İçindekiler
10 aylık bebek pratik özet
Fiziksel-zihinsel-duygusal gelişim
Bilinçli kelimeler başlar (baba, mama, anne, vb). Şekil tahtasına basit şekilleri yerleştirir. Kâğıt ve kalemi kullanma başlar. Çok ilkeldir ancak izin verilmelidir çünkü el -göz uyumu için önemli bir dönemdir. Basit emirlere tepki verir. Saklama oyunlarını sever.
Tıbbi takip/Öneriler
Muayene
Genel fizik muayene, gelişim, kalça çıkığı muayenesi.
Öneriler
Günlük enerjinin %40-50’si anne sütü+Katı gıdalarda çeşit artar (Bazı ev yemekleri uygun hale getirilerek verilebilir, ailede ve bebekte alerji yoksa ay sonunda balık eklenebilir) +D vit + Flor*
Dikkat: Yürüteç hiçbir zaman önerilmez.
Testler
9 ayda yapılmadıysa tam kan sayımı (Normalse Demir kesilir) , Tam idrar tahlili
Aşıları
Meninkok (Benekli menenjit) aşısı 1. doz (9 ayda yapılmadıysa)
Not 1:1 yaştan sora tek doz uygulanan bir marka daha vardır.
Not 2:Flor takviyesi 6 ay-2 yaş arası halen bazı hekimler tarafından tercih edilir. Ancak son yıllarda diş hekimleri 4-5 yaş sonrası florlu çürük önleme yöntemlerini daha çok önermektedir.
Koşturmaya Hazır mısınız?
Bu aylardan itibaren, bebekler her geçen gün biraz daha hareketli hale gelirler. Dolayısı ile siz de sürekli bebeğin peşinden koşturmak zorunda kalırsınız. Onların hareket kabiliyeti, hızlı emeklemeleri, hemen hemen her pozisyondan çarçabuk oturur vaziyete geçmelerinden, yürümeye kadar değişen çok geniş bir yelpazeyi kapsar. Ne yazık ki artık ona dur deme şansınız da yok gibidir. Güvenli sandığı yerleri size kanıtlamak istese de asla güvenmeyin. Şimdi onun işi hareket etmek, araştırmak ve öğrenmektir. Sizin göreviniz ise her an ondan bir adım önde olmaktır.
Yürüteç Sorunu
Bence bu büyük bir sorun ve ne yazık ki birçok aile sadece hediye edildi diye veya bunun faydalı olacağını zannederek bir yürüteç macerasına atılabilir. Oysa yürüteç birçok gelişmiş ülkede kullanımı yasaklanmış, hiçbir faydası olmadığı gibi birçok sakınca doğurabilecek bir araçtır. Öncelikle çocuğun yürümeye erken başlamasında hiçbir katkı sağlamaz. Sonuç olarak, yürüteçler bebeklerin henüz hazır olmadığı bir şeyi yapmalarını sağlar, gidemeyecekleri belki de gitmeseler daha hayırlı olacak birçok noktaya ulaşmalarını sağlar. Ve özellikle merdiven başlarında veya mutfakta sıcak bir kaba yakın kullanıldıklarında, yürüteçler diğer oyuncakların sebep olabileceğinden çok daha ciddi kazalara neden olabilirler.
Bu örnekleri gözünüzde canlandırmakta zorlanıyor bile olsanız ne olur bize kulak verin. Şurası bir gerçek ki yürüteçler bebeğin çok hızlı hareket etmesini sağlar. Çocuk ayakta dikilir vaziyette olduğu için, yüksekteki herhangi bir şeye uzanması daha kolay olur, bu erken beceri, bitmek bilmeyen merakla bir araya gelince, yürüteç bebek için oldukça güvensiz bir ortam yaratılmasına çanak tutar.
Bebeğim Emeklemiyor
Bu aya kadar bebeğiniz hala emeklemiyor veya bir şeye tutunarak kalkamıyorsa bu durum sizi endişelendirebilir. Durun sakin olun, çok hareketli olmayan ve sakince oturarak vakit geçiren sağlıklı, normal olan birçok bebek vardır. Bu bebekler genellikle kendilerinden daha hareketli bebekleri sürekli izleyip takip ederler ve onların yaptıklarını ve çevrede neler olup bittiğini anlamaya çalışırlar.
Büyük ihtimalle sizin bebeğiniz de birden emeklemeye başlayacaktır, ya da hiç emeklemeden yürüyecektir. Tekrar hatırlatalım ki bazı bebekler emeklemez, bazıları poposunun üstünde hareket eder, bazıları karınları üzerinde sürünür ama yine de bir şekilde bir köşeden diğerine gitmeyi başarırlar. Bazıları da bir yere tutunarak etrafında dolaşır. Bu bebekler de bir kere hareket etmeye başladı mı, diğer bebeklerin birkaç ay öncesinden yaptıklarını kısa zamanda yapmayı öğrenirler. Tavsiyemiz: bebeğin peşinde koşmanız gerekmeyen bu zamanın tadını çıkarmaya bakın, çünkü çok yakında böyle bir lüksünüz kalmayacak.
Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal, “Bebeklerde Ek Besinlere Geçiş” ve “Özel Aşılar” hakkında bilgiler veriyor.
Cee-Baavv Oyunu ve Eşyanın Kalıcılığı
Bu aylarda bebeklerin hafızasında büyük bir gelişme vardır. Sizi görmese bile sizin orada olduğunuza dair kavrama yeteneği geliştirmiştir. Eşyaların sürekliliğini öğrenmeyi destekleyen bazı oyunları bebekler çok sever.
Şimdiye kadar bebeğinizle saklanıp ortaya çıkma oyununu (Cee-baavv) oynadıysanız pek yakında bunu o size yapacaktır. Birçok bebek en sevdiği battaniyeyi alıp üstünü kapatmayı ve tekrar açarak annenin gülen yüzünü görmeyi çok sever. Üstü kapalıyken “Nerede benim bebişim? ” gibi bir şey söylemeniz çok hoşuna gidecektir. Eğer bir battaniye ile oyuna başlamıyorsa ellerinizi yüzünüze kapatarak oyunu başlatmayı deneyiniz. Kesinlikle sizi taklit edecek, çok eğlenecek ve de aynı zamanda öğrenecektir.
Bu bilhassa ayrıldığınız zaman faydalı olacaktır, böylece o olmadan da sizin başka bir yerde olabileceğiniz kavramına alışacaktır. Bir yere giderken her zaman gelip onu alacağınızı açıklamanız çok önemlidir. Bu aşamayı sizin desteğiniz ve sevginizle aşacaktır.
Kız ve Erkek Bekek Gelişim Tablosu İçin
Bebek Konuşması
Bebeğinizin ilk gerçek kelimesini duymak için belki 1-2 ay daha beklemeniz gerekebilir. Konuşamasa da sizin ile her zaman bir iletişim içinde olduğunu unutmayın. Ve siz ve bebeğiniz onun ihtiyacı olan iletişim tekniklerini birlikte geliştireceksiniz.
Eğer bebek bir yerde oturuyor ve kalkmak istiyorsa, bunu elleri ile ifade etmesini öğretiniz. Tabi ki onun istediğini kelimelere döküp dil ile iç içe olmasını sağlayın. “Tamam mısın? Kalkmak mı istiyorsun? İnmek mi istiyorsun? gibi.
Basit bir diğer eğitim yöntemi de bay-bay ve el sallamadır. Bebek sizden ayrılırken ona el sallayın ve gitmekte olduğunuzu ve ona tekrar geleceğini söyleyiniz. Başlangıçta bebek de anladığını ve denemeye çalıştığını göstermek için o da gecikmeli el sallayabilir. Fakat zamanla sizinle birlikte el sallamayı da öğrenecektir.
Çocuklarda kitap okumanın mucizevi etkileri hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz “Kitap Okumak Çocuğun Dilini Geliştiriyor” adlı yazımızı okuyunuz…
Çocuğunuzun diğer aylara ait gelişimini öğrenmek için “Ay Ay Bebek Gelişimi” uygulamamızı ziyaret edebilirsiniz.