İçindekiler
Bebeğiniz Hakkında
10. hafta bebeğiniz için bir dönüm noktasıdır: Artık tüm farklı hücre çeşitleri, olmaları gereken doğru yerlere yönlendirmiştir. Beyin dokusu hızla büyümekte, kasları oluşuyor, el ve ayak parmakları daha belirgindir. 10. hafta civarında bebeğin el tırnakları bile görünmeye başlar ki çok yakında ayak tırnakları da çıkacaktır. Alt ve üstteki birbirine yapışık olmakla birlikte artık bebeğinizin göz kapakları da oluşmuştur, fakat birkaç hafta daha gözlerinin kapalı kalacağını unutmayın.
Başlangıçta ilginç bir şekilde boynunda gelişmeye başlayan kulakları, bu haftalarda kafanın yanındaki normal yerine doğru ilerler. Artık bebek içinde yaşadığı amniyon sıvısını yutabilir, hayatını idame ettiren kalp, beyin, karaciğer, böbrek ve barsak gibi organları çalışmaya başlar. Ve birkaç hafta önce gönlünüzde taht kuran o küçücük kalbinin, artık 4 bölümü vardır
Anne Adayı Hakkında
Bugünlerde biraz karamsar mısınız? Duygu durumunuzda ani yükselmeler, düşüşler duygu durum değişiklikleri, bazı çılgın davranışlar gebelik sırasında sık görülür. Bunların bazıları hormonlara bağlıdır. Ancak bazıları da gebeliğin bizzat kendisinden kaynaklanır, çünkü gebelik gerçekten tepeden tırnağa duygusal bir dönemdir.
Eğer karamsar değilseniz, duygularınızda çok da bir değişiklik yoksa, o zaman da yorgunsunuz. Birçok bayan gebeliğin özellikle de ilk aylarında o kadar yorgun olurlar ki başlarını kaldıramayacak kadar kendilerini tükenmiş hissedebilirler. Gün içinde ufak şekerlemeler yapmak için fırsat yaratın, akşam erken yatın, mümkün olduğunca başkalarının yapabileceği işleri onlara devredin, unutmayın siz zaten inanılmaz derecede ağır bir iş yapıyorsunuz… içinizde bir canlı büyütmek gerçekten zor bir iş.
Aşağıdaki videoda “İnsanın Mucizevi Oluşumu” belgeselini izleyebilirsiniz.
Formda Kalmak İçin
Artık yavaş yavaş karnınız belli olmaya başlayabilir ve kilonuzu nasıl koruyabileceğinizi, ne tip egzersizler yapabileceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Her bayan için bunun farklı bir cevabı vardır, bedeninize kulak verin, kendinizi çok fazla yormayın. Ama bilin ki hafif egzersizler hem kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak, hem de bu yolculuğun sonundaki doğuma sizi hazırlayacaktır. Ancak vücudunuzda bir şeyler oluyor ve bunlar bazı egzersiz faaliyetlerinize de engel olabilir.
Yorgunluk: Gebelikteki yorgunluğum birçok sebebi vardır. Artmış progesteron hormonunun uyuşturucu, uyku yapıcı bazı etkileri vardır. Buna ek olarak gelişen bebeğinize besin maddelerini sağlamak için kan hacminiz artmıştır, bunun anlamı kalbiniz daha çok çalışmak zorundadır. Lütfen işlerinizi hafifletin ve yeterince dinlendiğinizden emin olun.
Bulantılar: Sabah hastalığı gebelikte sık görülür. Eğer bulantılarınız kusmalarınız çok yoğunsa, birkaç krakerden fazlasını yemekte zorlanıyorsanız, öyle çok yoğun egzersiz yapma hayallerinden vazgeçmeniz gerekebilir. Bununla başa çıkmanın en güzel yollarından biri de zencefil çayı, zencefilli sakız veya şekerdir. Daha fazlası için diyetisyenimizin “Hamilelikte Bulantı – Kusma” makalesine göz atabilirsiniz…
Bağların ve kasların gevşemesi: Vücudunuz daha ilk baştan itibaren bebeğinizi doğurmaya hazırlanmaktadır. Bağlarınızın uzaması ve gevşemesi için vücudunuzdan relaksin ismi verilen bir hormon salgılanır, bebeğiniz büyüdükçe vücudunuzun buna uyum sağlayacak şekilde esnek olması çok önemlidir. Kaslarınız-bağlarınız yeterince gevşemiş ve uzamış olması doğum eylemi sırasında bebeğinizin kolayca doğmasına yardımcı olur.
Hassasiyet: Gebeliğin ilk haftalarında göğüslerinizde ve karnınızda hassasiyet olması çok normaldir. Egzersiz amaçlı yürüyüşe çıktığınızda sizi rahatlatacak iyi bir sütyen almayı ihmal etmeyin.
Egzersizin Bazı Faydaları
Egzersiz stresi azaltır: Eminiz kafanızda “bebeğin ismini ne koysak, odasını ne renge boyasa, acaba çocuk doğunca onu hangi doktora götürsek” gibi binbir tane düşünce var. Hadi kalkın biraz yürüyüş yapın, ya da biraz yüzün… egzersiz stresinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Egzersiz sizi neşelendirir: Egzersiz sadece stresi azaltmakla kalmaz, endorfin salgılamasını sağlayarak ruh halinizde olumlu değişiklikler yapar ve sizi neşelendir.
Egzersiz güçlendirir: Gebelik sırasında vücudunuzda bazı değişiklikler olur, bunlar da vücudunuzda bazı ağrılar hissetmenize sebep olur. Egzersiz kaslarınızı güçlendirerek bu ağrılarla başa çıkmanıza yardımcı olu,r doğum zamanı güçlü kaslar adeta bir gerekliliktir. Ve o gün geldiğinde ihmal etmediğiniz her yoga veya egzersiz saatiniz için adeta şükredeceksiniz.
Düzenli bir egzersiz programına başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın, doktorunuz sizin için uygun olan bir egzersiz programı önerebilir veya doğum öncesi egzersiz ve yoga gibi faaliyetler yapabileceğiniz evinize yakın bir mekan önerebilir.
10. Haftada Bazı Üyelerimizden Bize Gelen Sorular
Soru: Gebelik sırasında diyet içecekler sakıncalı mıdır?
Cevap: Aşırıya kaçılmadığı sürece diyet içecekler tehlikeli değildir, ancak çoğu zaman su, ayran ve yağsız yada az yağlı süt çok daha iyi bir seçenektir. Ancak nadiren soğuk bir şeyler içmek istediğinizde, özellikle de fazla kilo almışsanız, diyet içecek daha uygun olacaktır. En doğru seçimi yapmak için ürün etiketlerini okumayı da ihmal etmeyin.
Soru: Geçen gün az pişmiş et yedim, toksoplazma enfeksiyonu kapmış olabilir miyim?
Cevap: Basit bir kan testi ile toksoplazmaya bağışıklığınız olup olmadığını öğrenebilirsiniz, eğer böyle bir endişeniz varsa doktorunuzdan bu testi isteyin
Soru: Gebeyken saç boyatmak güvenli mi?
Cevap: Bayanlar bakımına, güzelliğine düşkün o yüzden bu bize en sık sorulan sorulardan biri. Yine özellikle bayan kuaförleri yoğun bir şekilde buna maruz kaldıkları için de bundan endişe duyarlar. Bu konuda herhangi bir kanıtlanmış neden sonuç ilişkisi olmamakla birlikte birçok doktor, her ihtimale karşı “bunu yapmasanız daha iyi olur” diye cevap verecektir. İlle de yapmak isteyenler, kimyasal içermeyen boyaları tercih edebilir, gebelik boyunca 2-3 kezden fazla olmamak kaydıyla, mümkünse birinci trimestr bitmeden olmamak şartıyla saçlarını boyatabilirler. Bayan kuaförlerine gelince, elden ve havadan temasla bebeğe bir zararı olacağına dair herhangi bir kanıt yoktur. Yine de maruziyeti azaltmak için gebe olan kuaför bayanlara önerimiz: Eldiven giyerek çalışsınlar, haftalık çalışma süresi 35 saati geçmemeli, uzun süreler ayakta kalmasınlar ve de çalıştıkları salonun yeterli bir şekilde havalandırıldığından emin olsunlar.