İçindekiler
11 aylık bebek pratik özet
Fiziksel-zihinsel-duygusal gelişim
Karşılıklı top oynama, ev işi taklidi başlar. Oyuncaklarını oyuncak kovasına koyar, toplar. Bilinçli kelimeleri çoğalır. Kelimeleri taklit eder. Ters çevrilmiş bardağın altındaki oyuncağı bulur.
İşaret parmağı ile gösterme başlar. Resimlere bakar. Kesin komutlar verildiğinde yaptığı davranışı keser, yasakları anlar. Yetişkinlerle beraber kitaba bakar. Taklit yolu ile nesneleri uygun deliklere yerleştirir. Bardaktan yardım ile su içebilir. Şişe, kutu, vs. kapaklarını takmayı öğrenir.
Televizyonun uzaktan kumandasını eline alıp, açıp kapatıyormuş gibi yapar. Sevdiği oyuncak elinden alınınca itiraz eder.
Tıbbi takip/Öneriler
Muayene
Genel fizik muayene, gelişim, kalça çıkığı muayenesi.
Öneriler
Günlük enerjinin %40-50’si anne sütü+Katı gıdalarda çeşit artar D vit+ Flor* Dikkat: Yürüteç hiçbir zaman önerilmez.
Testler
9 ayda yapılmadıysa tam kan sayımı(Normalse Demir kesilir) , Tam idrar tahlili
Aşıları
Yok
Not: Flor takviyesi 6 ay-2 yaş arası halen bazı hekimler tarafından tercih edilir. Ancak son yıllarda diş hekimleri 4-5 yaş sonrası florlu çürük önleme yöntemlerini daha çok önermektedir.
Oyun ve oyuncakları paylaşma
Belki bu sahne size de tanıdık gelebilir, bebeğinizi yaşıtı bir bebekle oynarken uzaktan izliyorsunuz, bebeğiniz diğer bebeğin gözlemekte olduğu bir oyuncakla oynuyor ve birkaç dakika sonra kaçınılmaz olarak diğer bebek oyuncağa uzanır, yakalayacak ve asılacaktır. Bebeğiniz kızgın ve cırlak bir sesle oyuncağı bırakır ve sizin yardımınızı isteyecektir. Ya da 2. olasılık o da elindeki oyuncağa var gücüyle asılacak ve karşı tarafa kaptırmamak için elinden geleni yapacaktır. Siz veya diğer aile de hemen olay yerine koşarak “Haydi paylaşalım” önerisinde bulunursunuz. Bebeğinize bazı oyuncaklarla oynamak için beklemek gerektiğini veya başkasının oynadığı bir oyuncağı elinden almanın doğru olmadığını anlatmanız gerekir. Çocuklar deneme-yanılma yöntemi ile ve diğerleri ile iletişime geçerek öğrenirler. Şimdi onların meraklarının peşinden koşma ve dış dünyayı keşfetme zamanlarıdır. Bu da oyun ile gerçekleştirilir. Paralel Oyun Kısa bir süre sonra çocuklar oturarak parmaklarını daha iyi kullanmayı öğrenir ve paralel oyun diye tanımlanan bir oyunu oynarlar.
Birbirleri ile oynamadıkları halde yan yana oturarak birbirlerinin oyuncaklarla ilişkisini inceler ve bunları kendi kendilerine kelimelere dökerek diğerinin düşüncelerinden öğrenirler. Aileler için ipucu, onların hassas oyunlarındaki dengeyi gözlerken bir oyuncağın kapışılmasındaki kavgayı önlemektir. Bunun bir yolu bir grup oyun arkadaşına ev sahipliği yaparken kamyon, top ve yap-boz gibi birden fazla oyuncağı onlara sunmaktır. Çocuklar yavaş yavaş paralel oyundan birlikte oynanan oyunlara geçerler ve paylaşma ve iletişim kavramlarını anlamaya başlayarak inatlaşmaktan vazgeçerler.
Ayakkabı seçimi
Neredeyse Yürümek Üzere ve Ayakkabı Alma Zamanı Aileler çocuklarının ilk adımlarını attıklarını görünce büyük bir rahatlama yaşarlar. Bazıları yürümeye onuncu ay gibi erken başlarken bazıları neredeyse 16-18 aya kadar gecikebilir. Yaş ne olursa olsun, muhtemelen ayağa ayakkabı giydirmek dahil onların yürümesine nasıl yardımcı olunacağı konusunda birçok tavsiye duymuş olabilirsiniz. Genel olarak uzmanların ortak görüşü bebeğe, onun ayağının kavrayan ve kaymayı önleyen esnek ayakkabılar almanız yönündedir. Mümkünse hava şartları ve ortam uygunsa bilekleri ve ayak kaslarını geliştirmek üzere evde yalın ayak olmasına da müsaade edebilirsiniz. Genellikle birçok aile çocuklarına ayakkabıyı zamanında çok önce satın alırlar. Eee, haklısınız sabretmek zor !! Fakat unutmayın ki çocuğun ayakları altı hafta gibi kısa bir sürede bir numara büyür.
Kitap Okumak İçin Her Zaman Vakit Ayırmalısınız
Bu yaşlarda ne tür oyunlar ve oyuncak uygundur merak ediyorsanız “3 Yaş Çocuk Gelişimini Destekleyin” adlı yazımızı okuyunuz. Çocuklarda kitap okumanın mucizevi etkileri hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “Kitap Okumak Çocuğun Dilini Geliştiriyor” adlı yazımızı okuyunuz…
Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal, “Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş” ve “Özel Aşılar” hakkında bilgiler veriyor
Kız ve Erkek Bekek Gelişim Tablosu
Çocuğunuzun diğer aylara ait gelişimini öğrenmek için Ay Ay Bebek Gelişimi rehberimizi ziyaret edebilirsiniz.