Bu dönem aslında yenidoğan veya 0 aylık bebek beslenmesi, 1 aylık bebek beslenmesi, 2 aylık bebek beslenmesi ve de 3 aylık bebek beslenmesini kapsar.
Herhangi bir fark olmadığı için tek bir başlık altında sunulmuştur.
İçindekiler
Anne Sütü ile Beslenme
Her anne bebeği bebeği için en iyisini ister. ilk 6 ay sadece anne sütü bebeğiniz için en iyisidir ilk 6 ay, tıbbi bir gereklilik olmadıkça, anne sütü dışında su, mama, bitki çayı gibi herhangi bir sıvının verilmesi asla önerilmez.
Anıl Yeşildal – DoktorTakvimi.com
İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde alerji ve kronik hastalık daha az görülür. Diyabet, solunum sistemi enfeksiyonlarının sıklığı, astım, apandisit, invajinasyon görülme riski azalır. Anne sütü ile beslenen bebeklerde nekrozitan enterokolit görülme riskinin 10 kat daha az olduğu saptanmıştır. Bu konu daha detaylı bilgi almak için ilk 6 ay neden sadece anne sütü yazımızı okuyabilirsiniz.
Sütünüzün yetip yetmediğinin en iyi göstergesi bebeğinizin kilo alımıdır ki minyon bir bebek için ayda 600-700 g almak bile normal sayılabilir. Doktorunuza danışmadan sütünüzün yetmediğini düşünerek mama asla başlanmamalıdır. Anne sütü ve emzirme hakkında, sağlıklı bir emzirme sürecinin başlatılabilmesi ve sürdürülebilmesi için daha detaylı bilgi almak isterseniz. Bu konuda daha fazla detaylar için emzirmenin 5 altın kuralı yazımızı okuyabilirsiniz.
Çocuğunuzun boy-kilo-baş çevresi gelişimiyle ilgili detaylı bilgi almak isterseniz bebek gelişim tablomuzu inceleyebilir, kendinize özel büyüme eğrileri oluşturabilirsiniz.
Hastayken İlaç Kullanırken Emzirebilir miyim?
Emziren bir annenin en çok merak ettiği konulardan birisi de, hastalandığı zaman hangi ilaçları güvenle kullanabileceğidir. Aslında çok genel olarak baktığımızda bu konunun biraz abartıldığını söyleyebiliriz. Çünkü kesinlikle kullanılmaması gereken veya annenin sağlığı için mutlaka kullanılacaksa emzirmenin kesilmesi gereken ilaçlar bir elin 5 parmağını geçmez. Daha detaylı bilgi almak isterseniz emzirirken ilaç kullanımı yazımızı inceleyebilirsiniz.
En sık kullanılan ve en güvenlilerden başlayarak kesinlikle verilmemesi gereken ilaçlara kadar çok basit bir sınıflama vermek istiyorum. Mümkün olduğunca ilaçların hem içeriğini hem markasını, bazı ilaçlar için de ait oldukları grubu da vermeye çalışacağım, bunlar sizler için zor ve gereksiz terimler gibi görülse de ilacı yazan doktorunuza sorarken yardımcı olacağı için yine de önemli olduğunu düşünüyorum. Emzirirken kullanılan ilaçlar hakkında daha detaylı bilgi almak için emzirirken ilaç kullanımı yazımızı inceleyebilirsiniz.
4-6 Aydan Önce Neden Ek Gıda Vermiyoruz?
Adı üstünde çocuk süt çocuğudur sadece süt türü gıdalarla beslenmelidir. Mümkünse anne sütüyle, yok veya yetersizse yaşına uygun formül süt veya mamayla beslenmelidir. Bunun en önemli sebebine gelince, anne sütü çok düzgün işleyen bir bağışıklık sistemi inşa eder. Bu dengeyi anne sütü kadar olmasa da ikinci kuşak mamalar da sağlamaya çalışır. Bağışıklık siteminde denge unsuru çok önemlidir, ne fazla ne eksik olmalı. Fazla çalışırsa alerjik hastalıklar, ileri yaşlarda romatizma, multipl skleroz, diabet gibi otoimmun hastalıklar, az çalışırsa enfeksiyonlar ve kanser gibi hastalıklar daha sık görülür. İlk 6 ay anne sütüyle beslenme bağışıklık siteminin, akademik eğitiminin en önemli fırsatlarından birisidir.
Çocuğun midesinin ek gıdaları kaldırıyor olması yeterli değildir, önemli olan bağışıklık sistemine getireceği yüktür. Ek gıdalardaki yabancı proteinler henüz bağışıklık sitemi için çok erken bir uyarıdır. Ne kadar erken başlarsanız, bebeğiniz erişkin hayatı dahil, ileride o kadar sağlık sorunları yaşayacaktır.
Mama ile Beslenme
Bebek beslenmesinde ilk dönemi olan 0-3 aylık dönemde anne sütü olmasa bile asla herhangi bir ek gıda verilmez anne sütünün yokluğunda veya annenin kanser tedavisi görmesi tüberküloz eğit gibi enfeksiyonlarına bağlı olarak emzirilemeyen durumlarda bir de doktor önerisiyle sütünün yetersiz olduğu durumlarda bebeğin yaşına uygun formül süt verilebilir. 0-3 ayda genellikle pre veya 1 bir numara mamalar tercih edilir. Günlük miktarlar genellikle bebeğin iştahı tarafından belirlenmekle birlikte, kabaca bir bebeğin günlük ihtiyacı kilo başına 120-180 ml’dir. Her aldığı anne sütü öğünü 150 ml kabul edilerek bir hesap yapılabilir. Biberon ve mama ile beslenme ile ilgili daha detaylı bilgi için biberonla beslenme yazımızı inceleyebilirsiniz.
Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Anıl Yeşildal, “Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi”hakkında bilgiler veriyor.
Anne Sütü + Mama ile Beslenen Bir Bebek İçin Örnek Hesap:
6 kg’lık 3 aylık bir bebek günde 4 kez anne sütü alıyor.
Bebeğin günlük ihitayacı ort. 150×6=900 ml
4×150= 600 ml anne sütü alıyor.
Bu bebeğe ayrıca 2kez 150 ml’den toplam 300 ml mama verebiliriz. (150’ye 5 ölçek)
Dilerseniz miktarlar azaltılarak 3-4 kez emzirmenin arkasından doymuyorsa verilebilir.
Mamalar da sonuçta inek sütünden üretilir, alerjik özellikleri büyük oranda ortadan kaldırılır. Ancak bebeğinizde standart mama ile alerji oluyorsa, ağır inek sütü alerjisi var demektir, doktorunuza danışın, bunun için özel formül sütler kullanmanız gerekebilir. Mamaların özellikleriyle ile ilgili daha detaylı bilgi için biberon mamalarının özellikleri yazımızı inceleyebilirsiniz.
0-3 Ayda Kesinlikle Yasak Olanlar
- İnek sütü
- Arı mama+inek sütü
- Bisküvi+ inek sütü
- Muhallebi-Yoğurt
- Sebze-meyve gibi tüm ek gıdalar
- Yumurta, kıyma gibi hayvani proteinler
- Yemek suları tattırmak