1 Aylık Bebek

1 Aylık Bebek
1 Aylık Bebek

İçindekiler

1 aylık bebek pratik özet

Fiziksel-zihinsel-duygusal  gelişim

Yenidoğan bebek günde 17 – 20 saat uyur, 1 – 4 saat ağlar, 2-3 saat uyanık ve sakindir.

İnsan yüzüne bakar, kişilerle kısa süreli ilgilenir, kucağa alındığında susar, hareket eden kişiyi gözleriyle izler, annesini tanır. Başını sağa, sola çevirebilir.

Tıbbi takip/Öneriler

Muayene

Genel  fizik  muayene,  gelişim, simetrik sıçrama  refleksi,  el ayası ve  ayak  tabanında yakalama  refleksi. Göz bebeklerinde  kırmızı  yansıma testi.

Öneriler

Sadece  anne  sütü+ D  vit

Testler

Doğumda rutin  topuk  tarama  testi (Doktor önerisiyle genişletilmiş metabolik tarama da olabilir) 1. ayda Kalça USG

Aşıları

Hepatit B Aşısı (Sarılık aşısı) :  0 ve  1. ayda 2 doz

Güzel bebeğinizin 1. ayını tebrik ederiz! Bebek gelişiminde  hem  sizler  hem  bebek  için  en  zor  dönem  olarak  adlandırdığımız  yenidoğan dönemini  başarıyla  atlattınız. Birinci ay bebeğinize yüz yüze kavuşmanın kutlama ayıdır. Tabi ki siz de yorgunsunuz, ağrılarınız  hala  devam  ediyor, vücudunuz  toparlanma  sürecinde ve doğal olarak çok hassas bir dönemdesiniz. Fakat  onun  her bezini değiştirmenizde, onu beslerken ve kucaklarken ilk  günden  itibaren bebeğinizin muhteşem yeteneklerini keşfedeceksiniz.

Yenidoğanlar Neye Benzer?

Ailenin,  özellikle  dfe  annenin yenidoğan bebeği ilk gördüğü andan itibaren doğan güçlü sevgi ve bağlılık duygularını tarif  etmek neredeyse imkansızdır. Uzun süren  dokuz aylık  gebelik  yolculuğunuzun  sonunda, bebeğin ufak el ve ayak parmaklarını heyecanla seyreder ve anne veya babanın benzer taraflarını bulmaya çalışırsınız. Anne karnının kısıtlı sınırları içindeki hayat ve dış dünyaya gelebilmek için yapılan zorlu  yolculuk yeni doğan bebekte izler bırakabilir. Merak etmeyin, bu “izler” yol boyunca bebeği koruyan ve destekleyen şeylerdir. Dolayısı ile bebeğinizi yamuk bir kafa, şişkin gözler, basık burun, şiş cinsel organlar, deride peynir-krem gibi bir madde ve alnında ve kaşlarında kırmızı beneklerle görebilirsiniz. Fakat merak etmeyin, tüm  bunlar  kısa zamanda geçecek ve  sonunda bebeğiniz kusursuz yumuşak bir deriye ve sevmeye doyamayacağınız tombul etli kol ve bacaklara sahip olacaktır.

Görme, Duyma ve Hissetme

Çalışmalar aylar boyu anne karnında, annelerinin sesini dinleyen yenidoğan bebeklerin anne konuştuğunda ona doğru döndüklerini göstermiştir. Onunla konuşmaya ve şarkı söylemeye devam edin, sizin çıkardığınız her sesi içine emmektedir. Arada  kısa  süre  açabilse  bile, ilk birkaç gün bebeklerin gözleri kapalı olabilir. Fakat kısa süre sonra gözlerini daha uzun sürelerle açık tutacaktır. Onun etraftaki yüksek kontrastlı düzen ve şekillerle görsel olarak giderek daha fazla  ilgilendiğini fark edeceksiniz.

Yenidoğan  bebeğin kol-bacakları kıvrık  olarak  durmaktadır. Gövdesinden tutularak yüzüstü kaldırılınca  baş  öne  düşer. Yüzüstü  yatınca  başını  bir  taraftan  bir  tarafa  doğru  çevirebilir,  ancak  eşyayı  göremez. İşitmesi  iyidir.

Bebekler yaşamasına  yardımcı  bazı  koruyucu  reflekslerle  doğarlar. Bebeğin belki de şimdiden kafasını çevirip  meme aradığını gözlemlemişsinizdir. Veya bebeğinizin irkilerek sizi kavramak için kollarını açtığını. Diğer bir refleks bebeğin kuvvetli kavramasıdır. Elinizi onun avucuna koyduğunuzda  bu güçlü kavramayı fark edebilirsiniz. Gitmenize izin vermeyecektir. Bu refleksler sizi bulup sıkıca tutması için bebeğin içgüdüsel mekanizmalarıdır.  Havada  ayak  üstü  tutulunca  yürüme  hareketleri  yapabilir  ama  bu  da  içgüdüsel  bir  harekettir,  sakn  yürüdüğünü  sanmayın,  biz  buna  adımlama  refleksi  diyoruz. .

Aşağıdaki  videolarda Uzm. Dr. Erdem Uzunoğlu, “Yenidoğan Bebek Bakımı” hakkında bilgiler veriyor.

Ağlama

Ne kadar hazırlıklı olursanız olun, hiçbir anne yeni bebeğin ağladığında duyduğu keskin duygulara hazır değildir, ağlamak, ağlamak… bir çocuktan diğerine farklar olsa da bebeklerin çoğu vakitlerinin yüzde yedisini ağlayarak geçirir. Bu, bebeği rahatsız eden durumlara karşılık elde olmayan bir tepkidir.  Korkmayın  yakında  çocuğunuzun  her  ağlamasının  ne  anlama  geldiğini  çözecek  kadar  tecrübe kazanacaksınız.

• Bebek en son ne zaman beslendi?
• Altını değiştirme zamanı mı?
• Bebeğin gazı mı var?
• Bebeğin uykusu mu geldi?

Zamanla bu sorulara hızla cevap verebileceksiniz. Bebeğinizi rahat ettirmeyi öğreneceksiniz.  Nasıl tutulmayı ister, sakinleştirici bir eşya gerekli mi, hafif hafif sallanmayı ve şarkı söylenmesini ister mi? v.s. Bebeğin ağlamasına hemen ilgi göstermek ona destek ve sevginizi iletmenin bir yoludur. Ancak bu ilgide çok  aşırıya. kaçmak da doğru  olmaz. Çünkü bu  zamanla  bebeğinizin  sizin  zaaflarınızı  öğrenmesine ve  istekleri  doğrultusunda  bunu  kullanmasına  neden  olabilir.

Nasıl da Geçti 1 Ay

Bu ayın  sonunda bebeğiniz hakkında  uzman olacaksınız. Bebeğinizi destekleyen ve ihtiyaçlarını karşılayan stratejiler geliştireceksiniz. Tüm aileler zaman zaman sıkılır, yenidoğan bir bebek  ile hayat, duygusal olarak sürüklenen bir gemiye benzer. Birçok işinizin aksaması ve uykusuz geçirdiğiniz  gecelere  rağmen, bebekle yüz yüze gelmekten çok zevk alırsınız. Fakat sıkı durun, paylaşacak daha çok güzel zamanlar olacak.

Çocuğunuzun diğer aylara ait gelişimini öğrenmek için “Ay Ay Bebek Gelişimi” uygulamamızı ziyaret edebilirsiniz:

 

          2 Ay >>

 

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here