İçindekiler
Bebek Yediği Miktara Kendi Karar Vermeli
11 aylık bebek beslenmesi yemek saatlerinde çocuğun bireyselliğinin biraz daha artmasıyla karakterizedir. Besin gruplarının neredeyse hepsini keşfetmiş olan bebeğin, artık bir beslenme alışkanlığı kazanmaya başlamış olduğu dönemdir. Aile ile birlikte sofraya oturma alışkanlığı kazanmış olmalı, açlık tokluk mekanizması doğumdan itibaren geliştiğinden yiyeceği miktara kendisi karar vermelidir. Bu dönemde yediği miktardan daha önemlisi motor gelişim ve koordinasyon açısından yiyecekleri elinde tutmayı ve ağzına götürmeyi başarmasıdır.
Besleyicilik açısından, pişirme teknikleri oldukça önemli bir yere sahip olup pişirme aşamasında hiçbir zaman fazla su, tuz, yağ, salça, baharat kullanılmamalı, uzun süreli pişirme ve saklamaya maruz bırakılmamalıdır. Sıcak yemekler hemen dolaba atılmamalı, belirli bir süre soğuması beklenmelidir. Bebek için ayrı yemek pişirilmemeli, aile bebek ile birlikte hemen hemen aynı besin gruplarını tüketiyor olmalıdır.
Ailede herhangi bir besin alerjisi varsa bebekte de olabileceğine dair dikkatli davranılmalı, alerjik etki gösteren besinler 1 yaşından önce tekrar denenmemelidir. Eğer ağır alerjik reaksiyonlar var ve doktor takibindeyse, bu süre bazen 3 yaşına kadar da uzatılabilir.
Büyüme gelişme döneminde olan bir bebeğin iyi beslenip beslenmediği en çok kilo artışı ile ölçülür. Bu nedenle bebeğin sağlık kontrolleri aksatılmamalıdır.
*Herbir öğünde ortalama mide kapasitesi 200-250 ml’dir. Çocuğun iştahına saygı gösterilmelidir. İştahsız çocuklarla ilgili ilginç önerilerimiz olabilir.
İştahsızlık Her Zaman Sorun mudur?
Çocuk-Yemek-Ebeveyn İlişkisinde Bozulma
İştahsız Çocukların Ailelerine Öneriler
* Günlük enerjinin %30—40’ını geçmeyecek şekilde anne sütü alımına devam edilmelidir.
1 Yaşına Kadar Bebeğe Verilmemesi Gereken Gıdalar:
- Bal, içeriğindeki alerjenler ve kalpte ritm bozukluğuna yol açabilecek bazı toksinler dolayısıyla bebekler için tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
- Çilek ve balık dışı deniz ürünleri alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
- Tatlandırıcı içeren (sakarin, aspartam vs.) her türlü hazır gıda, doğal olmayan meyve suları kullanılmamalıdır.
- Yumurtanın beyaz kısmı, yapısındaki proteinler nedeniyle yüksek alerjik özelliğe sahiptir. Alerjisi olmayan bebeklere 9-10 aylıktan sonra çok az miktarlarda başlanarak denenebilir.
- İnek sütü çiğ ve muhallebi içinde, alerji riski taşır. Yoğurt ve peynir haline geldikten sonra protein yapısı değiştiği için zararlı etkileri ortadan kalkar.
- Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler; içeriğinde kimyasal maddeler bulunmasının yanı sıra yağ ve kolesterol yönünden zengin olmaları zararlı olabilir. 1 yaşından sonra da mümkünse kullanımının önüne geçilmelidir.
- Sakatatlar, özellikle beyin virüs taşıma ihtimali nedeniyle bebeklere verilmese daha iyi olur. Kuzu ciğeri veren yayınlar, ekoller de vardır. Ancak yüksek yağ içeriği dolayısıyla, beslenme alışkanlığı açısından biz çok sık verilemesini önermiyoruz.(ayda 1-2 kez olabilir)
- Tütsülenmiş balıklar (somon veya alabalık) tazeliklerini korumak için genellikle nitratlarla işlem görmeleri nedeniyle zararlıdır.
- Kafein içeren kola, kahve, kakao, çikolata gibi besinler içerdiği kafeinle bebekte sinirlilik ve gerginlik yapabildiği gibi uykusuzluk problemi de yaratabilir. Kalsiyum gibi önemli minerallerinde vücutta kullanılmasını engeller.
- Gazoz, kola, kutu meyve suları gibi asit-gaz ve/veya bol şeker içeren meşrubatlara hiçbir zaman alışmamasında fayda vardır.
11 AYLIK BEBEK İÇİN ÖRNEK MENÜLER
*Örnek olması amacıyla hazırlanmıştır. Her bebeğin kendi metabolik ihtiyacına ve sindirim fonksiyonuna göre değişebilir.
ÖRNEK MENÜ 1
Kahvaltı: 1 adet haşalanmış yumurta+ 1 ince dilim az tuzlu peynir+1 ince dilim ekmek (tam buğday/tam tahıl/çavdar
Öğle: 3 yemek kaşığı kıymalı sebze yemeği +1/2 kase evde mayalanmış yoğurt+1/2 ince dilim ekmek
Ara: 1 küçük boy dilimlenmiş elma
Akşam: 3 yemek kaşığı kıymalı sebze yemeği +1/2 kase evde mayalanmış yoğurt+1/2 incedilim ekmek
ÖRNEK MENÜ 2
Kahvaltı: 2 ince dilim peynir ve 1 adet yumurta sarısı 3-4 yaprak maydanoz ve dereotu karıştırılarak 1 ince dilim ekmek üzerine sürülür ve fırına sürülür. Yumurta ve peynir karışımı piştiğinde yenilebilir.
Öğle: 4 kaşık etli semizotu yemeği
2 yemek kaşığı bulgur pilavı
Ara: ½ orta boy dilimlenmiş elma+1 tatlı kaşığı çekilmiş ceviz 4 yemek kaşığı ev yapımmı yoğurt ile karıştırılarak tüketilebilir.
Akşam: ½ kase tarhana çorbası
2 köfte büyüklüğünde ızgara levrek
Çocuğunuzun boy-kilo-baş çevresi gelişimiyle ilgili detaylı bilgi almak isterseniz bebek gelişim tablomuzu inceleyebilir, büyüme eğrileri makalemizi okuyabilirsiniz.
Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal, “Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş” ve “Özel Aşılar” hakkında bilgiler veriyor. Videolarımızdan önce “Kardeşim Sağlıklı Besleniyor” adlı animasyonumuzu da çocuklarınıza keyifle izletebilirsiniz.
ÖRNEK MENÜ 3
Kahvaltı: ½ dilim pekmezli havuçlu kek + 1 ince dilim peynir
Öğle: 1 kase balkabağı çorbası
1 küçük boy kabak dolması
Ara: 1 küçük boy dilimlenmiş yumuşak armut + 4 yemek kaşığı evde mayalanmış yoğurt
Akşam: 4 yemek kaşığı kıymalı sebze yemeği
2 yemek kaşığı ev yapımı yoğurt
1 ince dilim ekmek