Artık bebeğiniz çocukluk sürecine adım atmıştır. Aile masasına eşlik etmesi ve hatta aile yemeklerine geçebilir. Ama şu bir gerçek ki her çocuğun gelişim süreci aynı değil. Birdenbire tüm yemekleri yemesini beklemeyiniz. Tecrübeyle de şunu söyleyebilirim, biraz sabırlı olmak her şeyin ilacı. Zorlamak inatlaşmaya yol açıyor ya da bu güç savaşı şekline dönüşebiliyor. Yemek seçmeyen, her şeyi yiyen çocuk her annenin hayali…
Anne Sütü hala vazgeçilmezimiz. Bebeğin ihtiyaçlarına göre sürekli anne sütünün içeriği değişir. Hastalandığında tedavi edici özellikte olmaya başlar içeriği, 2 yaşa kadar anne sütü olmazsa olmazımız. Hastalandığımızda iştah kaybı yaşarız bebeğiniz de bu durumu yaşar. Ağırlıklı anne sütü ile takip daha iyi olur. Su kaynamış, ılınmış olarak verilmeye devam.
İnek sütü 2 yaşına kadar çok da şart değil, ayrıca inek sütü alerjisi oluşabilen bir diğer faktör olarak karşımıza çıktığı için ve sindirim adına bebeği zorlayacağı için verilmemesi uygundur. Yağsız süt hiçbir şekilde önermiyoruz. Hatta peynir, yoğurt gibi mayalı seçenekler daha uygundur, içmek için varsa anne sütü her zaman önceliğimizdir. Mesela ben kızımın beslenmesinde hiç devam sütü kullanmadım.
Şu husus her zaman önemli yatmadan önce beslemeyiniz, reflü dediğimiz mide içeriğinin geri gelmesine sebep olabiliyor. Çocukluk ve bebeklik sürecinde reflü sorunu sık yaşanabiliyor. Yatmadan hemen önce yedirmemek ve içirmemek bu yüzden dikkat edilmesi gereken bir unsurdur.
Kendi yemeğini kendi yemesi için teşvik etmeniz gelişimi ve motor becerilerinin artması için daha sağlıklıdır.
Unutulmaması gereken bir diğer faktör de çocuklarımızın bizim kadar yemesini beklemeyin. Mide kapasiteleri çok küçüktür, çabuk doyar çabuk acıkır, 12- 24 ay arası 1–2 ara öğün yeterli olur anne sütü varsa. Mide kapasiteleri 30 g/ kg dır.
Yemek yedirirken yemeğe ilgisi dağılıyorsa, isteksizleşiyorsa doymuştur. Israrcı olmayınız. Duyularına dikkat edin ve saygı gösterin. Zorla yedirmeye uğraşmayın. Özgüven pekişmesi için ileride kilolu bir erişkin olmaması için bile bu önemlidir.
İçindekiler
Örnek Menü
Kalkınca
Anne Sütü
1 Yaş Bebek Kahvaltısı
Sabah
1 tane haşlanmış yumurta (beyazı ve sarısı tam pişmiş)
1 kibrit kutusu peynir
1 dilim tam tahıllı ekmek
1 su bardağı devam sütü/ Anne sütü varsa gerek yok bence veya ıhlamur veya taze sıkılmış meyve suyu
Öğle
2 adet bebek köftesi (acı baharat türü olamadan) ızgara türü veya en güzeli sulu köfte/ terbiyeli köfte tarzında
3–4 yemek kaşığı pirinç pilavı veya makarna veya bulgur pilavı
1 kâse yoğurt
Ara
Anne sütü çalışan anne bile olsanız; sağdığınız anne sütü verilebilir.
Ara
Meyve
Akşam
Sebze veya kurubaklagil yemeği
½ -1 kâse yoğurt
1- dilim tam tahıllı ekmek veya
Anne sütü vermek son öğünde hem bebeğiniz hem sizin için süper olur.
Çocuğunuzun boy-kilo-baş çevresi gelişimiyle ilgili detaylı bilgi almak isterseniz bebek gelişim tablomuzu inceleyebilir, büyüme eğrileri makalemizi okuyabilirsiniz.
Dyt. Fatmagül Y. ÖZTÜRK
Özel Medicana Bahçelievler Hastanesi
Aşağıdaki videolarda Uzm. Dyt. Fatmagül Yılmaz Öztürk, “Çocuk Beslenmesinde Özel Gıdalar” hakkında bilgiler veriyor.
https://twitter.com/FatmaglYZTRK
https://instagram.com/fatmaguly.ozturk
https://www.facebook.com/diyetisyenfatmagulozturk
Hocam benim bebeğim çok iştahsız, vermesem hiç istemez. Zorlamak istemiyorum ama aç bile olsa kendi isteğiyle yemiyor. Ne yapmalıyım?
Sitemizde soru-cevap hizmeti bulunmamaktadır. Bu konuda sitemizde yayınladığımız ilgili makale ve videolardan bilgi edinebilirsiniz.