İçindekiler
Bebeğiniz Hakkında
Önümüzdeki birkaç hafta içinde bebeğiniz karnınızı iyice doldurmaya başlayacak.
Bu dönemde tüm vücudunda cilt altı yağ dokusu oluşmaya başlar. Sonuç olarak bu yağ dokusu hem bebeği sıcak tutar, rahmin dışında ortamdan yalıtımını sağlar. Lanu adını verdiğimiz yumuşak tüyler bebeğin tüm vücudunu kaplar. Gözkapaklarının hala kapalı oluşu, uyuyormuş gibi görünmesine neden olur, ancak merak etmeyin, devamlı hareket etmesi onun uyanık olduğunun kanıtıdır. Bazen bebeğin hıçkırdığını hissedebilirsiniz, karnınızın içindeki bu ufak sarsıntılar, aslında bebeğinizin küçücük akciğerlerinin nefes alma pratiğidir.
Anne Adayı Hakkında
Artık vücudunuz yeni haline alışmaya çalışıyor, neyse ki birçok gebelik belirtisinin kaybolduğunu fark edeceksiniz. Bulantı, uzak bir hatırdan öte değil, yorgunluk da daha idare edilebilir bir hale gelir. Göğüsleriniz ve karnınızdaki hassasiyet de azaldı, ancak karnınız, vücudunuz genişledikçe kaşıntılar olabilir ve cildinizde çatlaklar görebilirsiniz. Gelişen bebeğe yer açabilmek için, iç organlarınız sıkıştıkça mide yanması, hazımsızlık ve ve şişkinliğiniz olabilir. Ruh halinizdeki değişkenlikler azalmakla birlikte, bebeğinizin doğumu yaklaştıkça annelikle ve doğumla ilgili endişeleriniz giderek artacaktır.
Bebeğinizle Aranızdaki Bağ
Bebeğinizle aranızda bir bağ kurabilmek için, onun dünyaya gelmesini beklemeniz de gerekmiyor. Hamileliğiniz boyunca bebeğinizin kişiliği hakkında az çok bir fikir sahibi olmuş olabilirsiniz. Belki bazı hareketleri günün belli zamanlarında yapıyor olabilir veya sizin dinlediğiniz bazı müzik türlerinde daha çok hareket ettiğini farkedebilirsiniz.
Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. Murat Yayla, “Prenatal Tanı ve Amniyosentez” ile “Ayrıntılı Ultrason” konuları hakkında bilgiler veriyor.
Bebeğinizle Konuşun
2005 yılında Canada Ontorio’daki Queens Üniversitesinde bir hemşire profesörü olan Barbara Kisilevsky tarafından yapılan calışmaya göre bebekler doğmadan önce bile annelerinin sesini tercih ediyorlar. Queens Üniversitesinde psikoloji grubunu yönlendiren Kisilevsky ve Çi’in Hongzhou eyaletindeki kadın doğum uzmanları, annesinin sesini duyunca, anne karnındaki bebeğin kalp ritminin hızlandığını tespit etmişler. Bebeğinizle konuşarak, sizin sesinizi tanımasına yardımcı olabilirsiniz. Arabadayken ona şarkı söyleyin, yemek pişirirken malzemelerin ismini söyleyin, nasıl yaptığınızı anlatın veya ona kitap okuyun . Diğer aile üyelerini de bu eğlenceye dahil edin, eşiniz veya diğer çocuklarınız da karnınızdaki bebekle konuşabilirler !
Birlikte Müzik Dinleyin
Bilimsel olarak henüz nasıl duyabildiği araştırılmakla birlikte bebeğiniz rahminizin içinde de sesleri duyabilir, buna müzik sesi de dahil. Sevdiği müzikleri duyunca daha fazla tekme attığını farkedebilirsiniz. Bebeğiniz için bir marş çalmayı deneyin, belki bir Beatles klasiği ya da bir halk türküsu, huzur veren bir ninni…
Siz de bu tepkilerden yola çıkarak ona en uygun olanı seçebilirsiniz .
Küçüğünüze Bir Kütüphane Hazırlamaya Başlayın
Eğer bu ilk çocuğunuzsa evde bebek kitapları olmayabilir. Bebeğiniz doğmadan önce, şimdiden bebeğinizle paylaşacağınız renkli resimli hikaye kitapları seçmeye başlayabilirsiniz. Ve unutmayın bunları okumak için aslında onun doğmasını bile beklemenize gerek yok.
Çocuk Odası İçin Hazırlanın
Çocuğunuzun odasını hazırlarken, o dünyaya geldikten sonra, hayatın nasıl olacağını gözünüzün önünde canlandırmak size yardımcı olacaktır. Odanın ve mobilyaların rengini seçmek, beşiğin çarşaflarını sermek ve duvarlara renkli, çıkartmalar yapıştırmak, yaklaşan anneliğinizin gerçekliğini hissetmenizi sağlayabilir.
Çocuk odası hazırlamdan önce Mimarımız Özlem Yeşildal’ın önerilerine kulak verin…
Bebek Odası Düzenlemek İçin 6 İpucu
Bebek Kıyafetleri Satın Alın
Bebeğiniz için alışveriş yapmak eğlenceli olabilir. Şu küçük yenidoğan çoraplarına da bir bakın! Bulup, beğenerek, satın aldıklarınızı, hazırladığınız odada sergilemeye ne dersiniz?
Bir Hamilelik Bloğu Hazırlayabilirsiniz
Hamileliğinizle ilgili bir internet sitesi düzenleyerek bu süreçte aileniz ve arkadaşlarınızın nasıl hissettiğinizi anlamalarına yardımcı olabilirsiniz. Ultrason fotoğraflarınızı veya -eğer yeteri kadar cesursanız- şişkin karnınızın fotoğraflarını yayınlayın . Arkadaşlarınız ve aileniz sizi destekleyebilirler, heyecanınızı paylaşabilirler.
Düşünceleriniz İçin Bir Günlük Tutun
Kendi çocuğunuzu karnınızda taşımanın ne anlama geldiğini ifade edebilmek için zaman ayırın . Bu düşüncelerinizi bir günlüğe kaydedin, böylece hamilelik süresince neler hissettiğinizi asla unutmamış olursunuz.Hatta çocuğunuz büyüdüğünde bu anı defterinini onunla paylaşabilirsiniz.
21. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular
Soru: Sırtım gerçekten çok ağrıyor! Bu ağrıyı azaltmak için ne yapmalıyım?
Cevap: Bircok bayan için hafif sırt ağrıları veya sızıları hamilelikte sık belirtilerdendir. Büyüyen bebeğe vücudunuzun uyum sağlayabilmesi için hormonlar eklemlerinizde gevşekliğe sebep olur, buna bir de kilo artışı eklenince birçok kadının sızılardan yorgunluktan, hatta orta veya şiddetli sırt ağrılarından yakınması kaçınılmazdır. Şikayetleri azaltmak ve ağrıyı hafifletmek için öncelikle fırsat buldukça dinlenmelisiniz, ayakta uzun süre durmamalısınız, topuklu ayakkabı şikayetleriniz arttıracaktır. Doktorunuzun önereceği ağrı kesicilerden faydalanabilirsiniz. Sırt üstü yüzmek, sırt kaslarınızı geliştirerek şikayetlerinizin azalmasına katkıda bulunur. Çözümleyemediğin z durumlarda lütfen doktorunuza danışın, gerektiğinde sizi başka bir uzmana da yönlendirebilir.
Soru: 21. haftada kasılmaların olması normal mi ?
Cevap: Bunlara Braxton Hicks kasılmaları adı da verilir. Bu kasılmalar genellikle ağrısızdır, karnınızın alt kısmında veya sırtınızda bir gerilme hissi gibidir. Adet dönemindeki kramplar gibi hissedilebilir . O sırada elinizle karnınızda bu kasılmayı hissedebilirsiniz, 1 dakikadan az zamanda tekrar gevşer. Saatte 6’dan az gelen kasılmalar normaldir, bunlar genellikle ağrısızdır ve erken doğuma işaret etmez. Daha farklı bir durum varsa lütfen doktorunuza danışın.
Soru: Hamilelik suresince cinsel ilişki bebeğimize zarar verir mi?
Cevap: Bu neredeyse evrensel olarak tüm babaların endişe duyduğu bir konudur. Aslında endişelenecek bir şey yok bebeğin zarar görmesi imkânsız, çünkü bebek rahim duvarı, amnios sıvısı ve amniyos kesesi tarafından iyice korunmuştur. Rahim ağzı ise bir mukus tıkaç tarafından tıkanmıştır, böylece rahim de bebek de yine 2. bir koruma altındadır
Zaten ilk trimesterde bulantılar, göğüs hassasiyeti ve yorgunluk derken, buna çok da haliniz olmamış olabilir, işte artık en rahat cinsel ilişki yaşayabileceğiniz bir döneme giriyorsunuz. 3. trimestrde giderek karnınızın büyümesi, sırt ağrıları ve diğer belirtilerle buna çok da isteğiniz ve haliniz olmayabilir.
Sonuç olarak plasenta previa, servikal yetmezlik, daha önce erken doğum öyküsü gibi, doktorunuzun cinsel ilişkiyi yasakladığı bir durum yoksa, herhangi bir sakınca yoktur.
Soru: Havaalanı ve AVM’lerdeki güvenlik kontrol cihazlarından geçmek sakıncalı mıdır?
Cevap: Endişelenmeyin bu tür cihazlardan geçmek bebeğinize herhangi bir zarar vermemektedir.