İçindekiler
Bebeğiniz Hakkında
Gebeliğinizin 19. haftasında henüz doğmamış bebeğin organları her geçen gün biraz daha büyümeye devam eder.
Tüm vücudu lanu adını verdiğimiz yumuşak tüylerle kaplıdır. Vücudunu kaplayan yapışkan yağlı madde, cildinin amnios sıvısı içinde kurumasını önler. Bebeğiniz sürekli hareket etmektedir ve siz artık bu hareketleri çok rahat fark edersiniz. Artık kalp sesleri karnınızın üzerine konan bir steteskopla bile duyulabilir. Verniks kazeoza adını verdiğimiz yağlı yapışkan madde, sürekli amnios sıvısının içinde olan cildin zarar görmesini önler. Erken doğumlarda vücudun tamamı verniks ile kaplı iken, geç doğanlarda neredeyse hiç olmayabilir.
Anne Adayı Hakkında
Her geçen gün kanınızın yuvarlaklığı ve büyüklüğü daha da artmaktadır. Enerjinizi toplayabilmek için, daha fazla dinlenmeye ihtiyacınız olabilir. Artan kilolarınızla birlikte sırtınızda ve karnınızda ağrılar olması doğaldır. Bazı gebelik belirtileri hafifleyip ortadan kaybolurken, bazıları da kötüleşmektedir. Mesela bulantınız neredeyse tamamen ortadan kalkmışken mide yanmaları ve hazımsızlık bunun yerini alır, sık sık tuvalet ziyaretlerinin devam ediyor olması de cabası.
Hamile Modası
Bazı ünlüler için hazırlanmış çok özel gebelik kıyafetleri ve kamera hileleri yüzünden şaşırıp kalabilirsiniz, ama ne olur hayal kırıklığına uğramayın, sizin gebeliğiniz belki böyle olmayabilir. Gardrobunuzda yeni kıyafetlerinize çok da fazla yer ayırmayın, birazcık eşinizin gömleklerine de yer kalsın. Ünlülerin hamileliği sayesinde moda tasarımcıları da gebe bayanları olabildiğince şık göstermek için yarış halindedir. Artık çok bol elastik pantolonlara, ve de çadır gibi elbiselere elveda, çok uygun fiyata gayet güzel hamile kıyafetleri bulabilirsiniz. Ancak şunu da unutmayın sadece birkaç ay kullanacaksınız, baştan aşağı yeni bir gardrob düzmeniz gerekmiyor. Birkaç basit gömlek üzerine şık aksesuarlar da kullanabilirsiniz.
Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. Murat Yayla, “Prenatal Tanı ve Amniyosentez” ile “Ayrıntılı Ultrason” konuları hakkında bilgiler veriyor.
Artık Bayanlar Karınlarını Saklamıyorlar
1950’lerde gebelik neredeyse ayıp sayılırken, bayanlar sürekli bol kıyafetlerle karınlarını saklamaya çalışırken, daha çok evde zaman geçirirken artık durum böyle değil. Bayanlar günümüzde gebelik öncesindeki kadar aktif olarak hayatın içinde yer alıyorlar. Zaman zaman ünlülerin gebeyken de doğuma kadar spor salonuna gittiklerini, gece dışarıda eğlendiklerini, hatta son ana kadar çalıştıklarını görebilirsiniz. Emin olun, hiçbir zaman onların şekerleme yaparken veya işlerin bir kısmını asistanlara devrederken resimlerini göremezsiniz. Lütfen yavaşlayın, gebeliğiniz boyunca çalışma saatlerinizi azaltın, unutmayın bebeğinizi büyütmek için vücudunuzun fazladan enerjiye ihtiyacı var.
Ünlülerin Doğum Seçenekleri
Suda doğum, evde doğum, doğum koçu, doula veya doktor yerine ebe ile doğum gibi birçok seçenek var. Zaman zaman ünlülerin evde doğumu manşet haline getirdiklerine şahit olabilirsiniz… ancak bu ne kadar doğru. Ya da elektif bir sezeryan yapmanın birçok riski vardır. Sonuç olarak ünlülerin yaptığı her şeyi yapmak zorunda değilsiniz,. karar vermek içi çok iyi düşünmeniz ve doktorunuza danışmanız gerekiyor.
Normal doğum sancılarının zihnimizdeki korkulardan kaynaklandığını biliyor muydunuz? Daha detaylı bilgi ve ağrısız doğum seçenekleri için aşağıdaki video ve makaleleri ve videoları inceleyebilirsiniz.
Normal Doğumla İlgili Negatif Algılarımız
Doğum Yolculuğunuzu Şölene Çevirebilirsiniz
Doğum Yolculuğuna Korkularla Çıkmayın
Telkinle Doğum (HypnoBrithing)
Vücudum Ne Zaman Eski Haline Gelecek?
Magazin dergilerinde veya magazin programlarında bir ünlü için “Eski formuna nasıl kavuştu?” başlıklı haberler görebilirsiniz. Gebelik kilolarını kaybetmek bazen zor olabilir. Her ne kadar bazı ünlüler bunun için kendi sırlarını açıklasalar da, bu her zaman o kadar da kolay olmayabilir.
Madalyonun diğer yüzü: Konu hızlı kilo vermeye gelince, bazen ünlüler konuyu abartabiliyor, hatta bazıları birkaç kilo için cerrahi girişimleri bile göze alabiliyor. Doğum yaptıktan bir hafta sonra bir ünlünün, bir magazin programında boğazda gayet formda bir şekilde yürüdüğünü görürseniz şaşırmayın, ama lütfen gerçekçi olun sizin için herşey bu kadar hızlı olmayabilir ve olmak zorunda da değildir. Gebelikte beslenme ve kilo alımı hakkında daha detaylı bilgi için diyetisyenlerimizin makale ve videolarına göz atabilirsiniz
Gebelikte Sağlıklı Beslenmenin 8 Altın Kuralı
Hamilelikte Kilo Almak Kader mi?
19. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular
Soru: Gebeyim yeterince kilo alıp almadığımı nasıl öğrenebilirim?
Cevap: Sizin için ne kadar kilo alımının uygun olduğu, gebelik öncesi kilonuz ve vücut kitle indeksinize bağlıdır. Ortalama ölçülerdeki bir bayan gebelik boyunca 12-15 kg alır. Ancak bu kişiden kişiye, beslenme tarzınıza göre de değişebilir daha detay için doktorunuza danışabilirsiniz.
Soru: Gebeyim araba tutması için ne yapabilirim?
Cevap: Gebeyken araba tutmasının da sık görülmesi şaşılacak bir şey değildir. Genel kanıya rağmen, bazen sabah hastalığı 1. trimestrden sonra da devam edebilir. Daha önce sabah hastalığınızda uyguladığınız ufak kraker tarzı atıştırmalıklar, limon yemek-emmek veya zencefil sakızı çiğnemek gibi yöntemleri yine deneyebilirsiniz, sorununuz devam ediyorsa lütfen doktorunuza danışın.
Soru: Çok şiddetli mide yanması yaşıyorum, artık antiasitler de işe yaramıyor ne yapabilirim?
Cevap: Mide yanması gebelikte çok sık görülen bir problemdir, bir yandan gebelikteki gevşetici hormonlar yüzünden midenin üst sfinkteri daha gevşekken, diğer yandan da büyüyen rahminiz midenizde baskı yapar ve böylece midenizdeki asitli mayii yukarıya yemek borusuna kaçar, bu da yanma hissine neden olur.
Genellikle gebelikteki mide yanması zararlı değildir, ancak çok rahatsız edebilir çiğnene bilir antiasit tabletler geçici bir iyilik sağlar, fakat içindeki kalsiyum daha fazla asit üretimini tetikler ve bir saat sonra belirtiler daha da kötü olarak geri gelir. Tedaviyi hayat tarzındaki değişiklikler ve ilaçlar olarak ikiye ayırabiliriz. Detaylı bilgi için “Gebelikte Mide Yanması” makalemizi okuyabilirsiniz.
19 haftalık hamilelikte bebeğin hareketlerini hiç hissetmiyorum. Ufak sızılar oluyo ama hareket yok. Bi sıkıntı var mıdır? Yoksa olabilir mi?