyle sorunlar gelmez yine de “Yoğun Bakım” hakkında bilgi almak isterseniz;
Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Murat Palabıyık, “Yenidoğan Yoğun Bakım Üniteleri” konusu hakkında bilgiler veriyor.
Doğum Öncesi Egzersizin Faydaları
Düzenli egzersizin azalttığı bazı gebelik sıkıntıları:
- Sırt Ağrıları: Yürüme ve doğum öncesi yoga her geçen gün büyüyen karnınızdan kaynaklanan duruş bozukluğunuzu postürünüzü düzeltebilir
- Ödem (Şişme): Egzersiz kan dolaşımını hızlandırır, iyi bir kan dolaşımı da bu şişmelerin olmasını önler veya en azından hafifletir.
- Stres: Düzenli egzersiz stresinizi hafifletir, tempolu bir yürüyüşten daha çabuk kafanızdaki sıkıntıları yok eden ve enerjinizi arttıran bir şey olamaz.
- Doğuma Hazırlık: Düzenli egzersiz kaslarınızı güçlendirerek sizi doğuma hazırlar, kendinizi daha güvende hissetmenize yardımcı olur. Her ne kadar kilo alsanız da formunuzu koruyarak, doğum sonrası bunları daha kolay vermenize yardımcı olur.
Egzersize Nasıl Başlamalı?
Doğum öncesinde adeta bir atlet bile olsanız, yine de egzersiz programına başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. Doktorunuz bulunduğunuz bölgeye yakın doğum öncesi egzersiz yapmanız için uygun bir spor salonu önerebilir. aynı durumda bulunan bayanlarla birlikte egzersiz yapmak, kilo alma sebebi ile umutsuzluğa kapılmanızı önleyebilir, size destek olabilir. Bazı hastanelerin ve spor salonlarının yoga ve yüzmeyi de içeren hamile sınıfları olabilir.
Daha önce spor yapmadıysanız, gebelikte buna başlamak için yürüyüş çok iyi bir seçenektir. Lütfen haftada birkaç kez 20 dakika yürümeye çalışın, bu sizi doğuma hazırlayacaktır.
Kaçınılması Gereken Egzersizler
Hamileyken tabii ki bazı sporları yapamazsınız, mesela kayak, teniz veya ani hareket değişiklikleri gerektiren sporlardan ya da çok ağır egzersizlerden kaçınmalısınız. Unutmayın gebelikte amacımız kilo vermek değil, sadece formda kalmak. Ve hamileyken vücudunuzun egzersize olan yanıtı aynı şekilde olmayacaktır, eklenen kiloların yanında, kalbiniz de 2 kat daha fazla kan pompalamak zorundadır ve akciğerleriniz de dahil birçok organınız sıkışmış, daha az yere sahiptir. Bu sebepler dolayısıyla hamilelikte spor yaparken biraz daha temkinli olmak gerekir.
24. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular
Soru: Geceleri uyumakta sorun yaşıyorum, bu dönemde normal mi?
Cevap: Eğer karnınız çok büyükse veya kendinizi aşırı yoruyorsanız, gün içinde sürekli ayakta durursanız bunlar hem günlük enerji seviyenizi hem de uyku düzeninizi etkileyebilir. Bazen yedikleriniz ve beslenme şeklinizin de uyku düzeniniz üzerine etkisi olabilir. Eğer sorunuzu çözemiyorsanız lütfen doktorunuza danışın.
Soru: Göbek çevresinde bazen keskin bir ağrı hissediyorum, bunun sebebi nedir?
Gebelik bazen garip hislere yol açabilir, göbek deliği sonuç olarak daha önce siz annemizin karnındayken göbek kordonunun bağlı olduğu yerdir ve burası karın duvarında zayıf bir bölgedir. Hamileliğe bağlı bu bölgenin gerilmesi bazen ağrılara sebep olabilir. Ağrılarınızın tarzında ve sıklığında bir değişiklik olduğunda mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Soru: 24 haftada doğan bir prematürenin yaşama şansı yüzde kaçtır?
Cevap: Gebelikte birçok bilinmez vardır ve erken doğumda bu stresi arttıran faktörlerden bir tanesidir. Erken doğan bir bebeğin yaşama şansını etkileyen birçok faktör vardır. Solunum sıkıntısının durumu, akciğerlerin tedaviye yanıtı, doğum öncesi anneye bebeğin akciğer gelişimini hızlandırıcı ilaç yapılıp yapılmaması gibi birçok faktör bunu belirleyebilir. Ancak günümüzde iyi koşullarda 24 haftalık bebekler yaşayabilmektedir, bunun için net bir oran vermek doğru olmayacaktır.