16 Haftalık Gebelik

17 Haftalık Gebelik
17 Haftalık Gebelik

İçindekiler

Bebeğiniz Hakkında

16. haftada bebeğiniz artık yavaş yavaş kendini daha iyi idare eder hale gelmiştir.

Böbrekleri çalışır durumdadır,idrar üretmektedir, her ne kadar tüm gıdalarını sizden alsa da sindirim sisteminde safra salgısı başlamıştır. Kafasında hem de renkli saçların oluşmaya başlaması ile yüz görünümü de her geçen gün biraz daha değişmektedir.Yüz kaslarının gelişmesi ile artık ağzını açıp kapatabilmektedir. Hatta bazen size bir gülücük bile atabilir. Bu haftada bebeğiniz yaklaşık 11-12 cm uzunluğunda ve 80 gr ağırlığında bir avakado meyvesi kadardır.

Anne Adayı Hakkında

Çok yakında bir bebeğinizin olacağı gerçeği her geçen gün kendini biraz daha fazla hissettirmeye başlar. Artık doğum ve hastane planları yapmak için çok da erken sayılmaz. Doğum yapmayı düşündüğünüz hastaneye  karar vermek için farklı seçenekleri değerlendirmek için biraz dışarıda ve internette gezmeye başlayabilirsiniz.

Artık bebeğin hareketlerini hissedebiliyorsunuz, ilk başta bir kıpırtı-titreme şeklinde olan bu hareketler, çok yakında gerçek tekmelere dönüşecektir, hatta bazen bebeğin hıçkırdığını bile hissederseniz şaşırmayın. Bebeğiniz büyüdükçe karnınızda, sırtınızda-belinizde daha fazla ağrı hissedebilirsiniz. Bebeğinizin büyüyebilmesi için hamilelik hormonları salgılandıkça, baş ağrısı, baş dönmesi, hatta bazı duygu durum değişiklikleri yaşayabilirsiniz.

Hamileyken Seyahat Etmek

1.trimesterin başlaması ile birlikte bulantılara elveda derken, karnınızın büyümesine hoş geldin dersiniz ama yine de kendinizi uzun haftalardan sonra çok daha iyi hissettiğiniz bir döneme giriyorsunuz.

Yüzünüzdeki gebelik kızarıklığı iyice artmıştır ve yuvarlak küçük karnınız yeni pantolonunuzun içinde gayet şık durmaktadır.Gebelik boyunca seyahat etmeyi düşünüyorsanız işte bunun tam zamanı.

Genellikle uzmanlar artmış düşük riski nedeniyle ilk trimesterde seyahat etmeyi pek önermezler. Yine erken doğum riski dolayısıyla 3.trimesterde seyahat etmek de aslında çok uygun değildir. Çok yakında sürekli emzirme ve de alt değiştirme-bakımla geçecek günleri, uykusuz geceleri düşünürseniz, bazı güvenlik önlemleri almak şartıyla seyahat etmenin tam zamanı.

Doktorunuza Danışın

Siz kendinizi çok iyi hissediyor olsanız da, seyahate gitmeden önce doktorunuz bebeğinizin ve sizin sağlık durumunuzu değerlendirmek isteyecektir. Doktorunuzla seyahat planlarınızı konuşmadan önce birkaç tane seçenek belirleyin.

Mesela eğer vücudunuzda biraz ödem probleminiz varsa, doktorunuz bunu daha da kötüleştirebilecek nemli bir bölgeyi önermeyecektir. Gerektiğinde arayabilmek için doktorunuzun cep telefonunu bir yere kaydetmeyi unutmayın.

Yanınıza Gerekli Olabilecek İlaçları Alın

Soğuk algınlığı, mide yanması için ilaçlar bazen gerekli olabilir, ancak lütfen ilaçları yine doktorunuzla görüşün çünkü bazı reçetesiz satılan ilaçlar gebelikte çok da uygun olmayabilir.

Tatilde Kısıtlamalar

Evet tatile çıkacaksınız, ancak tatilde her şeyi yapamayacağınızı da lütfen aklınızdan çıkartmayın, hatta doktorunuz olabilir dese bile. Birçok tatil köyünün veya tesisin gebelerle ilgili, güvenlik amaçlı bazı kısıtlamaları vardır çünkü; hiç kimse bazı gereksiz riskli aktivitelere bağlı olarak gelişebilecek erken doğum veya diğer bazı komplikasyonlar yaşamanızı istemez. Rafting, dalma gibi şeyler düşünüyorsanız, aman  ne  olur bunları biraz erteleyelim. Bunun yerine doğa yürüyüşleri ve spa gibi daha sakin tatil seçeneklerini değerlendirelim. Ancak Spa’lardaki  tüm aktiviteler de  gebeler için  uygun  değildir. Bu  gruptan masaj, havuz, pilates, yoga uygundur,  ancak  aktiviteyi  yaptıracak  kişilerin  gebelerle  çalışma  tecrübesi  olduğundan  emin  olun,  gerekirse  sertifikalarını  görmek  bile  isteyebilirsiniz.  Sauna, Fin  hamamı, Türk  hamamı,  buhar  banyoları, kaplıca, termal, solarium ise  kesinlikle yasaktır.

Tatildeyken

Gebelik maceralı bir tatil için çok uygun değildir. Lütfen sakin bir tatil geçirmeye çalışın ve kendinize dikkat edin. Bulunduğunuz yerdeki her şeyi yapmak her şeyden faydalanmak isteyebilirsiniz, ancak bu bazen problemlere yol açabilir. Mesela çok yürümek bacaklarınızdaki şişlik ve ödemleri artırabilir.

Yeterli sıvı almak çok önemlidir, sıvı eksikliği erken doğum sancılarına yol açabilir, lütfen bol bol sıvı alın ve sık sık tuvalete gitmeyi ihmal etmeyin. Tuvaleti ertelemek mesanenizde bazı sorunlara yol açabilir ve idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Tatil boyunca gerektiğinde doktorunuzu mutlaka arayın, bazen sadece nasıl olduğunuzu paylaşmak için veya herhangi bir ilaç almayı düşündüğünüzde doktorunuza danışma ihtiyacı  hissedebilirsiniz.

Tatil Seçenekleriniz

Mümkün olduğunca yurtiçi ve sağlık hizmetlerine kolay ulaşabileceğiniz yerler olmalıdır, özellikle daha geri kalmış ülkeler veya şehirler tercih ettiğinizde sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

Aşağıdaki videolarda Prof. Dr. Murat Yayla, “Ayrıntılı Ultrason” hakkında bilgiler veriyor.

16. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular

Soru: Amniyosentez nedir, riski var mıdır?

Cevap: Amniyosentez gebeliğin 16-20. haftasında yapılan, özel bir gebelik tanı testidir. Bebeğin içinde yüzdüğü amniyon sıvısından bir örnek alınır, bebeğin gelişimi ve özellikle Down sendromu gibi bazı kromozom anormallikleri araştırılır. Rutin bir test değildir, öncelikle anormal bebek doğurma riski olan bayanlara yapılır. Buradaki risk faktörlerini sıralarsak:

  • 35 yaş üstü gebelik (Önceden 35 yaş üstü tüm gebelere amniyosentez önerilirdi ancak bu konuda yeni yaklaşım değişti, anne adayı 35 yaş üzerinde bile olsa yapılan birinci ya da ikinci düzey ultrasonda fetusa ait anatomik bir belirteç yok ise önerilmiyor)
  • Ailede sorunlu bebek öyküsü
  • 11-14. Haftalar arasında  yapılabilen birinci düzey ultrason sırasında ense kıvrım kalınlığı (NT) ölçümünün beklenenden fazla olması veya fetusta görülebilen bir yada birden fazla anatomik anomali durumunda(femur kemiğinin kısa olması, kalp boşlukları içerisinde parlak bir görünüm, barsaklardaki parlaklık artışı, burun kemiğinin kısa olması yada izlenememesi, beyin içerisinde koroid plexus kistinin gözlenmesi vs)
  • Yapılan İkili, üçlü ya da dörtlü testlerden herhangi birinde yüksek risk saptanması

Amniyosentez ultrason eşliğinde doktorunuz tarafından ince bir iğne ile uygulanır, alınan sıvı laboratuvara gönderilir sonuçların çıkması 10-12 gün sürebilir. İnvaziv (girişimsel) bir testtir,%1 kadar da olsa düşük riski taşıyabilir. İşlemden sonra hafif kramplar, lekelenme veya birazcık amniyos sıvı akıntısı olabilir, daha fazla endişeniz varsa lütfen doktorunuza danışın. Amniyosentezin yerine geçebilecek,  hem de  girişimsel olmayan  yeni  bir  test ise NIPT testidir, ülkemizde  direk  yapılmasa  da  bazı  merkezler yurt dışına göndererek bu  testi yaptırtmaktadır. Daha detaylı bilgi için “Amniyosentez Tarihe mi Karışıyor?” adlı yazımızı okuyabilirsiniz…

Soru: Gebeyken uçağa binebilir miyim?

Cevap:Sabah hastalığı ve bulantılar yüzünden genellikle ilk trimesterde seyahat birçok bayan için çok da rahatsız edici olabilir. 2.trimester ve 3.trimesterin başları bayanların seyahat etmesi için en uygun ve en güvenli zaman dilimleridir. Ancak uçağa binmeden veya biletinizi almadan önce mutlaka havayolları ile görüşmeniz gerekir, çünkü birçok havayolu 36 haftadan sonraki gebe bayanların seyahatine izin vermemektedir. Eğer erken doğum tehdidi yaşadıysanız, kanama veya bazı gebelik komplikasyonlarınız varsa, uçak yolculuğundan bebeğiniz doğana kadar mümkün olduğunca uzak durun.Bunun dışında uçağa binmenizde sakınca yoktur.

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here