23 Haftalık Gebelik

23 Haftalık Gebelik
23 Haftalık Gebelik

İçindekiler

Bebeğiniz Hakkında

Eğer bu aralar bağırsaklarınız yeterince düzenli çalışmıyorsa, bu  durum bebeğinizin kendisine yeni bir düzen oluşturmasından kaynaklanabilir. Genellikle bebekler  bu dönemde geceleri daha hareketli, gündüzleri daha sakindirler. Bütün iç organları artık oluşmuş ve normal yerindedir, ancak hala gelişmeye ihtiyaç duyar. Denge sistemi dediğimiz vestibüler sistem hareketlerin algılanmasından sorumludur, bu sistem sizin tüm hareketlerinizi algılamaktadır. Aynı zamanda bebeğin duyması da daha gelişmeye ve keskinleşmeye devam eder. Araştırmalara göre köpek havlaması gibi yüksek seslere anne karnında maruz kalanlar, doğduktan sonra bu tür seslerden daha az ürkerler.

Bu hafta önemli bir dönüm noktasının da  başlangıcıdır. 23 haftadan sonra doğan bebeklerin dış ortamda hayatta kalma ihtimalleri vardır. 23. haftada doğan bebekler %25-35 olasılıkla  hayatta kalabilir. Bebek büyüdükçe bu oran giderek artar, 24-25 haftalarda  %50-70’lere, 26-27. haftadan sonra doğarsa da %90’lara çıkar.

Anne Adayı Hakkında

İçerdeki sanki bir bebek değil de bağırsaklarınızı  yumruklayan amatör bir boksör. Yumrukları ve tekmeleri o kadar sıklaşır ki, bazen dışarıdan aile bireyleri veya arkadaşlarınız bile iç organlarınızın ve  göğüs kafesininizin adeta sürekli dayak yediğini görebilirler. Henüz hareket etmek için hala bolca yer olduğu için, bebeğiniz bu fırsatı sonuna kadar kullanır.

Bu dönemde erken doğum riski ortaya çıkarsa; her  zamankinden  daha  farklı  bir  kasılma, sancı, çamaşırınızın  ıslanması veya  kanama gibi  bir  bulgu  olduğunda  mutlaka  doktorunuza  başvurunuz.  NST (Nonstres Test)  denen bir elektronik cihazla  bebeğin(fetusun) durumu  ve rahimdeki  kasılmaların  şiddeti ve sıklığı  değerlendirilebilir. Doktorunuz tarafından gerekli görüldüğü taktirde rahim ağzının  değerlendirilmesi  için vajinal yoldan el ile muayene gerekebilir, ancak  özel  bir  durum  olmadığı  sürece doğuma  kadar çoğu zaman  gerekmeyecektir.

Gebelik duygularınızda hızlı iniş-çıkışlara sebep olur, basit bir endişe aniden bir panik atağa dönüşebildiği gibi, ufak bir mutluluk da durdurulamayan bir coşkuya dönüşebilir. Bütün bu iniş-çıkışlara bir de göğüs bölgenizdeki ve karnınızdaki hassasiyet de eklenince uykularınız düzensiz hale gelebilir, işte bu yüzden bu makalemizi sabahın 04:30’unda okuyor olabilirsiniz.

Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. İpek Akman, “Prematüre Bebek Sorunları”, “Yenidoğan Bebek Beslenmesi” ve “Doğum Travmaları” hakkında bilgiler veriyor.

Bu Hafta Yatak İstirahatine Başlamak Gerekecek mi?

Yoksa bu bir kasılma mı,  bu bir sancı mı? Gebe bayanların kabaca %7’sinde erken doğum olabilir, bu bazen 2. trimesterde ama sıklıkla 3. trimesterde görülür. 37 haftadan önce rahim ağzının açılmasına sebep olan her  kasılma ve sancı erken doğum olarak kabul edilir.

Bu erken kasılmalar çoğu zaman sadece daha fazla sıvı alımı ve akşam daha erken yatarak atlatılır. Ancak doğum sancıları çok fazla ise veya başka komplikasyonlar varsa, o zaman devamlı yatak istirahati de gerekebilir. Ayaklarınızı kaldırıp, vücudunuzu gevşettiğinizde rahim ağzına olan basınç azalacaktır.

Tek başına yatak istirahati erken doğum sancılarını önlememekte  yeterli olmazsa, bunun için uygun ilaçlar vardır, eğer ilaçlar da işe yaramazsa o zaman daha sıkı takip amacıyla hastaneye yatırılmanız gerekebilir. Erken doğum tehdidi (EDT) hakkında daha detaylı bilgi için “Erken Doğum Tehdidi Tedavisi” makalemizi okuyunuz…

23. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular

Soru: Hamileyim biraz vajinal akıntım var, bu bir enfeksiyon mudur yoksa normal midir?

Cevap: Gebelik bazı vajinal akıntılarda bir miktar artışa yol açabilir ve çoğu zaman bu akıntılar normaldir. Vajinaya olan kan akımının artışı ve artmış östrojen lökore ismini verdiğimiz beyaz ve yapışkan koyu kıvamlı, mukuslu bir akıntıya sebep olabilir. Bu akıntı birçok bayanda gebelik dışında da, adet döneminin herhangi bir evresinde  görülebilir. Genital bölgenizde kaşıntı ve kızarıklık veya yeşil kötü kokulu bir akıntı olması durumunda bu bir enfeksiyon olabilir, mutlaka doktorunuza danışınız.

Soru: Gebelik çatlaklarından çok korkuyorum, bunların oluşumunu önlemek için veya olursa kaybolması için ne yapabilirim?

Cevap: Çatlaklar (stirlar) gebeliğin hoşa gitmeyen miraslarındandır.  Cildin hızla gerilmesi önce kırmızı daha sonra morumsu-erguvan rengi çizgilenmelere sebep olur. Zaman içinde bu çizgiler azalacak ve sedef rengi veya beyaz bir görünüm alacaktır. Tabiki ufalacak ve daha az belirgin hale gelecektir, ancak ve hiçbir zaman tamamen kaybolmayacaktır. Ancak bunları tedavi edecek yöntemler tabii ki vardır. Detaylı bilgi için “Karın Germe Ameliyatı-Hamilelik Çatlakları” makalemizi okuyunuz…

Soru: Gebelikte elektrikli battaniye kullanımı güvenli midir?

Cevap: Bundan sonra gebeliğiniz boyunca elektrikli battaniye kullanmamanızı öneririz. Elektrikli battaniye kullanımının bebeğe herhangi bir zarar verip vermediği ile ilgili ortak bir uzman kanısı olmamakla birlikte, az sayıda çalışma bunun olası bazı sıkıntılar doğurabileceğine işaret etmektedir.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here